Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3029, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Tomass Dukurs "(Bez)maksas sportā": "Apzinājos, ka sportista karjera ir īsa"

Tomass Dukurs "(Bez)maksas sportā": "Apzinājos, ka sportista karjera ir īsa"
Tomass Dukurs.

TV4 raidījumā "(Bez)maksas sports" 1. epizodē, kuras tēma bija "karjeras izvēle - profesionāls sportists", studijā viesojās LFF funkcionārs Askolds Uldriķis, iepriekš sporta žurnālists un "Skonto" direktors, un Tomass Dukurs, bijušais skeletonists, viens no vadošajiem pasaulē. Viņiem abiem šajā tēmā netrūka ne personīgas pieredzes, ne savu atvašu pieredzes, kuras arī savu dzīvi saista ar profesionālo sportu.

Kas īsti ir profesionāls sportists? Studijas viesi šeit nonāca pie kopsaucēja, ka tas ir sportists, kurš ar sportu pelna sev iztiku. "Tas arī nošķir amatieri no profesionāļa," teica Askolds Uldriķis. "Es tikai iebildīšu par to, ka profesionālim vienmēr ir arī profesionāla attieksme pret savu darbu, zinām tomēr, ka netrūkst profesionāļu, kuri vieglprātīgi attiecas pret, piemēram, treniņiem."

Raidījumā tika apskatītas sportista kā profesijas nianses, plusi un mīnusi. "Pluss noteikti ir tāds, ka kā profesionāls sportists tu būsi disciplinēts, tev būs savs mērķis, tu būsi stingrs," sasummējot runāto, teica Tomass Dukurs. "Mīnuss - tās ir traumas. Karjera ir salīdzinoši īsa, jā, varbūt spilgta, bet tomēr īsa. Turklāt nekad arī nevar paredzēt, kā iegrozīsies tava karjera, tā ir savā ziņā laimes spēle."

Askolds Uldriķis piekrita šim raksturojumam un papildināja, ka šeit piesaucams viens no laimīga cilvēka dzīves principiem, proti, jāatrod hobijs, ar ko vari nopelnīt iztiku: "Un profesionālam sportistam tas arī pārsvarā ir kā hobijs, forša nodarbe, un, ja tu par to vēl tiec labi atalgots, tad vispār tā ir svētlaime. Jo daudzās citās profesijās tomēr ir tā, ka vai nu patīkams darbs ar mazu algu vai otrādi."

Tikmēr basketbolists Māris Gulbis, kurš pārstāv "VEF Rīga" komandu, intervijā ārpus studijas par savas profesijas specifiku nosauca, ka jābūt gatavam un konkurētspējīgam katru dienu: "Neviens tev neprasa, kā tu šodien jūties, nav iespēju strādāt no mājām. Basketbolā, ja ir pienākusi finālspēle, tad vienkārši ir jāspēlē, lai vai kas tev būtu. Varbūt tas nav veiksmīgākais piemērs, bet nu sportā nav tik vienkārši kā daudzi domā. Daudzi redz tikai nospēlēto spēli, redz, ka zaudē, un tad vaicā "o, par ko tad viņiem maksā vispār?" Nav tā, liela daļa mūsu darba jau ir pašā gatavošanās procesā, treniņos un video analīzē."

Raidījumā tika aplūkotas dažādas tēmas saistībā ar sportistu kā profesiju un tika uzdots arī jautājums, vai bērnībā un jaunībā sporta veida izvēlei būtu jāņem vērā faktors, cik potenciāli ienesīgs šis sporta veids var kļūt kā profesija?

Tomass Dukurs savā sportista karjerā pārstāvēja skeletonu, kurā ne tuvu neapgrozās tik lielas finanses kā citos sporta veidos, kamēr viņa dēli nonākuši hokejā. Dukurs ar smaidu gan noraidīja pieņēmumu, ka pēc karjeras skeletonā dēlus aizsūtījis uz ienesīgāku sporta veidu: "Man hokejs pašam vienmēr bijusi sirds lieta. Principā vairāk ieteiktu skatīties uz to, kurā sporta veidā ir labāki apstākļi attīstībai - treneri un treniņu iespējas. Piemēram, mums te Latvijā nav Alpu, līdz ar to izsisties kā kalnu slēpotājam ir ļoti grūti, citos sporta veidos to izdarīt ir reālāk. Bet man galvenais faktors hokejam patiešām bija sava interese par to. Piekrītu, ka beigās laikam sanāk tā, ka savus sapņus cenšos realizēt caur bērniem, jā."

Arī Uldriķis norādīja, ka viņu dēlu nokļūšana futbolā bija saistīta ar to, ka šis sporta veids ir viņa sirds lieta un viņa lauciņš. Savukārt sporta žurnālists Armands Puče intervijā ārpus studijas pauda savus iebildumus par to, ka vecāki saviem bērniem izvēlas to sporta veidu, kurā paši vēlas sasniegumus: "Ja runājam par vardarbību pret bērniem, tad vecāki ir tie, kas ar to sāk nodarboties visai agri, jo neprasa bērnam, ko tu gribi. Tā vietā ir "man patīk futbols vai basketbols un tad nu tur es tevi vedīšu". Tajā vecumā bērns ko tad var darīt? Loģiski, ka seko un iet tur, kur tiek vests. Tāpēc ļoti svarīgs ir trenera faktors, kā viņš izlolo šo mazo personību, un nevis profesionālā sporta ziņā, bet gan domājot par dzīvi. Līdz ar to, manuprāt, nākamajos 50 gados šis te trenera un pedagoga kults būs priekšplānā."

Savukārt, runājot par sportista karjeras specifiku, Dukurs norādīja, ka jau vairākus gadus pirms skeletonista karjeras beigām sācis gatavoties sportista gaitu noslēgumam: "Jau sāku iekārtot savu biznesu, lai jau nākamajā dienā pēc karjeras beigām zinātu, ko darīšu turpmāk. Ļoti labi apzinājos, ka tas nav kā celtnieka vai šofera darbs, ko var darīt varbūt pat visu mūžu. Turklāt man pašam jau vēl sanāca ilgi, pāri 40 gadu vecumam. Taču vidēji, jā, diemžēl karjeras ilgums ir tikai padsmit gadi."

Jauns TV raidījums - "(Bez)maksas sports"

Par naudu Latvijas sportā jau tuvākajā laikā vairāk tiks runāts portāla Sportacentrs.com un TV4 kopīgi veidotā raidījumā “(Bez)maksas sports”. Raidījums būs 12 kvalitatīvu, informatīvi analītisku un izglītojošu stāstu un diskusiju sērija par mūsdienu lielajiem jautājumiem sportā.


, 2023-10-28 16:42, pirms 7 mēnešiem
Prikols ir tajā apstāklī,kad tēvs reāli uzbūvēja skeletona tā brīža impēriju tikai dēlu dēļ,cepuri stūrī...un tagad visu miskastē! Tikai dārgā dukuru ģimene kāda mārutka pēc jūs slidinājāties pa manu personīgo ledu,un jūsu papam man bija jāmaksā alga??? Tautai ir jautājumi,kurš ar jums slēdza līgumus,bez mūsu ziņas! Kaut kur kuluāros pat izskanēja ziņas par karoga maiņu!!! Atdodiet manus nodokļus zagļi!!!
, 2023-10-28 16:46, pirms 7 mēnešiem
Pat aiz tā brīža dzērāja OZO,sekoja tūkstoši,kas aiz jums m...?
, 2023-10-28 16:56, pirms 7 mēnešiem
Man kā idustriālajam celtniekam nav saprotams fakts....pamati ,visa veida betons, konstrukcijas,enkur detaļas,senvičpaneļi,ranils,apdare utt...ja es jūsu māju uzceltu līdz galam,vai man būtu iekšējās morālās tiesības pasūtīt jebkuru jauno censoni kas gribētu celt pēc manis??? Es pat pamēģināju ieklausīties sevī...da pošol tu,es šo uzbūvēju,un man ir PO,lasies uz citu tukšu lauku,un cel...slabo??? vēmiens nāk...
, 2023-10-28 21:36, pirms 7 mēnešiem
ingars31 rakstīja: Man kā idustriālajam celtniekam nav saprotams fakts....pamati ,visa veida betons, konstrukcijas,enkur detaļas,senvičpaneļi,ranils,apdare utt...ja es jūsu māju uzceltu līdz galam,vai man būtu iekšējās morālās tiesības pasūtīt jebkuru jauno censoni kas gribētu celt pēc manis??? Es pat pamēģināju ieklausīties sevī...da pošol tu,es šo uzbūvēju,un man ir PO,lasies uz citu tukšu lauku,un cel...slabo??? vēmiens nāk...
Vienīgais, ko uzcēli, ir sausā tualete.
, 2023-10-28 23:31, pirms 7 mēnešiem
Riebjās renes ragavu sportaveidi. Kad beidzot pateiks - Paldies, visu labu, Jums! Un nojauks to trasi.
, 2023-10-29 22:12, pirms 7 mēnešiem
ingars31 rakstīja: Prikols ir tajā apstāklī,kad tēvs reāli uzbūvēja skeletona tā brīža impēriju tikai dēlu dēļ,cepuri stūrī...un tagad visu miskastē! Tikai dārgā dukuru ģimene kāda mārutka pēc jūs slidinājāties pa manu personīgo ledu,un jūsu papam man bija jāmaksā alga??? Tautai ir jautājumi,kurš ar jums slēdza līgumus,bez mūsu ziņas! Kaut kur kuluāros pat izskanēja ziņas par karoga maiņu!!! Atdodiet manus nodokļus zagļi!!!
Es divas reizes izlasīju. Tava gramatika liedz izprast, ko gribi pateikt.
Dainis Dukurs
6

Dainis Dukurs: "Personīgi es neredzu LSFP vietu Latvijas sportā"

TV4 raidījumā "(Bez)maksas sports" iepriekšējā nedēļā viesojās LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks un trīskārtējais Latvijas gada sporta treneris Dainis Dukurs, piedāvājot viedokļus par tēmu "sporta primārais mērķis Latvijā". Lejnieks diskusijā piesauca nepieciešamību izveidot vienu vadošo sporta organizāciju un nepieciešamību izvērtēt sporta skolu sistēmu, kamēr Dukurs atzīmēja, ka joprojām sporta pārvaldes aparāts ir pārāk liels un atņem uzmanību un līdzekļus pašam sportam.
Haralds Kārlis un Tīna Graudiņa
6

Graudiņa: "Studijās ASV dažbrīd pat sajutos vainīga savas sporta stipendijas dēļ"

Raidījumā "(Bez)maksas sports" 11. epizodē viesojās divi bijušie studenti, kuri ieguva sportista stipendijas NCAA, - pludmales volejboliste Tīna Graudiņa, kura turpina spēlēt elites līmenī, un Haralds Kārlis, kuram basketbolista karjeru nācās noslēgt priekšlaicīgi traumas dēļ. Raidījumā viņi pastāstīja plašāk par to, kā ir savienot sportu ar studijām, kā arī novērtēja savu iegūto stipendiju apmērus.
Gatis Jahovičs un Aivars Zeltiņš "(Bez)maksas sporta" studijā.

Jahovičs: "Futbolā arī mazs transfērs būs desmitreiz lielāks par VEF rekordu"

Raidījuma "(Bez)maksas" sports 5. epizode tika veltīta Latvijas sporta klubu finansiālajai situācijai un ar klubu budžetu veidošanu saistītajām detaļām. Studijā viesojās "VEF Rīga" direktors Gatis Jahovičs un "Zemgale/LBTU" direktors Aivars Zeltiņš, kā arī situāciju futbolā ieskicēja Ainārs Dakša, futbola Virslīgas izpilddirektors.