Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Noskaidros finālisti

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Itālijas pilsētā Lančāno šovakar noslēgsies 31. Eiropas sieviešu basketbola čempionāta papildus kvalifikācijas turnīrs. Pēdējā, sešpadsmitā, finālturnīra dalībniece noskaidrosies Polijas un Slovākijas valstsvienību sacensībā.

Biba vs Zuzi

Trešdien Izraēla pārliecinoši pieveica Slovākiju 84:71. Ceturtdien izraēlietes tikai spēles pēdējās minūtēs piekāpās Polijai 71:78. Tieši iepriekšējo Eiropas meistarsacīkšu septītās vietas ieguvējas polietes pašreiz ir vistuvāk braucienam uz Vasto. A apakšgrupā papildus kvalifikācijas turnīra veiksminiecēm pretī stāsies Čehija, Latvija un Turcija.

Šovakar sacensība gaidāma gan starp valstsvienībām, gan to līderēm. Poliete Agneška "Biba" Bibržicka un slovākiete Zuzanna Žirkova var izšķirt cīņas iznākumu, vienlaikus pieteicoties finālturnīra individuāli labāko spēlētāju pulkā. Abas ne vienreiz vien ir guvušas 30 un vairāk punktus savas komandas labā. Sagurusi ir otra Polijas līdere – WNBA garākā centra spēlētāja Malgoržata Dideka. Spēlē ar Izraēlu otrajā puslaikā "Margo" bija laukumā tikai nepilnas astoņas minūtes un nespēja kavēt izraēliešu ārējās līnijas kanonādi. Grozā ceļu atrada deviņi no četrpadsmit (!) izraēliešu tālmetieniem, taču Bibas un citu Baltā ērgļa zemes spēlētāju neatlaidība izrādījās pārāka. Izraēlas rindās sekmīgi spēlēja Rīgā dzimusī Jekaterina Ābramsone, kura tuvākajos gados var kļūt par valstsvienības līderi.

Slovākijas sieviešu basketbols vasarā guva jaunu impulsu – Košices basketbola klubs 2007./2008. gada sezonā startēs FIBA Sieviešu Eirolīgā. Vieta Eiropas meistarsacīkšu finālturnīrā vēl jāizcīna, turklāt neiesaistoties visām iespējamām rezervē. Slovāku izcelsmes trenere Natālija Heikova šopavasar līdz uzvarai Eirolīgā aizveda Maskavas apgabala "Spartak", taču Itālijā palīdzēs Krievijas valstsvienībai.

Lančāno un basketbols

Trīs dienas pirms finālturnīra sākuma Adrijas jūras piekrasti jau sasnieguši basketbola svētki. Par Eiropas labāko basketbolistu tuvošanos liecina daudzie plakāti Abrucco pilsētu ielās, jaunatklātās arēnas, plaša meistarsacīkstēm veltītu kultūras pasākumu programma. Piemēram, Lančāno vakaros pēc spēlēm notiks koncerti "Aperitivo in concerto". Pilsētas veikalu skatlogus rotā lielas čempionāta logo uzlīmes – vairāk nekā piecdesmit iepirkšanās vietās no 13. septembra līdz 7. oktobrim var iepirkties ar desmit procentu atlaidi.

Papildus kvalifikācijas turnīra spēles pilsētnieki un viesi apmeklē bez maksas. Finālturnīra laikā brīva ieeja nodrošināta bērniem līdz divpadsmit gadu vecumam. No pilsētas centra uz arēnu vakaros kursē īpaši norīkots autobuss. Spēļu pārtraukumos publiku karsējmeiteņu vietā priecē vietējās džudo skolas audzēkņi. Abrucco televīzija – astotais kanāls TG8 – demonstrē intervijas ar Itālijas valstsvienības spēlētājām (piektdien savu viedokli par gaidāmo spēli ar Krieviju pauda Valērija Dzanoli). Ziņas par basketbolu ir otrās pēc futbola, kas nav pārsteidzoši "tifosi" un pasaules čempionu zemē.

Vietējie iedzīvotāji ir labi informēti par gaidāmo notikumu – vai ikviens ir gatavs parādīt ceļu uz jauno arēnu. Ceturtdien darbu sāka brīvprātīgie, ar savu atsaucību un interesi kompensējot pirmās dienas neziņu un nedrošību. "Robi" vērojami arēnas apsardzē. Lai gan skatītāju pārbaude notika rūpīgi, komandu un preses ieejas koridorā vismaz vakar netraucēti varētu ienest nelielu granātmetēju. Papildus drošības pasākumi tradicionāli rīkoti Izraēlas komandas aizsardzībai (šāda prakse ir spēkā kopš traģēdijas Vasaras olimpiskajās spēles Minhenē 1972. gadā, kad palestīniešu teroristu grupas "Melnais septembris" dalībnieki nolaupīja un nogalināja vairākus Izraēlas atlētus).

Ceturtdien Lančāno arēnā spēlei sekoja daudzu komandu pārstāvji. Notiekošo vēroja Beļģijas valstsvienības treneru korpuss, Turcijas komanda, meistarsacīkšu tiesneši. Pirmo puslaiku skatījās visuresošais FIBA Eiropas nodaļas ģenerālsekretārs Nars Zanolins. Basketbola svētki Abrucco ir sākušies.

Izmantotie resursi: www.basket.lv

Foto: FIBA Europe

     [+] [-]

, 2007-09-21 20:18, pirms 17 gadiem
njā, par Ābramsones tiešām nezināms fakts bija, tagad jacer ka Slovākija uzvarēs ar ne vairāk kā 13 punktu pārsvaru un čempionātā varēs kaut nedaudz atbalstīt arī Izraēlu