Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:104, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Viedoklis: Latvija var uzvarēt Spāniju

Svētdien Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība pārbaudes turnīrā Rīgā tiksies ar Spānijas komandu un cīnīsies par uzvaru.

Divu nedēļu laikā Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība septiņas reizes ir spēlējusi ar FIBA pasaules ranga pirmā divpadsmitnieka komandām. Izcīnītas divas uzvaras, nevienā spēlē nav piedzīvota sagrāve. Noslēgušās pirmās pārbaudes Rīgā, cīņa par augstvērtīgu sniegumu un uzvarām Eiropas čempionātā ir tikai sākusies. Līdz finālturnīra sākumam Itālijā vēl ir trīs nedēļas laika un reālas iespējas uzlabot sniegumu.

Jūlija nogalē, sākoties valstsvienības darbam, vairākkārt izskanēja minējumi, ka sagatavošanās laiks ir par garu. Var izrādīties, ka tas nav mazāks par nepieciešamo. Vēlais finālturnīra sākuma laiks, divus mēnešus ilgusī pauze pēc nacionālo čempionātu beigām ļāva valstsvienības treneriem par to pārliecināties. Veiksmīgas sezonas klubos aizvadīja Anete Jēkabsone-Žogota, Ieva Kubliņa un Gunta Baško, kamēr pārējām meitenēm pavasarī nācās sēdēt rezervē vai cīnīties ar savainojumiem. Rezultātā valstsvienības treniņnometnē vairums spēlētāju ieradās ar nepietiekamu augstākā līmeņa spēļu praksi un cīņas garšas atgūšana tikai tiek meklēta.

Nācās pārliecināties par niecīgajiem spēlētāju resursiem. No divdesmit pavasarī nosauktajām valstsvienības kandidātēm reāli treneru rīcībā ir tikai divpadsmit. Nevajag nevienu atskaitīt, spēlētāju vienkārši trūkst. Dažādu, pārsvarā attaisnojošu, iemeslu dēļ valstsvienībai šobrīd nevar pievienoties Putniņa, Kresa, Teilāne, Zīke, Āzace, Lisnere, Lāsma Jēkabsone, vairāki savainojumi bijuši Zanei Eglītei. Uz Ķīnu komanda devās vienpadsmit cilvēku sastāvā, pusfinālā ar Kubu spēlēja septiņas. Nopietna Babkinas savainojuma gadījumā atkal iespējams palikt ar nepilnu duci ierindā.

Sāpīgu robu valstsvienības mehānismā iecirtis aizsardzības darbarūķa un pamata saspēles vadītājas Zanes Eglītes savainojums – vēl viens smadzeņu satricinājums. Rīgas turnīra pirmajās spēlēs apliecinājies – Ose-Hlebovicka šobrīd nav labākajā formā, Babkinai funkcionāli un fiziski jāpieliek, lai pilnvērtīgi ieeļļotu komandas saspēli. Savukārt Spānijas un Francijas komandās vairums ārējās līnijas spēlētāju ir Eirolīgas un Eiropas spēcīgāko līgu komandu līderes.

Minētās problēmas neaizēno ieguldīto darbu un līdz šim sasniegto. Iepriekšējos gados pārbaudes spēlēs zaudējumi ar lielāku punktu starpību nāca Latvijas rēķinā, laukumā satiekot rangā nosacīti līdzvērtīgas pretinieces. Ievērojami uzlabojusies darbība aizsardzībā un jaunu sadarbību izmantošana, to dažādošana. Pilnvērtīga pretinieču izpēte un saskaņots treneru darbs mazinājis Latvijas taktisko atpalicību no pasaules basketbola lielvalstīm, kuru nemaz nav daudz.

Visās pārbaudes spēlēs valstsvienība ir cīnījusies līdz pēdējām sekundēm, apliecina vairākkārt uzvarētas noslēdzošās ceturtdaļas, tostarp piecu punktu pārsvars pār Ķīnu. Ceļā uz labāko kondīciju ir komandas līderes Jēkabsone-Žogota, Kubliņa un Baško. Sniegumu no spēles uz spēli uzlabo Jansone un Tāre, atgūt pārliecību laukumā cenšas Ose-Hlebovicka un Tamane. Pirmās ugunskristības valstsvienībā guvušas Babkina un Krumberga, vērtīgas minūtes spēlējušas Dreimane, Brumermane un Cinīte. Turpinot neatlaidīgi strādāt un vairojot pozitīvās emocijas par katru izcīnītu bumbu, nosargātu grozu, precīzu piespēli un gūtu punktu, iespējams sasummēt un kopā pavairot jau iegūto. 2005. un 2006. gada Latvijas labākajai sporta spēļu komandai britu valstsvīra Vinstona Čērčila minētais "labākais laiks" ir tikai priekšā.

Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta avīze"


, 2007-09-01 23:13, pirms 17 gadiem

Uzvarēt var visus.

, 2007-09-01 23:18, pirms 17 gadiem

Cerams par to "labāko laiku" būs taisnība

, 2007-09-01 23:25, pirms 17 gadiem

Nu cerams,ka vinnees.

, 2007-09-01 23:25, pirms 17 gadiem

tikai jaasaak mest metieni no apakshas iekshaa..arii vajadzeetu aatro uzbrukumu realizaaciju

, 2007-09-01 23:38, pirms 17 gadiem

Tārei un Tamanei vajag individuāli piestrādāt pie metiena no grozapakšas..

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2007-09-02 00:04, pirms 17 gadiem

No groza apakšas jau meta garām da jebkura. Un par Tāri šajā spēlē nav ko sliktu teikt- normāli nokapāja. Mana skatījumā- aktīvākā, bez būtiskām kļūdām.

, 2007-09-02 00:20, pirms 17 gadiem

beigas ļoti optimistiskas, cerēsim ka tā arī būs!

, 2007-09-02 00:52, pirms 17 gadiem

Nu,nevar uzvarēt pieļaujot tik daudz kļūdu!Labi,ka līdz EČ vēl ir 3. nedēļas!

, 2007-09-02 01:05, pirms 17 gadiem

fuuu, izlasiiju virsrakstu, domaaju kursh tad no esporta ir saspiedis galvu, apskatiijos fuuu syriana , un fuuu runaa par vecenju basi, tad jau nav tik traki...

p.s. ceru ka shiis 2 speeles muusu izlases izpildiijumaa ir izcilas pasleepes, jo savadaak man gruuti saprast uz ko ejem, veel kas iekrita aciis liidz ko saakam improvizeet, izdodas tiiri ok, tatad jamet zili trulji, jo tie meiteneem kriit uz vella paraushanu

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2007-09-02 01:09, pirms 17 gadiem

Ar aizsardzību tiešām viss ir kārtībā! Ja nu gadās, ka pie garākām un atlētiskākajām pretinicēm bumba nonāk labā pozīcijā, vai nu pēc retām piespēlēm vai atlecot no groza, un viņas iemet, tad neko! Bet kopumā, kas arī ir svarīgāk, tiek izdarīts spiediens uz pretiniecēm pietiekams, lai viņas arī kļūdītos! Uzbrukums, šobrīd, ir nekāds! Tiek mēģināts spēlēt kombinācijas, kuras vai nu vēl nesanāk vai nu vienkārši spēlētājas tās nepārzin (kā varēja dzirdēt pēdējās spēles vienā no 1min. pārtraukumiem), kad tas neizdodas, tiek mēģināts spēlēt individuāli un improvizēt (Jēkabsone, Baško parasti), bet arī tas neiet cauri pret stiprām izlasēm, jo ir vajadzīga kopīga koamndas darbība, lai nonāktu līdz brīvam metienam vai nu pēc caurgājiena vai pēc labas piespēles! Bet tas noteikti ir Zvirgzdiņā dienas kārtības augšpusē

, 2007-09-02 02:12, pirms 17 gadiem

izstāstīja visas mūsu problēmas...nu, apmēram tā - mēs pliki un slimi ,nabagi -bet tam miljonāram pa purnu sadosim!....izskatās, ka patreiz diez vai sanāks...ja vēl autors būtu uzrakstījis par Spānijas izlases problēmām - nu, tipa -rīt visām dizentēreja, jo pusdienoja Latvijas armijas kazarmās un galvenā saspēles vadītāja ir samīlējusies Valdī Valterā un šie sekso uz nebēdu un viņa nespēlēs...tad gan...tad es noticētu, ka mēs varam vinnēt....

, 2007-09-02 07:56, pirms 17 gadiem

Es gan neteiktu ka nav piedziivota neviena sagraave.... Kkiina vien muus jau 2reizes ir sagraavusi, tas, kad no -20 pedeejaas minuutees pievelkam liidz -13 manupraat arii ir sagraave. Un vai tas, ka visu speeeli mums nav variantu vinneet pilniigi nekaadu, pat ar labaako sastaavu, bet pretinieces pat ar pusotro sastaavu stabiili turaas vadiibaa, un tikliidz izlaizh pamatsastaavu, taa muuseejaam -15, kaut gan beigaas -8 liidz -10 arii manupraat veerteejama tuvu sagraavei....

, 2007-09-02 08:45, pirms 17 gadiem

Reku delfos rakstīts, ka Babkinai it kā roka esot lauzta. Ja tā ir, tad mēs paliekām tāpat kā vīriešu izlasē ar vienu saspēles vadītāju.

, 2007-09-02 10:04, pirms 17 gadiem

Jā roka ir lauzta pēc ziņām spriežot

, 2007-09-02 10:05, pirms 17 gadiem

Jaunais esports ir gaļims, vecais labāks

, 2007-09-02 10:41, pirms 17 gadiem

uzvareet ta var, bet visdriizaak ka zaudees

, 2007-09-02 10:47, pirms 17 gadiem

Sievietēm ir jādzied nevis jāspēlē basketbolam līdzīgs sporta veids. Nākamā Dāmu_popa atlase 3.septembrī plkst 18:00

, 2007-09-02 11:04, pirms 17 gadiem

Protams,kad varam!

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2007-09-02 12:43, pirms 17 gadiem

p.s. kaa jums patiik grafa bilde delfi.lv ???

, 2007-09-02 13:17, pirms 17 gadiem

uzvareet var visus, bet shoreiz pakaasiis... diemzheel! tas sievieshu basiitis ir vienkaarshi kaut kas!

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2007-09-02 18:50, pirms 17 gadiem

Ja vien komandā neņem par veciem lauriem, tad Baško noteikti vietai nevajadzētu atrasties.... skatos otro spēli pa televizoru ar viņas piedalīšanos, bet šobrīd vienīgais viņas pienesums ir pilnīga nulle aizsardzībā, rupjas taktiskas kļudas kā aizsardzībā, tā uzbrukumā, nerunājot par āmurgalivkajiem lēmumiem uzbrukumā, kas rezultējas daudzās zaudētās bumbās !!!!

, 2007-09-02 19:12, pirms 17 gadiem

Piedevām viņa ir viena no spēlētājām, kas visātrāk "sapsihojas" un ir spējīga šādi paraut līdzi komandu

40

FIBA apskatnieki slavē latvietes

Pagājusi nedēļa kopš 31. Eiropas sieviešu basketbola meistarsacīkšu noslēguma. Atzinīgus vārdus Anetei Jēkabsonei-Žogotai un Guntai Baško šodien velta FIBA apskatnieki.
48

LTV 7 "Sporta studijā" – Ainars Zvirgzdiņš

"Sporta studijā" šodien plkst. 21:30 viesosies Latvijas sieviešu basketbola izlases galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš, izvērtējot valstsvienības veikumu Eiropas čempionātā.
32

Latvijas zeltenes atgriežas!

Šovakar plkst. 21:55 ar reisu no Prāgas (Čehija) dzimtenē atgriezīsies Latvijas sieviešu basketbola izlase, kas vakar Eiropas basketbola čempionātā izcīnīja ceturto vietu. Sagaidi basketbolistes Lidostā "Rīga"!