Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2977, Did:0, useCase: 3

Sieviešu hokejā ierastā dominance: ASV un Kanādai 22. savstarpējais fināls 23 PČ turnīros

Kārlis Justovičs
Kārlis Justovičs

Sieviešu hokejā ierastā dominance: ASV un Kanādai 22. savstarpējais fināls 23 PČ turnīros
ASV sieviešu hokeja izlase. Foto: IIHF

Ņujorkas pavalsts pilsētā Jūtikā notiekošo pasaules hokeja meistarsacīkšu finālu paredzami sasniegušas ASV un Kanādas izlases, kuras pusfinālā bez lielas aizķeršanās pārgāja pāri attiecīgi Somijas un Čehijas valstsvienībām.

Amerikāniešu panākumā (5:0) pār Somiju mājinieces un pašreizējās titula sargātājas veica par 40 metieniem vairāk (55-15). 13 minūšu intervālā hat-trick nopelnīja 20 gadīgā Leila Edvardsa. Pirmos vārtus iemeta Hanna Bilka, bet pēdējo ripu – Savanna Harmona.

Pamatturnīrā notikušajā savstarpējā duelī somietes spēja izrādīt šķietami sīvāku pretestību, zaudējot ar 3:5, kaut pārsvars metienos ASV arī toreiz bija milzīgs (45-12).

Vēlāk notikušajā spēlē pasaules titulētākā valstsvienība Kanāda pēc Blēras Tērnbulas, Žoselīnas Larokas un Emīlijas Klārkas metieniem līdz 22. minūtei ieguva triju vārtu pārsvaru un beigās ar 4:0 sakāva Čehiju.

Kanādietes izdarīja 47, savukārt čehietes – tikai deviņus metienus pa vārtiem.

ASV un Kanāda līdz šim izspēlējusi 21 no 22 pasaules meistarsacīkšu fināliem, vienīgajam izņēmumam notiekot 2019. gadā, kad vadošo valstsvienību dominanci pārtrauca Somija, kura pusfinālā uzvarēja Kanādu, bet finālā vien pagarinājumā piekāpās amerikānietēm.

ASV un Kanādas kaujā šā gada turnīra pirmajā posmā amerikānietes bija pārākas (1:0) pagarinājumā.

Kanādai līdz šim ir 12 pasaules meistarsacīkšu un pieci olimpiskie zelti, bet ASV sakrājusi attiecīgi desmit pasaules un divus olimpiskos titulus.

Spēle par trešo vietu sāksies šovakar pulksten 20.00 pēc Latvijas laika, bet lielā fināla sākums paredzēts neilgi pēc pusnakts.

Pasaules meistarsacīkšu pusfināls

DatumsSpēleRezultāts
13.04.ASV – Somija5:0 (1:0; 1:0; 3:0)
14.04.Kanāda – Čehija4:0 (2:0; 1:0; 1:0)

Spēlē par piekto vietu šveicietes divreiz izlaida pārsvaru, bet pagarinājumā nolauza (3:2) Vācijas hokejistes. Divi vārtu guvumi, tostarp pēdējais, Alīnai Millerei.

Abas valstsvienības gan iepriekš pasaules meistarsacīkstēs bija sasniegušas vēl augstākus rezultātus. 2012. gada turnīrā Šveicei bronza. Tāda paša kaluma godalgas šveicietēm arī Soču olimpiskajās spēlēs. Savukārt Vācija 2017. gada pasaules meistarsacīkstēs tika pusfinālā.

Šīs cīņas uzvarētāja nākamgad cīnīsies A grupā, kur spēkosies ASV, Kanāda, Somija un Čehija. Līdz ar to arī nodrošināta dalība elited divīzijā 2026. gada sacensībās.

Vācijai nāksies spēlēt B grupā, kur to gaida Zviedrijas, Japānas, kā arī divu spēcīgāko ⅠA divīzijas (Austrija, Francija, Nīderlande, Ungārija, Norvēģija un Dienvidkoreja) komandu pārbaudījums.

Par 5. vietu jeb spēlēšanu nomināli spēcīgākajā grupā nākamgad

DatumsSpēle
13.04.Šveice – Vācija3:2 pag. (1:0; 1:2; 0:0; 1:0)

Izmantotie avoti:
https://www.iihf.com/en/events/2024/ww