Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Egle: "Šilovs AHL trenējās 3-4 stundas dienā. Tik daudz neviens vārtsargs nav trenējies"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Egle: "Šilovs AHL trenējās 3-4 stundas dienā. Tik daudz neviens vārtsargs nav trenējies"
Artūrs Šilovs. Foto: IIHF

Haralds Egle 2024. gadā iesoļoja bez gūtiem vārtiem Latvijas valstsvienības rindās, bet pavasara pārbaudes spēlēs viņš izcēlies jau trīs reizes. Liepājnieks intervijā podkāstam "Devītnieks" stāstīja par savu hokeja ceļu un lepnumu pārstāvēt Latviju.

"Skanēs banāli, bet – tu spēlē par ģērboni, kas atrodas priekšā, nevis par uzvārdu, kas atrodas uz muguras. Klubā gribi nopelnīt nākamo līgumu, pierādīt sevi. Izlasē ir pavisam cita sajūta," stāstīja Haralds Egle. "Ģimene, radi, draugi – visi skatās. Pilna arēna. Tā ir viena no fantastiskākajām sajūtām. Tas ir tas, kāpēc spēlējam hokeju. Kaut pret somiem bija tikai pārbaudes spēle, bet likās – jāatdod viss."

Līdz 2024. gadam Egle valstsvienībā bija aizvadījis 11 mačus, izceļoties ar trīs rezultatīvām piespēlēm. Šogad četros mačos trīs vārti, rezultatīva piespēle un arī uzvaras bullītis pret austriešiem.

Otrdien Latvijas izlases hokejistiem bija saliedēšanās pasākums – ugunsdzēsēju apmācība. "Četras stundas. Jāuzvelk viss ekipējums, kas jau nebija viegli. Skābekļa balons uz muguras, maskas. Osis [Batņa] iegāja, bet nebija masku aiztaisījis līdz galam. Viss aizsvīda," pasmējās Egle. "Mainījās perspektīva par ugunsdzēsēju darbu. Tas, ko viņi dara, ir… jā. Spriedze un slodze uz ķermeni ir milzīga."

Egle ir Liepājas hokeja audzēknis, un arī viņš gājis caur leģendārā trenera Aleksandra Cicurska rokām.

"Baltkrievijas bērnu čempionāts. Spēlējām pret Mogiļevu. Vajadzēja uzvarēt, lai kļūtu par čempioniem. Iemetu 0,2 sekundes līdz beigām. Ģērbtuvēs nāca iekšā Zaharjins [Liepājas Metalurga īpašnieks], Cicurskim asara nobira. Visi bija ekstāzē," atcerējās Egle. Liepājas hokeja bagātajos gados bērnu komandas braukušas uz daudz un dažādiem ārzemju turnīriem.

"Cicurskis ir leģenda. Tajā laikā viņš bija ļoti emocionāls cilvēks. Aizbraucām uz turnīru ārzemēs. Pirmā spēle, maiņā biju es, Balcers un Iļja Žučkovs. Viņš pēc pirmā perioda mūs nosēdināja, paskatījās un pateica, ka esam komandas liekēži. 11-12 gadi. Tā bija mana pirmā tikšanās ar viņu. Pēc labām spēlēm cēla debesīs. Viņam bija spektra abi gali. Ar viņu nekad nebija garlaicīgi. Ļoti labs psihologs. Zināja, ka man var pateikt skarbāk, bet citi pēc tādiem vārdiem nevarēs paspēlēt."

Pēc Liepājas Egle devās pāri okeānam. Junioriem sekoja četras sezonas Klārksonas Universitātē, iegūstot grādu politikas zinātnē un psiholoģijā. "Katru dienu vajadzēja lasīt 100 lapas un rakstīt. Galvenais, lai nav matemātikas," pasmējās Egle.

Universitātes absolvēšanai sekoja nākamais posms arī hokeja karjerā. Uzbrucējs pievienojās Amerikas Hokeja līgas (AHL) klubam Manitobas "Moose", kas ir Vinipegas "Jets" fārmklubs.

Debijas sezona profesionālajā hokejā sakrita ar pandēmiju, un komandā bijuši 40-50 spēlētāji. Viens slikts mačs atmetis līdz rindas beigām, un nākamo iespēju vajadzēja gaidīt divas trīs nedēļas, norādīja Egle. "Sezonas beigas man bija ļoti labas. Biju stabils pamatsastāva spēlētājs, gāju vairākumā. Atbraucu uz otro sezonu, bet kaut kas nebija ar Amerikas vīzu. Komandai pirmais izbraukums uz Ameriku. Desmit spēles, trīs nedēļas," atcerējās Egle.

Kamēr viņš nokārtojis dokumentus, tikmēr komanda jau ieskrējusies. Kad izdevies atgriezties sastāvā, pievīlusi veselība. "Dabūju spēka paņēmienu. Izsita plecu, bija problēmas ar ribām. Pretinieks dabūja diskvalifikāciju. Izlaidu trīs nedēļas. Atgriezos, pirmajā spēlē dabūju smadzeņu satricinājumu. Trīs nedēļas. Atgriezos, otrajā spēlē ar slidu iegrieza kājā, izkrita gaļas gabals. Tā sezona bija nenormāli saraustīta," secināja Egle. "Plus vēl tas, ka jādzīvo Vinipegā. Jau tā esi dusmīgs un uzvilcies, bet ziemā trīs mēnešus ir -40 grādi un Sauli neredzi."

Amerikā junioros Egle bija komandas biedrs ar Kārli Čuksti, bet "Moose" rindās viņš spēlēja kopā ar Artūru Šilovu, kurš gan konkrētajā sezonā aizvadīja tikai vienu AHL spēli, jo piederēja Vankūveras organizācijai, nevis Vinipegai. "Vankūvera mums izīrēja trīs spēlētājus. Viens bija ļoti labs centrs, spēlēja pirmajā maiņā. Otrs bija aizsargs. Labs, bet mums pašiem bija savi jaunie aizsargi. Un tad bija Šilovs. Mums jau bija divi vārtsargi. Nezinu, kam bija jānotiek, lai viņš tiktu vārtos. Tikai tāpēc, ka bija no cita kluba sistēmas."

"Šilovs katru dienu trīs četras stundas pavadīja treniņos. Viņu mocīja pilnībā. Tik, cik daudz viņš trenējās tur, neviens vārtsargs nav trenējies," par 2023. gada pasaules čempionāta MVP teica Egle.

  +1 [+] [-]

, 2024-04-18 20:46, pirms 2 nedēļām
Ļoti ceru redzēt Egli PČ un OSQ.

     [+] [-]

, 2024-04-18 20:48, pirms 2 nedēļām
Te jau pierādās kārtējo reizi, ka nevajag strādāt ar muti (Merzļikins), bet ar darbiem un sniegumu!

Šilovs čempī ir palicis ļoti labās acīs, nosvērts, parliecināts, ielaižot vārtus sapurinās un nepsiho, kamēr cits labs ārdās pie pirmās neveiksmes.

Nav nekas pret Merzļikinu, bet ja viņš būtu tik mentāli stabils kā Šilovs, tad varētu arī cīnīties par to Vezinu par ko viņš skandē jau sen!

Ja skatoties Šilovu vārtos man ir miera sajūta, tad diemžēl Elvja mačos piezogas neparliecība, ka tik nesabrūk, ka neilaiž vienu pēc otra!

  -1 [+] [-]

, 2024-04-18 20:51, pirms 2 nedēļām
Cits stāsts ka Merzļikins ir NHL un pirmais vārtusargs, bet te japiezīme ka ne Gudļevskim paveicās ar to kas viņam bija priekša, ne Šilovam, kaut gan ticu ka Šilovs ja ne Vankuvēra, tad citur izlauzīs ceļu uz NHL, jo darba spējas, talants viņam ir!

     [+] [-]

, 2024-04-18 21:44, pirms 2 nedēļām
Al Pačīno rakstīja: Cits stāsts ka Merzļikins ir NHL un pirmais vārtusargs, bet te japiezīme ka ne Gudļevskim paveicās ar to kas viņam bija priekša, ne Šilovam, kaut gan ticu ka Šilovs ja ne Vankuvēra, tad citur izlauzīs ceļu uz NHL, jo darba spējas, talants viņam ir!
tu saproti, cik pasaules hokeja vārtsargiem “nepaveicas”?

     [+] [-]

, 2024-04-18 22:15, pirms 2 nedēļām
Al Pačīno rakstīja: Te jau pierādās kārtējo reizi, ka nevajag strādāt ar muti (Merzļikins), bet ar darbiem un sniegumu!

Šilovs čempī ir palicis ļoti labās acīs, nosvērts, parliecināts, ielaižot vārtus sapurinās un nepsiho, kamēr cits labs ārdās pie pirmās neveiksmes.

Nav nekas pret Merzļikinu, bet ja viņš būtu tik mentāli stabils kā Šilovs, tad varētu arī cīnīties par to Vezinu par ko viņš skandē jau sen!

Ja skatoties Šilovu vārtos man ir miera sajūta, tad diemžēl Elvja mačos piezogas neparliecība, ka tik nesabrūk, ka neilaiž vienu pēc otra!