Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3031, Did:0, useCase: 3

Peltonens: "Vienmēr gribēju pārstāvēt savu valsti. To pašu redzu Latvijas hokejistos"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Peltonens: "Vienmēr gribēju pārstāvēt savu valsti. To pašu redzu Latvijas hokejistos"
Ville Peltonens. Foto: LHF

Latvijas hokeja izlase turpina gatavošanos pasaules čempionātam, kas startēs 10. maijā – tieši pēc divām nedēļām. Katrs gads nes neizbēgamas izmaiņas sastāvā, ieskaitot treneru korpusu, kam pievienojies titulētais soms Ville Peltonens. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com viņš norādīja, ka Latvijas hokejistos redz tādu pašu degsmi, kāda savulaik piemitusi pašam.

Spēlētāja karjeras laikā Ville Peltonens divas reizes kļuva par Somijas čempionu, vienu reizi izcīnīja Šveices zeltu, kļuva par Zviedrijas līgas rezultatīvāko spēlētāju un aizvadīja astoņas sezonas Nacionālajā hokeja līgā.

Tomēr lielākos panākumus viņš sasniedza kopā ar Somijas valstsvienību. Kad 1995. gadā somi pirmo reizi izcīnīja pasaules čempionāta zeltu, fināla uzvaras vārtus iemeta tieši Peltonens. Viņa kontā arī četri sudrabi un trīs bronzas, kā arī četras olimpiskās godalgas – sudrabs un trīs bronzas. Peltonens trīs reizes iekļauts pasaules čempionāta simboliskajā izlasē un ticis uzņemts IIHF Slavas zālē.

Trenera karjerā Peltonens vadījis Šveices klubu "Lausanne" un Somijas klubu Helsinku IFK, bijis asistents Somijas un Vācijas izlasēs, bet tagad savulaik leģendārais uzbrucējs pievienojies Harija Vītoliņa štābam, kurā atbildēs par uzbrucējiem un skaitlisko vairākumu.

"Tas bija patīkams pārsteigums," par saņemto piedāvājumu pasmaidīja Peltonens. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com viņš gan norādīja, ka lēmums nav nācis ātri. "Dialogu sākām sezonas sākumā. Nepiekritu uzreiz. Gribēju saprast, iztaustīt. Kādu laiku diskutējām, biju ziņkārīgs."

"No pasaules čempionāta līmeņa biju prom trīs gadus. Man ir interesanti atgriezties. Tās bijušas labas pieredzes, kas palīdz trenera izaugsmē. Dzīvē un sportā jāizmanto izaicinājumi, kas nāk tavā virzienā. Negribu nožēlot atteikumus," motivāciju pieņemt piedāvājumu skaidroja Peltonens.

Somijas izlasē viņš 2015. un 2016. gada pasaules čempionātos asistēja Kari Jalonenam, bet Vācijas izlasē 2021. gadā strādāja kopā ar somu Toni Sederholmu. Toreiz vācieši Rīgā apakšgrupas izšķirošajā spēlē pieveica Latviju un vēlāk ieguva ceturto vietu.

Peltonens stāstīja, ka Vītoliņu līdz šim zinājis tikai kā pretinieku – viņi aci pret aci satikušies valstsvienību rindās, vienlaikus kā treneri strādājuši Šveicē. "Nebijām tuvi, bet saglabājām cieņpilnas attiecības. Esmu priecīgs un lepns, ka saņēmu piedāvājumu," teica Peltonens, kurš norādīja – lēmuma pieņemšanu atviegloja pazīšanās ar Artūru Irbi un Peteri Nummelinu.

"Komandā valda ļoti labs gars," pēc ceturtdienas treniņa stāstīja Peltonens. "Harija štābā iekļauties bija viegli. Visas nedēļas garumā redzēju kārtīgu attieksmi pret darbu. Bijām bez spēlēm, tāpēc pastrādājām gan laukumā, gan ārpus tā. Tagad būs forši redzēt spēlētājus mača apstākļos."

Viena no Peltonena atbildībām ir skaitliskais vairākums. Treniņā viņš vēroja brigādi, kuru veidoja Jānis Jaks, Kaspars Daugaviņš, Toms Andersons, Haralds Egle un Eduards Tralmaks. Savukārt laukuma otrā pusē Lauris Dārziņš uzraudzīja virknējumu, ko veidoja Roberts un Rihards Bukarti, Oskars Batņa, Renārs Krastenbergs, savukārt uz zilās līnijas vietām mainījās Ralfs Freibergs un Kristaps Zīle.

"Gribam redzēt, kā mūsu vairākums strādās spēles apstākļos. Jāspēj reaģēt, jābūt pārliecinātiem, jābūt ar uzbrūkošu domas gājienu. Gribu redzēt, ka mūsu pieci spēlētāji ir soli priekšā pretinieku četriem mazākuma hokejistiem," skaidroja Peltonens. Latvijas izlase šovakar un rīt izbraukumā spēkosies pret Šveici.

"Vairākumā vajadzīga pacietība. Pasaules čempionātā vairākuma iespēju nav tik daudz, tāpēc katrs vairākums ir svarīgs moments spēlē," pauda Peltonens. "Nepieciešama psiholoģiskā noturība. Labiem vairākumiem izdodas izmantot vienu no četrām iespējām. Tas nozīmē, ka trīs reizes tev neizdodas. Jābūt psiholoģiski spēcīgiem un fokusētiem."

"Visiem pieciem vairākuma spēlētājiem jābūt uz vienas lapas, lai pieveiktu pretinieku spiedienu. Komandām mazākumā pēc iemetieniem, pēc ieiešanas zonā, cīnoties par ripu patīk izdarīt spiedienu. Jākustas, jāsaspēlējas. Kad rodas momenti, jāmet pa vārtiem. Jāizmanto tās iespējas, kas nāk tavā virzienā," norādīja Peltonens. Viņa vadītajai Helsinku IFK šajā sezonā bija sestais labākais vairākums Somijas čempionātā.

Peltonena vadītās komandas spēles stilu sarunā ar portālu Sportacentrs.com piesauca Vītoliņš. "Viņam ir idejas. Pārbaudes spēlēs redzējām, ka Somija labi kontrolē ripu. Viņš trenē tajā līgā, viņš to piekopj. Tās ir mazas nianses – kuros brīžos nevis uzbrukt vārtiem, bet kontrolēt ripu un radīt haosu. Mēs redzējām – jo ilgāk pretinieks ir mūsu zonā, jo vairāk zaudējam savus sedzamos. Mūsu uzdevums būs līdzīgs. Nekas globāls, bet būs mazas izmaiņas, citi akcenti."

Vītoliņš atzina, ka vispirms runājis ar Peltonenu par viņa vīziju un uzklausījis risinājumus, un tikai tad no galvenā trenera puses sekojis uzaicinājums. "Uz viņa pleciem gulsies uzbrukums, radošums uzbrukumā, bet kopīgi runājam arī par citām lietām – kādus vingrinājumus izvēlēties treniņos, kā spēlēt savā zonā. Visi treneri esam iesaistīti procesā," norādīja Vītoliņš.

Helsinku IFK regulāro sezonu pabeidza sestajā vietā. Ceturtdaļfinālā pret Lahti "Pelicans" izdevās 0-3 pārvērst par 3-3, tomēr septītajā spēlē piedzīvots zaudējums nozīmēja sezonas beigas. Peltonens komandu vadīja trešo sezonu. Pērn tika sasniegts pusfināls.

Somu speciālists atzina – tas, ka Latvija pirms gada izcīnīja bronzu, nav spēlējis lomu viņa lēmumā par pievienošanos Vītoliņa kolektīvam. "Zinu, ka tagad vajag saglabāt nosvērtību un vēlmi strādāt. Kad ar Somijas izlasi pirmo reizi kļuvām par pasaules čempioniem, tad likās, ka tagad būsim čempioni katru gadu. Tā tas nenotiek. Katru dienu ir jāstrādā. Ir jābūt vēlmei katru dienu būt par kripatiņu labākam nekā biju vakar. Nedomāt par pārāk tālu nākotni. Tuvojas olimpiskās spēles, un daudzas valstis to izmanto, lai pievilinātu labus spēlētājus. Līmenis būs ļoti augsts, un tas būs labs izaicinājums."

"Man kā spēlētājam vienmēr gribējās pārstāvēt savu valsti. Tagad redzu to pašu vēlmi spēlētājos. Latvija ir mazāka par Somiju, bet redzu to pašu cīņas garu un atmosfēru. Tu ierodies un zini, ka komanda ir pirmajā vietā. Tu spēlē savai valstij. Tā ir spēcīga motivācija," teica Peltonens.

"Ir jābūt ticībai, ka kopā varam paveikt vairāk nekā katrs individuāli. Somijā visi gribēja spēlēt izlasē, un tas ir svarīgi. Spēlēju daudzos jo daudzos pasaules čempionātos. Tas bija gods un patīkams sezonas noslēgums. Ticu un redzu, ka viņi jūtas tieši tāpat," akcentēja Peltonens. Viņš spēlējis 13 pasaules čempionātos, četrās olimpiskajās spēlēs un divos Pasaules kausos.

Latvijas izlase pasaules čempionātu sāks 11. maijā ar dueli pret Poliju, kas spēcīgāko komandu sabiedrībā spēlēs pirmo reizi kopš 2002. gada.

     [+] [-]

, 2024-04-26 14:47, pirms nedēļas
Ceru šovakar ievērtēt to vairākumu 😅

     [+] [-]

, 2024-04-26 21:35, pirms nedēļas
Šlakatvāvere rakstīja: Ceru šovakar ievērtēt to vairākumu 😅
Vairākums zem katras kritikas-9 minūtes,netiek pat zonā,dabū noraidījumu un plus vēl piecminūšu vairākumā ielaiž vārtus...nekas šai izlasē nav mainījies,vairākums latviešiem neizprotams hokeja paveids!!!