Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Tukuma novadā paredzēts "Tet Rally Latvia" īsākais un garākais ātrumposms

Juris Grīns
Juris Grīns

Tukuma novadā paredzēts "Tet Rally Latvia" īsākais un garākais ātrumposms
Foto: Tukuma Novada Pašvaldība

Šodien Tukuma novada pašvaldības Konferenču zālē norisinājās FIA pasaules rallija čempionāta (WRC) posma "Tet Rally Latvia" preses konference, kurā klātesot Tukuma novada domes izpilddirektoram Ivaram Liepiņam un "Tet Rally Latvia" direktoram Raimondam Strokšam, plašākai sabiedrībai tika prezentētas gan Tukumā plānotās rallija aktivitātes, gan Tukuma novadā paredzētie "Tet Rally Latvia" ātrumposmi, kuri savus skatītājus sagaidīs š.g. 19. jūlijā.

Šogad, 18.-21. jūlijā, Latvija kļūs par 37. valsti, kura kaut reizi uzņēmusi 1973. gadā dibinātā FIA pasaules rallija čempionāta (WRC) posmu. Tet Rally Latvia būs pasaules čempionāta 2024. gada sezonas astotais posms – pirms viesošanās Tukuma novadā – pasaules ātrākās rallija ekipāžās būs apciemojušas arī rallijus Montekarlo, Zviedrijā, Kenijā, Horvātijā, Portugālē, Itālijā un Polijā.

Starptautiskas autorallija sacensības Tukuma novadā norisinās tikai otro reizi – pērn Tukumā pirmo reizi viesojās FIA Eiropas rallija čempionāta norises, bet līdzīgi kā citviet Latvijā, 2024. gads iezīmēs jaunu kvalitātes latiņu, Tukuma novadam uzņemot augstākā sportiskā līmeņa – FIA pasaules rallija čempionāta posma norises.

“Tukuma novadā autosporta tradīcijām ir dziļas saknes – pirmās sacensības šeit notika jau 1953. gadā, novads var lepoties ar plaši izskanējušiem autosportistu uzvārdiem un mūsu grunts seguma ceļu līkumi spēj patīkami pārsteigt pat pieredzējušākos braucējus. Ir liels gods šāda līmeņa sacensības uzņemt pie mums – Tukuma novadā un ceru, ka novada iedzīvotāji novērtēs un izmantos tā sniegtās iespējas, jo, līdzās augstvērtīgam sporta notikumam, novadu apmeklēs vairāki desmiti tūkstošu tā līdzjutēju no visas pasaules, kuri gribēs garšīgi paēst, labi izgulēties un izbaudīt mūsu tūrisma un kultūras piedāvājumus. Tā būs lieliska iespēja uzņēmējiem, ko iesaku izmantot. Tiekamies Tukumā!” saka Tukuma novada pašvaldības izpilddirektors Ivars Liepiņš.

Ar preses konferenci Tukumā, šodien tika turpināta vairāku pasākumu sērija, Tet Rally Latvia pārstāvjiem aprīļa mēneša laikā viesojoties visās pasaules rallija čempionāta Latvijas posma norises pilsētās, katrā plašāk ziņojot par attiecīgajā pilsētā un novadā plānotajām aktivitātēm, kā arī sniedzot atbildes uz klātesošo jautājumiem.

Konferenču zālē šodien tika plašāk prezentētas Tukumā un Tukuma novadā paredzētās aktivitātes – divi ātrumposmi, mediju un dalībnieku zona, kā arī riepu mainīšanas zona Tāpat Tukuma novadā atradīsies degvielas uzpildes zona. Piektdiena, 19. jūlijs, sāksies agri no rīta, kad Tet Rally Latvia ekipāžas pirmo reizi veiks abus Tukuma novadā paredzētos ātrumposmus – sacensību īsāko pārbaudījumu SS2/5 Milzkalne 4,95km garumā un rallija garāko ātrumposmu SS3/6 Tukums, kura distance paredzēta 27,62km. Pēc pirmās ātrumposmu veikšanas reizes, ekipāžas dosies uz Talsu novadu, lai pēcāk atgrieztos Tukuma pilsētā – kur dienas no plkst. 13.05 vidū paredzēta mediju un dalībnieku zona – vieta, kur rallija interesenti varēs klātienē satikt pasaules čempionāta dalībniekus un redzēt sacensību automašīnas, gan vērot kā automašīnām tiek mainītas riepas. Pēc nelielas atelpas, autosportisti atkal sēdīsies rallija auto, lai vēlreiz veiktu abus Tukuma novadā paredzētos ātrumposmus – ātrus, tehniski sarežģītus ceļu posmus, kurus klāj salīdzinošo slidenas grunts segums.

Tāpat Tukuma iedzīvotājiem un viesiem, kuri kādu iemeslu dēļ nevarēs rast iespēju doties uz ātrumposmiem, sagādāta iespēja Tet Rally Latvia norises vērot izveidotajā fanu zonā, kas atradīsies laukumā pie Sinagogas (pie Lielās ielas, Uguns ielas, Elizabetes ielas). Tur četru dienu garumā atradīsies lielais ekrāns, lai tiešraidē varētu sekot līdzi norisēm visos Tet Rally Latvia ātrumposmos.

“Šogad Tet Rally Latvia norises Tukuma novadā paredzētas vienā nedēļas nogalē ar Tukuma novada svētkiem, ļaujot novadam tik nozīmīgajiem un krāšņajiem svētkiem piešķirt vēl nebijuši dinamisku un sportisku aspektu, ar lielu devu adrenalīna un emocijām.

Tukuma novadā norisināsies Tet Rally Latvia pirmie grunts seguma ātrumposmi, kas ne vien dalībniekiem, bet arī skatītājiem sniegs pirmās emocijas un iespaidus par jaudīgo Rally1 automašīnu veiktspēju uz mūsu grunts seguma ceļiem. Šie ir tiešām fantastiski ātrumposmi, un kas īpaši saistoši – dienu sāksim ar rallija īsāko ātrumposmu, ļaujot ekipāžām nedaudz “iesildīties”. Tikmēr diametrāli pretējs un īstens pārbaudījums būs otrs Tukuma novadā paredzētais ātrumposms – tehnisks un neskaitāmiem līkumiem piepildīts ceļa posms 27,62km garumā – garākais mūsu sacensību ātrumposms, kas prasīs ļoti daudz meistarības un koncentrēšanos no autosportistiem!

Tukuma novada iedzīvotājus un uzņēmējus aicinu ar izpratni sagaidīt paredzētās FIA pasaules rallija čempionāta posmu un ar to saistītos ierobežojumus un izmaiņas, lai nodrošinātu sekmīgu sacensību gaitu. Ņemiet vērā, ka rallija norises dienās, it īpaši piektdien, 19. jūlijā, novadā var rasties kādi neparedzēti satiksmes sastrēgumi, kas būs saistīti ar rallija norisi un tā apmeklētāju pārvietošanos.

Tikmēr iedzīvotājus aicinu izmantot izdevību un apmeklēt šīs paša augstākā sportiskā līmeņa rallija sacensības – ātrumposmiem notiekot ar kājām sasniedzamā attālumā no Tukuma pilsētas centra. Bet ja kādu iemeslu dēļ Jums nebūs iespēju apmeklēt ātrumposmus – izmantojiet pilsētā sarūpētās iespējas – apmeklējiet fanu zonu, kur četru dienu garumā uz lielā ekrāna vērot visu Tet Rally Latvia ātrumposmu tiešraides. Tikmēr piektdien, 19. jūlijā, pilsētas centrā apmeklējiet arī paredzēto mediju un dalībnieku zonu, un tam sekojošo riepu mainīšanas zonu – kas ļaus gūt ieskatu aizraujošajā autorallija pasaulē!” izbaudīt Tet Rally Latvia notikumus aicina rallija direktors Raimonds Strokšs.

Ņemot vērā jaunākās izmaiņas FIA pasaules rallija čempionāta tehniskajos noteikumos, sākot ar 2025. gada sezonu paredzēts atteikties no elektromotora (“hybrid unit”) izmantošanas – tādējādi samazinot auto izmaksas, vienlaicīgi samazinot arī auto kopējo jaudu. Tas nozīmē, ka Latvijai pirmo reizi uzņemot FIA pasaules rallija čempionāta sacensības, Tet Rally Latvia apmeklētājiem ātrumposmos būs iespēja klātienē vērot vēsturiski jaudīgākās un ātrākās rallija automašīnas, ar kādām jelkad startējušas WRC ekipāžas.

“Ko nozīmē veiksmīgs WRC posms? Pirmkārt, augstākā līmeņa sportiskos konceptu – tas jums ir, dažādības un izaicinājumu pilns, ietverot dažādus Latvijas reģionus, no galvaspilsētas Rīgas līdz rallija pilsētai Liepājai, Baltijas jūras krastā. Otrkārt, augstākā līmeņa organizāciju – arī tā jums ir! Labi strukturēta, profesionāla komanda, kura jau daudz ir sasniegusi Eiropas rallija čempionātā un rallijkrosā. Treškārt, aizrautīga līdzjutēju bāze – esam droši, ka Latvijas fani radīs īpašu atmosfēru, un daudzi fani pievienosies arī no kaimiņvalstīm. Dāmas un kungi, rakstīsim vēl vienu veiksmes stāstu kopā! Uz tikšanos Latvijā!” WRC Promoter vadītājs Jona Siebel.