Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Džekam Holderam pirmā uzvara, Andžejam Ļebedevam - 5 punkti

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Džekam Holderam pirmā uzvara, Andžejam Ļebedevam - 5 punkti
Džekam Holderam - karjerā pirmā uzvara GP posmos.

Trešo gadu pēc kārtas "Grand Prix" seriāls jeb individuālais pasaules čempionāts spīdvejā sākās Horvātijā - "Milenium" spīdveja stadionā Donji Kraljevecā (jeb Groričanā). Abās iepriekšējās reizēs uzvarēja pašreizējais titula īpašnieks polis Bartošs Zmarzliks, kurš arī šosezon ir galvenais pretendents uz titulu (Zmarzliks ir četrkārtējs pasaules čempions). Šoreiz Zmarzliks arī iekļuva finālā, taču hat-trick nesanāca - čempions netika pat uz pjedestāla...

Kvalifikācijā labākais apļa laiks bija polim Dominikam Kuberam, bet Andžejam Ļebedevam - 5. labākais laiks. Daugavpilietis piektais pēc kārtas izvēlējās starta jeb kārtas numuru posmā un izvēlējās 7. numuru. Zmarzlikam bija tikai 7. apļa laiks, taču tas neko daudz nenozīmē. Spīdvejā tā ir milzīga atšķirība - braukt pēc iespējas ātrāk vienam vai startēt braucienā kopā ar vēl trim konkurentem. Starta jeb kārtas numuru izvēle, protams, nav uz dullo, spīdvejisti tomēr zina, kuras starta vietas kurā mototrekā parasti ir izdevīgākas, kurā mototrekā labāk biežāk startēt no pirmā vai otrā celiņa, bet kurā - no ārmalas. Visa pamatā tomēr ir prasme startēt un meistarīgi veikt pirmo līkumu, bet starta numura izvēle - tas tāds papildus bonuss. Atgādināšu, ka arī šosezon pirmie astoņi pamatsacensībās iekļūs pusfinālos un divi pirmie no katra pusfināla brauks finālā.
7. starta jeb kārtas numurs posmā Andžejam Ļebedevam paredzēja, ka jau savā pirmajā un sacensību otrajā braucienā viņam pie starta lentām jāstājās uz otrā celiņa. Pa kreisi - Zmarzliks, pa labi - Šimons Vozņaks un vēl viens no favorītiem dānis Leons Madsens (Andžejs tieši viņu uzskata par Zmarzlika galveno konkurentu cīņā par titulu). Zmarzliks ne bez pūlēm pārspēja Vozņaku, bet Ļebedevs spēkojās ar Vozņaku par otro vietu un pievieca - vienu no favorītiem Madsenu. Turpinājums diemžēl nebija sekmīgs un nākamie divi braucieni lielā mērā ietekmēja galaiznākumu. Vispirms Ļebedevs kļuva izejā no pirmā līkuma par līderi, taču kritienu piedzīvoja austrālietis Džeisons Doils un izraisīja arī brita Taia Vofindena kritienu. Atkārtotā startā Ļebedevam tik labs starts nesanāca, taču pirms otrā līkuma viņš jau bija otrais un laikam nedaudz sasteidza notikumus, bet - tik kārdinoša bija iespēja iespraukties iekšmalā un tikt garām Matejam Žagaram... Kritiens. Savā trešajā braucienā Andžejam sanāca diezgan labs starts, bet tad laikam pievīla braucamais (ta izskatījās) un kaut punktu atvest neizdevās. Viens punkts pēc trim braucieniem.
Pagalam nesekmējās braukšana arī Eiropas čempionam dānim Mikelam Mihelsenam, trīskārtējam pasaules čempionam Taiam Vofindenam, arī pagājušā gada bronzas medaļas ieguvējam slovākam Martinam Vaculikam, kurš pat netika pusfinālā, Denam Bjūlijam... Te pirmais, te bez punktiem, te atkal tikai treāis. Tāds ir spīdvejs augstā līmenī - vienā braucienā tu vari uzvarēt, bet citā palikt bez punktiem vai tikai trešais. Vienā no pamatsacensību braucieniem, piemēram, ceturtais finišēja titula īpašnieks Zmarzliks. To vēlāk apliecināaj arī Andžejs. 13. braucienā viņš apsteidza Mihelsenu, spēkojās par otro vietu ar čehu Janu Kvjehu, bet tomēr palika trešais. Savukārt savā pēdējā braucienā Ļebedevs pirmajā līkumā izrēķinājās ar diviem no sacensību līderiem britu Robertu Lambertu un austrālieti Džeku Holderu, bet ieejā otrajā līkumā - ar vācieti Kaiu Hukenbeku un pārliecinoši finišēja pirmais. Summā - 5 punkti nebūt ne sekmīgajā savā GP posmā. Nav laika pārdzīvot - jau svētdien Polijas Ekstralīgas mačs Lešno vienības sastāvā ar Zeļona Guras komandu, bet jau 11. maijā otrais GP posms Varšavā. Visa sezona priekšā.
Pirmajā pusfinālā pirmais bija Holders, otrais - Doils. Abi austrālieši finālā. Otrajā pusfinālā pirmais Zmarzliks, otrais - pagājušā gada vicečempions zviedrs Fredriks Lindgrens. Tikai ceturtais - Madsens. Finālā ielisks starts padevās Holderam un viņš guva karjerā pirmo uzvaru GP posmos. Otrais - Lindgrens, trešais - Doils. Zmarzliks klūdījās izejā no pirmā līkuma un palika ceturtais. Līdz ar to par GP seriāla līderi pēc pirmā posma kļuva Džekijs Holders, bet titula īpašnieks no viņa atpaliek par sešiem punktiem un tas padara tikai interesantāku sezonas turpinājumu. .