Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

LK orientēšanās "Ziemeļu divdienas" uzvar Reneslācis un Daģe, BČ kvalificējas juniori Staņa un Putne

Ivars Bācis
Ivars Bācis

LK orientēšanās "Ziemeļu divdienas" uzvar Reneslācis un Daģe, BČ kvalificējas juniori Staņa un Putne
Uzvarētāju V.Reneslāci intervē pieredzējušais un erudītais orientēšanās sporta komentētājs Andris Rupais. Foto: Ojārs Millers/LOF.

Carnikavā notikušajā Latvijas kausa posmā orientēšanās sportā "Ziemeļu divdienas" pie uzvaras elites grupās tika Valters Reneslācis un Ilona Daģe, bet junioru grupās pirmo ceļazīmi dalībai Baltijas orientēšanās čempionātā izcīnīja Gustavs Staņa un Dārta Putne.

Pēc Latvijas Kausa posmiem Kurzemē, orientēšanās sezonas karuselis dalībniekus aizveda atpakaļ pie Vidzemes jūrmalas - šogad Ziemeļu divdienas notika Carnikavas pievārtē. Ātras, taču izaicinājumiem bagātas distances skrējējus pārbaudīja divu dienu garumā, ļaujot dalībniekiem tikt pie attiecīgi piektās un sestās Latvijas Kausa ieskaites. Gana strauji paskrējis pirmais sezonas nogrieznis - no plānotajiem 22 posmiem, aizvadīta vairāk nekā ceturtā daļa.

Pirmā sacensību diena piedāvāja skraju priežu mežu, kas mijās ar detalizētu orientēšanos smilšainajā piejūras kāpu joslā. Īsta drāma izvērtās vīru elitē - Valters Reneslācis distances sākumā pieļauto neprecizitāšu dēļ Edvardam Zvirgzdiņam iepalika 40 sekundes, taču atlikušajā 20 minūtēs deficītu spēja samazināt līdz nieka četrām sekundēm, apdzenot Rihardu Krūmiņu, kuram pēc pirmās dienas trešā vieta, 50 sekundes aiz Zvirgzdiņa. Sieviešu spēcīgākajā grupā droša uzvara Aijai Skrastiņai, kas aiz sevis atstāja Ievu Rukšāni un Ilonu Daģi.

Otrajā Ziemeļu divdienu sacīkstē dalībnieki šķetināja distanču plānotāja Aigara Leiboma sagādātās mīklas krietni līdzenākā un purvainākā apvidū. Pēc Edvarda Zvirgzdiņa kļūdas distances sākumā, Valters Renslācis izteica spēcīgas pretenzijas kopvērtējuma uzvarētāja godam. Kāpinot tempu un veicot tīru skrējienu, Ogres kluba pārstāvis spēja sasniegt gana iespaidīgu pārsvaru - divas minūtes pret distancē noķerto Jēkabu Niklāvu Janovu. Vēlreiz trešo rezultātu uzrādīja Rihards Krūmiņš; arī kopvērtējumā viņam pozīcija uz zemākā goda pjedestāla pakāpiena, par 17 sekundēm apsteidzot J.N.Janovu. Otrais Edvards Zvirgzdiņš, bet uzvara Valteram Reneslācim, kurš pēc pārliecinoši veiktas distances, finišā ļāva vaļu emocijām.

Pats sportists startus un sezonas plānus komentē šādi: "Savu startu Ziemeļu divdienās vērtēju kā izdevušos un tehniski ļoti stabilu - izdevās atrast labu plūdumu distancēs un, abās dienās kopā, kļūdās zaudēju vien minūti. Sacensību pirmajā dienā pietrūka ātruma, jo fiziski nejutos uz visiem 100%, taču otrajā dienā jutos daudz labāk un izdevās viens no maniem labākajiem sniegumiem vidējā distancē. Šīs ziemas treniņu process ir bijis kvalitatīvāks nekā citus gadus - uzsvars ir bijis tieši uz fiziskās sagatavotības uzlabošanu. Sezonas galvenais mērķis ir pasaules čempionāts sprinta distancēs, taču centīšos parādīt augstvērtīgus rezultātus arī mežā."

Sieviešu elitē Aija Skrastiņas nestartēšanu veiksmīgi izmantoja Ilona Daģe, kura spēja revanšēties pēc pirmās dienas starta un izcīnīt uzvaru kopvērtējumā, par 42 sekundēm apsteidzot Ievu Rukšāni. Trešā vieta Annai Enkuzenai, kura minūti aiz sevis atstāja Elīzu Ozolu.

Otrā sacensību diena izceļama arī ar to, ka junioru grupās tika izcīnīta ceļazīme uz Baltijas orientēšanās čempionātu Lietuvā - grupas uzvarētājs kvalificējas dalībai, bet atlikušās trīs vietas izlases sastāvā tiks noskaidrotas pēc Aronas kausa. M20 grupā pārliecinošu skrējienu veica Gustavs Staņa, kas ļāva iekļūt komandā kā pirmajam. W20 grupā konkurence izrādījās krietni sīvāka - Leonarda Baltiņa trīs minūtes līdz distances beigām pieļāva kļūdu, ko izmantoja Dārta Putne, finišā izcīnot uzvaru vien par sešām sekundēm.

Jaunās sportistes Putnes komentārs: "Ziemeļu divdienu 1. diena bija diezgan neveiksmīga - labi veicu distances sākumdaļu, taču pēc tam zaudēju koncentrēšanos un pieļāvu ļoti daudz rupjas kļūdas. Meitenes manā grupā šajā sezonā ir ļoti stipras, tāpēc pat katra mazākā kļūda maksā diezgan daudz. Zināju, ka, nepieļaujot kļūdas, varu pacīnīties par TOP3 otrajā dienā, bet domas par to, ka varētu uzvarēt un atlasīties uz Baltijas čempionātu gan nebija. Šī bija viena no retajām reizēm, kad distanci veicu bez nevienas kļūdas, izdevās noturēt precīzu virzienu un būt pārliecinātai punktu ieejās. Visas distances garumā izdevās saglabāt koncentrēšanos, tikai uz dažiem pēdējiem punktiem purvainajā daļā pieļāvu ļoti minimālas neprecizitātes," atzīst Dārta.

"Lielākā atšķirība šajā starpsezonā bija tā, ka izdevās neiedzīvoties traumās, kas ļāva saglabāt regulārus un pilnvērtīgus treniņus, kā arī bija iespēja aizvadīt treniņnometni ārzemēs. Nekas cits gan nav mainījies - man vēl aizvien ir vislabākā trenere Signe Sirmā, kura nodrošina ļoti kvalitatīvu treniņplānu un sniedz neaprakstāmi daudz iespēju attīstībai. Ļoti atbalsta, palīdz un visu koordinē arī pārējās treneres, turklāt man vēl aizvien ir tie paši neatlaidīgie treniņbiedri, kuri nevienā koptreniņā neļauj atslābt. Baltijas čempionātā vēlos būt labā fiziskajā formā un parādīt labu tehnisko sniegumu. Turpmākās sezonas mērķi - turpināt strādāt, kļūt stabilākai meža distancēs un vienkārši baudīt katru iespēju startēt gan Latvijā, gan ārzemēs," norāda juniore Putne.

Izmantotie resursi:
◪ Latvijas Orientēšanās federācija - Sākums