Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Ar vērienīgu dalībnieku skaitu un RCHV uzvaru noslēdzies Skolu kauss orientēšanās

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Ar vērienīgu dalībnieku skaitu un RCHV uzvaru noslēdzies Skolu kauss orientēšanās
Foto: LOF.

Ar vērienīgu dalībnieku skaitu aizvadīti šī gada lielākie Skolu orientēšanās svētki - Latvijas Skolu orientēšanās kauss, kas šogad norisinājās pie Ogres Tehnikuma. Spītējot lietum, pasākumā piedalījās ap 700 skolēnu no dažādām Latvijas skolām un pilsētām, lai noskaidrotu labāko skolu orientēšanās sportā 2024. gadā.

Sacensības norisinājās trīs daļās - kvalifikācijas distance, kam sekoja pusfināls un tad jau labāko dalībnieku skrējiens finālā. Sacensība bija patiešām sīva, taču 1. vietas ieguvēji katrā grupā tika noskaidroti: S1 - Ilze Jumiķe, S2 - Luīze Plone, S3 - Melānija Rožukalne, S4 - Dārta Rožukalne, S5 - Alīna Šellere, V1 - Mārtiņš Dzenītis, V2 - Kristofers Kančs, V3 - Arturs Jānis Krastiņš, V4 - Kristaps Krūmiņš un V5 - Olivers Daģis.

Savukārt labākās skolas titulu otro gadu pēc kārtas izcīnīja Rīgas Centra humanitārā vidusskola, bet massveidīgākās skolas tituls - Privātajai vidusskolai "Patnis".

Ik gadu prieks redzēt arvien vairāk sporta entuziastu un patiess gandarījums, ka interese par orientēšanās sportu skolēnos tikai pieaug. Šis sporta veids attīsta ne tikai fizisko izturību, bet arī mentāli attīsta, jo distancēs ātrums un veiklība ir tik pats svarīgi, kā precizitāte un spēja nevainojami lasīt karti.

Ikšķiles Orientēšanās kluba trenere un Ikšķiles vidusskolas pārstāve Daiga Beinere stāsta: “Viņu kluba vairākiem bērniem šīs ir pirmās sacensības, kuri trenēties sākuši tikai septembrī, taču lielākiem audzēkņiem šī ir lieliska iespēja iepazīt dažādas Latvijas vietas.”

Dalībnieku atsauksmes patiešām pozitīvas, reti vai teju neviens nesūdzējās par laikapstākļiem, kā pieredzējuši dalībnieki, tā arī iesācēji saka, ka skriets ir vēl trakākos apstākļos. Visi bija patiesi apmierināti un prieks dzirdēt, ka daudzi koncentrējas tieši uz savu personīgo rezultātu un priecīgi par personīgiem sasniegumiem, ne tikai pretendē uz vietām.

Sacensību galvenais tiesnesis Matīss Ratnieks saka: “Var skriet ātri, bet ir jāprot arī lasīt karte un atrast kontrolpunktus. Ja kontrolpunktus atrast nav viegli, tad nav nozīmes tam, cik ātri skriesi, skriešana nepalīdzēs. Tas nozīmē, ka veiklība jāapvieno ar prāta spējām.”

Latvijas Skolu orientēšanās kausa izcīņu sacensības skolu komandām organizē Latvijas Orientēšanās federācija sadarbībā ar atbalstītājiem Ogres tehnikumu, Rīgas mežiem, Maxima, Dobeles dzirnavnieku, OS Veikalu, Jāņa sēta, Mintprint, Latvijas Zaļo punktu, Rekrutēšanas un atlases centru, Valsts ugundzēsības un glābšanas dienestu, Valsts policiju, Robežsardzi, Jaunsardzes centru, Zemessardzi un Latvijas Valsts mežiem.

Izmantotie resursi:
◪ Latvijas Orientēšanās federācija - Sākums