Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:15, Did:0, useCase: 3

Ko sagaidīt no Latvijas izlases 2024. gada hokeja čempionātā?

Mārcis Martini
Mārcis Martini

Grūti noticēt, ka ir pagājis jau gandrīz vai gads kopš lielākā triumfa Latvijas hokeja pastāvēšanas laikā. Pagājušā gada pavasaris mums atnesa lielas uzvaras, bronzas medaļas un milzu svinības Brības pieminekļa pakājē. Tomēr tas viss tagad jau ir vairs tikai aiztecējis ūdens. Ir pienācis jauns pavasaris un mūsu hokejistiem ir sevi jāpierāda no jauna.

Mūsu izlases pirmais pārbaudījums būs 11. maijā, kad ar maču pret Polijas izlasi uzsākisies Pasaules čempionāta grupu spēļu stadija. Poļi ir par mums objektīvi vājāki. Ja Latvijas izlases kodolu veido AHL un Eiropas vadošo līgu spēlētāji, tad poļu komandā tādu ir retums, bet galvenā masa pelna iztiku ECHL un Eiropas otrajās līgās.

Arī turpmākajās divās spēlēs Latvijas izlasei nebūs jāspēlē pret augstākās klases komandām. 12. maijā mūsējiem ir jāspēlē pret Francijas izlasi, bet 14. - pret Kazahstānu. Pie šāda grafika, līdzjutēji var droši gaidīt, ka Latvijas izlase sāks Pasaules čempionātu ar trim uzvarām, bet tālāk gan vairs nebūs nekāda pastaiga.

15. maijā Latvijas izlasei būs jāaizvada otrā spēle 24 stundu un mūsu pretiniece būs neērtā Vācijas izlase. 18. maijā, pēc divām brīvdienām, Zviedrijas izlase mēģinās mūsējiem atriebties par zaudējumu, kuru sagādājām viņiem pagājušā gada ceturtdaļfinālā.

Pirms abām pēdējām grupu stadijas spēlēm, Latvijas hokejistiem būs pa brīvai dienai. Atpūtušies pēc smagās spēles pret zviedriem, mūsējie 19. maijā uzņems slovākus. Divas dienas vēlāk, 21. maijā, mūs gaida pagājušā čempionāta maza fināla atkārtojums mačā pret ASV.

Pagaidām vēl grūti spriest par to, kā mūsējiem varētu veikties gaidāmajā čempionātā, jo vēl nav zināmi komandu sastāvi. Pagājušajā čempionātā, spēcīgākās izlases spēlēja bez vairākiem no saviem vadošajiem spēletājiem, kas palīdzēja mūsu hokejistiem izcīnīt bronzu.

Tomēr jau tagad ir skaidrs, ka, visdrīzakais, izšķirošās būs spēles pret Slovākiju un Vāciju. No katras grupas uz ceturtdaļfinālu tiks četras komandas. Ir maz ticams, ka ASV vai Zviedrijai neizdosies kvafilicēties izslēgšanas spēlēm, tādēļ lieko būs jānoskaidro Latvijas, Vācijas un Slovākiju izlašu trio.

Labā ziņa ir tāda, ka mēs varam cīnīties par uzvaru katrā mūsu grupas mačā. No otras puses, konkurence par ceļazīmēm uz ceturtdaļfinālu būs ļoti sīva un katrs izcīnītais punkts būs zelta vērtībā. To uzsver arī izlases treneri, kas jau ir uzsākuši treniņu nometni.

Treneru domas

Latvijas izlases galvenais treneris Harijs Vītoliņš vieglajā čempionāta sākumā saskata zināmus šķēršļus. Pagājušajā čempionātā, Latvijas izlase pirmos mačus aizvadīja pret spēcīgajām Kanādas un Slovākijas izlasēm.

Rezultāts bija tāds, ka Latvija piedzīvoja divus zaudējumus, bet, no otras puses, arī guva iespēju izmēģināt spēkus pret augstākās klases komandām, kas ļāva veiksmīgi pielāgot sastāvu un taktiskos zīmējumus. Šogad tādas iespējas nebūs, jo mūsējiem būs jāgūst maksimālais punktu skaits katrā no pirmajām trim spēlēm.

Vītoliņš jau ir uzsācis darbu pie šī gada komandas motivēšanas. Pēc viņa domām, galvenais esot, lai visi saprastu to, ka uz šī gada meistarsacīkstēm netiks pārcelti punkti no pagājušā čempionāta. Tas attiecoties gan uz izlasēm, gan spēlētājiem individuāli.

Tas nozīmē to, ka Latvijas izlasei būs sevi jāpierāda no nulles, tikai šogad palīdzēt nevarēs tik spēcīgs līdzjutēju atbalsts, kāds tas bija pirms gada Rīgā un Tamperē. Tāpat tas nozīmē arī to, ka neviens no bronzas medaļniekiem nevar justies būt drošs par savu vietu izlasē par pagājušā gada nopelniem.

Pats Vītoliņš motivāciju turpināt darbu ar izlasi ir radis no hokeja ekspertu pārliecības par to, ka nākošo medaļu Latvijai neizdošoties izcīnīt turpmāko piecu gadu laikā. Latvijas izlases galvenajais treneris vēlas pierādīt, ka eksperti šoreiz maldās un mūsējie ir gatavi ar hokeja grandiem cīnīties kā līdzīgiem arī jau šogad.

Runājot par komandas sastāvu, Vītoliņš pasvītroja, ka Latvijas izlases lielākā problēma vēl joprojām esot centra uzbrucēju trūkums. Pēc trenera teiktā, centra uzbrucēji esot kā visa piecinieka smadzenes, no kuriem tiek prasīts, lai tie spētu lasīt spēli gan uzbrukumā, gan aizsardzībā.

Par laimi, Oskars Batņa šogad aizvada lielisku sezonu, kas var atvieglot centra uzbrucēju iztrūkumu. Pēc veiksmīgās spēles izlasē, Batņa ir kļuvis par vienu no Mikkelin Jukurit rezultatīvākajiem spēlētājiem, gūstot 38 punktus Somijas spēcīgākā čempionāta Liiga 59 mačos.

Spēlētāju domas

Pagaidām vēl ir parāk agri komentēt to, cik tieši spēcīgs būs Latvijas izlases sastāvs gaidāmajās meistarsacīkstēs. Vairāki no mūsu vadošajiem spēlētājiem vēl spēlē ar saviem klubiem un nav zināms, vai viņiem izdosies atbrīvoties laikā, lai varētu atbraukt palīdzēt izlasei.

Ja kāds no mūsu līderiem netiks uz čempionātu, tā būs lieliska izdevība sevi pierādīt kādam no jaunajiem hokejistiem. Viens no izlases kandidātiem ir Artūrs Andžāns, kuram šogad ir izdevies nostiprināties klubā HPK un Somijas Liiga - vienā no Eiropas spēcīgākajiem hokeja čempionātiem.

Pēc Andžāna domām, vienīgais loģiskais turpmākais karjeras solis ir nostiprināšanās Latvijas izlasē. 22 gadus jaunais hokejists ir apņēmības pilns darīt visu, kas ir viņa spēkos, lai pierādītu, ka var spēlēt Pasaules čempionāta līmenī.

Triju Pasaules čempionātu veterāns Rihards Marenis arī jau ir pievienojies izlasei un izteicis pateicību par iespēju atkal cīnīties par vietu sastāvā. Marenis izlasei pievienojās mazliet pēc treniņnometnes sākuma, jo bija vēl jāaizvada pēdējās klubu spēles Zviedrijā.

Treniņnometne sākās 1. aprīlī un hokejisti šobrīd ir aizņemti cīņā par vietu sastāvā. Tādēļ mums ir mazliet jāpagaida līdz dzirdēsim izlases kandidātu domas par to, kādas ir Latvijas izlases izredzes atkārtot pagājušā gada veiksmīgo turnīru.

Neskatoties uz to, spriežot pēc tās kripatas informācijas, kādu varam atrast hokejistu sociālajos mēdijos, šogad izlases hokejisti uz nometni ir ieradušies pacilātā noskaņojumā. Neviens nav aizmirsis pagājušā gada čempionātu, medaļas un saliedētības sajūtu kādas tas atnesa.

Izlases sastāvs & jaunumi sastāvā

Lai gan vēl ir daudz neskaidrību jautājumā par izlases sastāvu, jau tagad ir skaidrs, ka šī gada komandas kodolu veidos pagājušā gada bronzas medaļu izcīnījušie hokejisti. Tiesa gan, jau tagad ir skaidrs, ka vairāki pagājušā čempionāta varoņi šīm meistarsacīkstēm varēs sekot līdzi tikai televīzijas ekrānā.

Pagājušā čempionātā par vērtīgāko spēlētāju atzītais Artūrs Šilovs diez vai varēs palīdzēt. Šilova Vankūveras "Canucks" šobrīd ieņem pirmo vietu Klusā Okeāna divīzijā, kas nozīmē to, ka Artūrs būs aizņemts NHL izslēgšanas spēlēs. Ja nu tomēr notiek brīnums un Vankūvera ātri izkrīt pirmajā izslēgšanas spēļu kārtā, Šilovam vēl būs jāspēlē arī AHL.

Elvja Merzļikina Kolumbusas "Blue Jackets" ieņem pēdējo vietu visā Austrumu konferencē, tādēļ izskatās, ka mēs arī šajā čempionātā nepaliksim bez vārtsarga ar NHL pieredzi. Tiesa gan, Elvis šobrīd aizvada vienu no statistiski vājākajām sezonām pedējo gadu laikā.

Pagāšgad, kad Merzļikins paziņoja, ka nespēs palīdzēt izlasei čempionātā, Šilovs izmantoja radušos izdevību, lai pierādītu savu meistarību. Ironiski, bet šogad abi vārtsargi ir apgrieztās pozīcijās. Šilovs ir aizņemts ar kluba saistībām Ziemeļamerikā, bet nu jau Elvis ir motivēts visiem pierādīt, ka vājā individuālā statistika ir arī "Blue Jackets" vājās aizsardzības un ne tikai viņa viena nopelns.

Pagaidām vēl nav skaidrs, vai izlasei varēs palīdzēt visu laiku augstāk NHL draftā izvēlētais latvietis Zemgus Girgensons. "Sabres" vēl ir saglabājuši izredzes kvalificēties izslēgšanas spēlēm, tādēļ Bufalo klubs pagaidām atsakās komentēt iespējamo Zemgusa piedalīšanos čempionātā.

Nepatīkama dilemma ir izveidojusies ap jaunā talanta Dana Ločmeļa gatavībai palīdzēt Latvijas izlasei. Dans decembrī jau piedalījās U-20 Pasaules čempionātā un pamanījās nopelnīt divu spēļu diskvalifikāciju. Ja Ločmelis tiks paņemts līdzi uz čempionātu, pirmie divi mači viņam būs jāizlaiž. Tādēļ Vītoliņam ir jāpieņem lēmums, vai izlase var atļauties ņemt līdzi spēlētāju, kas nevarēs piedalīties visos mačos?

Totalizatoru prognozes - grupu etapos

Gaidot pirmo čempionātu pēc vēsturiskās bronzas medaļu izcīnīšanas, Latvijas hokeja līdzjutēji ir piesardzīgi ar savām prognozēm. Protams, gribas ticēt, ka nu maisam gals ir vaļā un turpmāk mēs par medaļām cīnīsimies regulāri. No otras puses, ir mazliet bail, ka par medaļām mums ir jāpateicas citu komandu vājākajam sniegumam un apstākļu sakritībai.

Šādās reizēs ir vērts ieklausīties ekspertu prognozēs, lai labāku saprastu, kādas patiesībā ir mūsu hokejistu izredzes. Skatoties uz bukmeikeru prognozēm par to, kurā vietā Latvijas izlasei izdosies noslēgt cīņu A grupā, ir jāatzīst, ka tās ir visai pesimistiskas.

Pēc bukmeikeru domām, Latvijas izlase visdrīzāk uzvarēs pirmos trīs turnīra mačus pret poļiem, francūžiem un kazahiem, bet visas atlikušās spēles zaudēs. Tieši šādam scenārijam, kurā Latvija paliks piektie A Grupā un pirmie aiz strīpas uz ceturtdaļfinālu, bukmeikeri novērtē ar viszemāko koeficientu - 1.87.

Par laimi, kā nākamo realistiskāko scenāriju bukmeikeri uzskata Latvijas iespraukšanos ceturtdaļfinālā par mata tiesu. Latvijas finišam ceturtajā A grupas vietā Latvijas totalizatori, kas apkopoti vietnē totalizators.com, piedāvā koeficientu 3.60. Koeficients joprojām ir visai zems, tātad bukmeikeri nebūs pāresteigti redzēt mūsējos ceturtdaļfinālā, tomēr tas ir divreiz augstāks, nekā piektās vietas prognozei.

Ar katru nākamo Latvijas izlases augstāko izcīnīto vietu bukmeikeru koeficienti aug ievērojami. Mūsējo iespējas pabeigt grupu stadiju kā trešajiem A grupā ir piešķirts koeficients 12.00. Latvijas izlases iespējas izcīnīto otro vietu tiek vērtātas ar koeficientu 23.00, bet mūsējo izredzes uzvarēt A grupu saņem koeficientu 52.00.

Kas attiecas uz mūsējo izredzēm visā turnīrā kopumā, arī šeit bukmeikeru koeficientos ir redzams, ka eksperti vairāk sliecas ticēt, ka mūsējie apstāsies uz paša ceturtdaļfināla sliekšņa, to nepārvarot. Viszemākos koeficientus bukmeikeri ir uzlikuši prognozēm, ka Latvijas izlase turnīru pabeigs kā 9. (koef. 4.00) vai arī kā 10. (koef. 6).

Iespēju, ka mūsējiem izdosies atkārtot pagājušā gada panākumu un izcīnīt bronzas medaļas, bukmeikeri novērtē ar koeficientu 28.00, bet Latvijas izlases izredzes izcīnīt zeltu tiek novērtētas ar koeficientu 52.00.

Vērtējot kopumā, bukmeikeru prognozes skaitļos atspoguļo to, ko vairums hokeja līdzjutēju jau zināja iepriekš. Latvijas izlasei gaidāmajā pasaules čempionātā būs jāizstumj no ceturtdaļfināla vienu no četrām A grupas favorītēm. Tas nebūs viegls uzdevums, bet mūsējie jau iepriekš ir pierādījuši, ka viņiem tas ir pa spēkam.