Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:16, Did:0, useCase: 3

LTV7 tiešraide no Ņujorkas

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Divkārtējās Ņujorkas maratona uzvarētājas Jeļenas Prokopčukas cīņai par trešo uzvaru "Lielajā Ābolā" svētdien varēs sekot LTV7 tiešraidē.


38. Ņujorkas maratona sieviešu elites grupas skrējiens sāksies plkst. 09:37 pēc Amerikas Austrumkrasta jeb 16:37 pēc Latvijas laika. Jāpiebilst, ka Ziemeļamerikā naktī no 3. uz 4. novembri notiks pāreja uz ziemas laiku un pulksteņi tiks pagriezti vienu stundu atpakaļ (Eiropā pāreja uz ziemas laiku notiek vienu nedēļu ātrāk).


Jeļena Prokopčuka Ņujorkas maratonā uzvarēja 2005. un 2006. gadā. Šogad maratonā piedalīsies vēl pieci Latvijas skrējēji.


"Lielā ābola" plūcējas - Ņujorkas maratona favorītes


Trases apraksts

Pirmais Ņujorkas maratons notika 1970. gadā un toreiz skrējēji veica četrus apļus apkārt Ņujorkas Centrālparkam. Dažus gadus vēlāk tika nolemts skrējiena trasi dažādot tā, lai tā vītos cauri visiem pieciem Ņujorkas apgabaliem – Steitenailendai (Staten Island), Bruklinai, Kvīnsai, Bronksai un Manhetenai.


Ņujorka ir izvietojusies uz vairākām salām Atlantijas okeāna piekrastē un skrējiena laikā dalībniekiem jāšķērso pieci tilti. Skrējiens sākas Steitenas salā un uzreiz pēc starta maratonistiem jāskrien pāri Verracāno šaurumu tiltam. Ikdienā šis divu līmeņu tilts ir atvērts tikai autotransportam un par tā pārbraukšanu jāšķiras no 9 Savienoto Valstu dolāriem.


Nākamie deviņpadsmit kilometri ved cauri Bruklinai. Ja neskaita, ka tur dzīvo vairāk iedzīvotāju nekā Latvijā, Bruklina vislabāk pazīstama ar to, ka to tās paveras vislabākie skati uz Dienvidmahetenu un bijušā Pasaules tirdzniecības centra debesskrāpju puduri.


Pulaski tilta, kas savieno Bruklinu un Kvīnsu, šķērsojums apliecina, ka skrējēji veikuši pusi ceļa. Pēc četru kilometru veikšanas cauri Kvīnsai, maratonisti sasniedz Kvīnsboro jeb 59. ielas tiltu un pārskrien pāri Īstriveras upei. Šī ir svarīga vieta, jo tilta kāpums ir viens no grūtākajiem trasē.


Pa Manhetenas Pirmo avēniju maratona ceļš ved ziemeļu virzienā un apmēram pusotru kilometru ievijas Ņujorkas ziemeļu apgabalā Bronksā. Bronksa ir vienīgais no pieciem Ņujorkas apgabaliem, kas pārsvarā atrodas kontinentā.


Atgriežoties Manhetenā, trase šķērso Dienvidu Hārlemu – „Melnās Amerikas” galvaspilsētu un sasniedz slaveno Piekto Avēniju. No 59. līdz 34. ielai Piektā Avēnija ir viena no pasaules lielākajām un greznākajām iepirkšanās maģistrālēm. Vienlaikus tā savieno Manhetenas austrumu un rietumu rajonus.


Skrējiena pēdējie kilometri ved cauri Manhetenas „zaļajai sirdij” – Ņujorkas Centrālparkam. Četrus kilometrus garā un kilometru platā zaļā teritorija ir iecienītākā ņujorkiešu atpūtas vieta, kas iemūžināta neskaitāmās Holivudas filmās. Dienvidos no Parka pukst Ņujorkas kultūras un izklaides sirds Brodveja, Laika laukums un Rokfellera centrs, austrumos atrodas greznā Īstsaida. Tūkstošiem līdzjutēju sveikti, maratona uzvarētāji sasniedz finiša līniju pie „Tavern on the Green” restorāna.


"World Marathon Majors" seriāla noslēgums

2006. gada 23. janvārī Bostonas, Londonas, Ņujorkas, Berlīnes un Čikāgas maratonu rīkotāji vienojās sākt „World Marathon Majors” seriālu, aicinot pasaules labākos gargabalniekus sacensties par 1 miljonu Savienoto Valstu dolāru vērto balvu, kuru uz pusēm sadalīs labākie skrējēji sieviešu un vīriešu konkurencē.


Ņujorkas maratona uzvarētāja iegūs 25 punktus. Otrās vietas īpašniecei tiks 15 punkti, trešajai 10 punkti, ceturtajai 5 punkti un piektajai 1 punkts. Etiopietes Vami rēķinā ir 65 punkti, kamēr Prokopčukai 55. Trešajā vietā starp Ņujorkas maratona dalībniecēm ir Ndereba ar 35 punktiem.


Sacensību seriāla „World Marathon Majors” līderes


Izmantotie resursi: www.ltvsports.lv


Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta avīze"

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2007-10-30 22:10, pirms 17 gadiem
LTV nebeidz patiikami paarsteigt mani...

  +5 [+] [-]

, 2007-10-30 22:10, pirms 17 gadiem
o0o labas ziņas!

  +8 [+] [-]

, 2007-10-30 22:22, pirms 17 gadiem
LTV7 jaapasludina oficiaali par Latvijas sporta kanaalu!!!!MALchi LTV7 kolektiivs!Taa tik turpinaat!!

     [+] [-]

, 2007-10-30 23:04, pirms 17 gadiem
Preston LTV7 bez oficiaalas pasludinaashanas ir taa jau domaats sporta kanaals

  +1 [+] [-]

, 2007-10-30 23:07, pirms 17 gadiem
tik uz priekshu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2007-10-31 00:27, pirms 17 gadiem
nu veiksmi un tiks pie lielas naudas 500tauskiem asv dolaru,lai veicas tik tiesam ceru,ka vina vines taja kopvertejuma,jo vinja to ir pelnijusi.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja