Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Latvijas izslēgtā Francija pēc fiasko neatlaiž treneri – Kollē izlasi vadīs arī olimpiskajās spēlēs

Agris Suveizda

Latvijas izslēgtā Francija pēc fiasko neatlaiž treneri – Kollē izlasi vadīs arī olimpiskajās spēlēs
Vensāns Kollē un Nikolā Batums. Foto: FIBA

Francijas Basketbola federācijas vadība preses konferencē šodien apstiprinājusi, ka amatus līdz Parīzes nākamā gada olimpiskajām spēlēm saglabās ne vien sieviešu izlases galvenais treneris Žans Emē Tupans, bet arī vīriešu valstsvienības vadītājs Vensāns Kollē.

Francijas sieviešu izlase vasaras sākumā ieguva Eiropas bronzu, vienīgo zaudējumu piedzīvojot pusfinālā pret Beļģiju (63:67), bet vīriešu izlase piedzīvoja fiasko Pasaules kausa finālturnīrā. Pirmajā mačā sakāve pret Kanādu (65:95), otrajā spēlē izlaists pārsvars pret Latviju (86:88) un oficiāli zaudētas cerības uz izkļūšanu no grupas – uzvaras pārējos mačos pār Libānu (85:79), Irānu (82:55) un Kotdivuāru (87:77) deva tikai 18. vietu, otrā ešelona sāncensībā priekšā palaižot debitanti Dienvidsudānu.

Francijas izlases izgāšanās izraisīja lielu ažiotāžu un kritikas vilni arī no pašu spēlētāju vidus, kuri kritizēja ne tikai sevi, bet arī federāciju – kapteinis Nikolā Batums netieši oponēja federācijas aizliegumam izsaukt spēlētājus, kā Tomā Ertels, no teroristiskās Krievijas. Fiasko Āzijā tomēr nemaksāja darbu 60 gadus vecajam Kollē, kurš valstsvienību vada jau kopš 2009. gada, taču gaidāmas nelielas izmaiņas viņa asistentu sastāvā un federācija aicināja rūpīgāk izvērtēt un pārskatīt gatavošanās vietu, pārbaudes spēļu un spēlētāju izvēli.

Pasaules kausā Francijai nevarēja spēlēt savainotais saspēles vadītājs Franks Nilikinā, un nācās iztikt arī bez drafta pirmā numura Viktora Vembanjamā, kurš gan sola savu dalību olimpiskajās spēlēs. Tāpat Francijai gar degunu aizgājis NBA MVP Džoels Embīds, kurš tomēr izvēlējies ASV izlasi. Francijas ģenerālmenedžeris Boriss Dio preses konferencē gan uzsvēra, ka iespējamās naturalizācijas iniciators bija tieši Embīds, kurš spēris pirmo soli un nemitīgi stāstījis par vēlmi spēlēt Francijas izlasē, taču beigās pārdomājis.

Francijas izlase Kollē vadībā ir izcīnījusi olimpisko sudrabu, divreiz ieguvusi pasaules bronzu, bet Eiropas čempionātos tikusi pie viena zelta, diviem sudrabiem un vienas bronzas. Klubu karjerā Kollē pašlaik vada "Metropolitans 92", bet iepriekš ar Lemānas, Lionas un Strasbūras klubiem ticis pie diviem Francijas tituliem un diviem kausiem.

Izmantotie resursi:
Vincent Collet conduira les Bleus aux Jeux...