Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:113, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Pārums

Kāpēc jābalso par hokeju?

Daudz un dažādu komentāru ir dzirdēts par to, ka hokejs jau nu nekādi nevar būt populārākais un pieejamākais sporta veids Latvijā. Latvijas Hokeja federācija skaidro kāpēc hokejs būtu pelnījis plūkt laurus "Gada Balvas" nominācijā "Sports visiem".

Jā, hokeju tiešām nevar nosaukt par vispieejamāko sporta veidu, taču ir daudzas lietas, kas tomēr TOP trijniekā šo sporta veidu ierindo noteikti:
Pirmkārt, hokejs ir vienīgais komandu sporta veids Latvijā, kur mūsu nacionālā vīriešu izlase jau divas reizes ir piedalījusies olimpiskajās spēlēs (vienīgā no komandu sporta veidiem), kā arī nu jau vairāk nekā 10 gadus cīnās Pasaules čempionāta augstākajā grupā. Lai ko arī kritiķi ik gadu neteiktu, mūsējie jau daudzus gadus ir augstākās divīzijas komanda, turklāt pērn pasaules čempionāts norisinājās Rīgā un tas bija lielākais sporta notikums Latvijā mūsu valsts vēsturē.

Otrkārt, es tiešām nezinu nevienu sporta veidu Latvijā, kas ir spējis izraisīt tādas emocijas kā hokejs, un nevaru nosaukt nevienu sporta veidu, pēc kura spēles cilvēki ietu ielās un liktu puķes pie Brīvības pieminekļa un uzvarēto valstu vēstniecībām.

Treškārt, un te atkal jāpiesauc hokeja skeptiķi, kas ik gadu apgalvo, ka hokejam nav nākotnē. Tas ir maldīgs priekšstats, jo augstākajā divīzijā ir spēlējušas gan mūsu U20, gan arī U18 izlases, un jau 12.decembrī Rīgā sāksies U 20 Pasaules čempionāts junioriem, kur mūsējie atkal cīnīsies par iekļūšanu elites grupā. Mums ir daudz perspektīvu jauniešu, kuri spēlē gan Kanādā un ASV, gan Zviedrijā un citās valstīs. Turklāt, hokeja pamatu veido arī mūsu Bērnu un jaunatnes meistarsacīkstes hokejā, kur 8 grupās spēlē 75 komandas. Kopumā hokejā trenējas aptuveni 1300 bērnu. Un hokeja popularitāte jauniešu vidū tikai pieaug.

Runājot par pieejamību: Latvijā ir 15 halles, kur var spēlēt hokeju: četras Rīgā, un pa vienai Daugavpilī, Liepājā, Jelgavā, Ventspilī, Valmierā, Talsos, Piņķos, Ogrē, Tukumā, Aizkrauklē un Brocēnos, un to būvniecība vēl arvien turpinās. Turklāt, ne vienmēr hokejs jāspēlē hallē – noteikti daudzi no mums hokeju ir spēlējuši vienkārši laukā, uz ledus. Vajag tikai uzņēmību, slidas un nūju un labus komandas biedrus. Pilsētas, kurās spēlē hokeju uz dabīgiem laukumiem, ir Smiltene, Madona un citas.

Par popularitāti noteikti runā arī citi skaitļi: Neatkarīgajā amatieru hokeja līgā vien ir 8 līgas, kur kopumā spēlē ap 1500 hokeja amatieri - cilvēki, kuri noteikti kā pirmo sporta veidu nosauktu tieši hokeju.

Piebilde: lai kāds arī būs balsojums, jāuzsver, ka sports tomēr ir domāts arī mūsu skatītājiem, ne tikai, lai pašiem patiktu un tas mūs padarītu stiprākus. Sports – tās ir arī emocijas – kuras mums jānodod tālāk – mūsu faniem. Citādi – tāds termins kā sports vispār nepastāvētu. Tad to noteikti sauktu par aktīvu un veselīgu dzīvesveidu.

Informāciju sagatavoja:
Jānis Stepītis, Latvijas Hokeja Federācijas preses sekretārs


, 2007-11-27 11:31, pirms 16 gadiem
mjaaa sava taisniiba jau ir......

un es arii nezinu ..nevienu sporta veidu Latvijā, kas ir spējis izraisīt tādas emocijas kā hokejs, un nevaru nosaukt nevienu sporta veidu, pēc kura spēles cilvēki ietu ielās un liktu puķes pie Brīvības pieminekļa un uzvarēto valstu vēstniecībām.
, 2007-11-27 11:44, pirms 16 gadiem
Es jau balsotu par hokeju nevis par orientēšanos "sportu"
, 2007-11-27 11:45, pirms 16 gadiem
Tikai gribēju piebilst, ka hokeja izraisītās emocijas pēdējos gados noplok, bet, piemēram, basketbola pieaug... (tai skaitā arī sieviešu basketbola).
, 2007-11-27 11:48, pirms 16 gadiem
Buutu 2vas nominaacijas, pieejamaakais un populaaraakais sporta veids, tad atkristu daudzaas domstarpiibas
, 2007-11-27 11:50, pirms 16 gadiem
Sorry, hokejs, es par MTB un distanču slēpošanu nobalsoju.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2007-11-27 11:54, pirms 16 gadiem
Par Basi var daļēji piekrist,bet to ko sasniedzis hoķis pasaules arēnās,basis ne tuvu nestāv,ja nu vienīgi fucis 2004 gadā
, 2007-11-27 11:54, pirms 16 gadiem
tikai neaizmirsīsim, ka šoreiz šī gada nominācija saucās: "Labākais un iedzīvotājiem pieejamākais sporta veids"
un ja nosaukums ir šāds, tad hokejs, diemžēl var atbilst tikai vārdam labākais, nevis kā "iedzīvotājiem pieejamākais sporta veids". arī basketbols šai kategorija neatbilst - un arī orientēšanās ne. Manuprāt, tad vistuvāk patiesībai ir skriešana(tobiš vieglatlētika), jo skriet var visi un visur
, 2007-11-27 11:55, pirms 16 gadiem
nu tas bij vairakus gadus atpakal...pedejajos gados neko vini nav paradijushi tie muusu hokejisti!
Un shii ir gada balva...znachit 2007gada balva...ko hokejs paveica 2007 gadaa tadu lai butu popularaakais sporta veids- neko taadu!
Latvijas hokeja cempionats vispar nav skataams!
, 2007-11-27 11:57, pirms 16 gadiem
O-sports tā vispār ir eksotika nesaprotu kurās aprindās tas ir populārs
, 2007-11-27 11:57, pirms 16 gadiem
turpinu! Tagad uz tris meneshiem esmu Maskavaa un katru nedeelu apmekleeju vienu superligas hokeja speeli- vo tur ir emocijas visas sezonas garumaa....te tas ir sports nr 1!
Mums intriga ir tajaas 7vai cik tur amatieru ligaas!!!
, 2007-11-27 11:57, pirms 16 gadiem
Abrags,
Kompass ir krietni lētāks par skriešanas botām

Es joprojām neesmu atmetis domu kādu vasaru paskraidīt ar kompasu pa mežiem, man tomēr liekas, ka orientēšnās diezgan pelnīti var tikt uzskatīta par pieejamāko.
Orientēšanās ir arī interesanta. Es pat laikam esmu bijis uz diviem orientēšanās treniņiem kaut kad agri bērnībā
, 2007-11-27 11:58, pirms 16 gadiem
Arii citi sporta veidi ir jaacelj .....
hokejam gana daudz iespeeju ir bijis paraadiit sevi...
Bet es arii par hokeju
, 2007-11-27 11:59, pirms 16 gadiem
lai skrietu, nevajag botas!
, 2007-11-27 12:00, pirms 16 gadiem
=Kalpaks=
tad ko ir parādījuši citi sporta veidi???
, 2007-11-27 12:01, pirms 16 gadiem
nu nezinu gan par to hokeju! Isteniba visi laikam kas te raksta komentus ir cilveki no pilsetam kur ir halles! Jo laukos viennozimigi tas popularakais un pieejamakais ir futbols! to nu laukos tiesam var nosaukt par pieejamako! nezinu vai saprotu pareizi bet te iet runa par pieejamako un labako, futbols ir gan pieejams visiem cilveku slaniem, gan gana populars, kuru nespele tikai kada maza grupa cilveku! to pasu vel par basketbolu var teikt, shim 2 jabut pirmajas vietas aptauja pec butibas!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2007-11-27 12:05, pirms 16 gadiem
durik, duriku aprindās gan o-sports nav populārs

Izskatās, ka nezkāpēc saruna atkal izvēršas par orientēšanos, kaut arī būtu jādiskutē par hokeju

Hokeja popularitāte pakāpeniski Latvijā dziest, neskatoties uz jaunajām hallēm. Tomēr tas ir padārgs sporta veids, ne par velti Ogres halles īpašnieks arī gatavojas (vai vismaz bļauj), ka taisīšot veikalu, ka nevar to visu pavilkt. Hokeja popularitāte ir tiešām vienu mēnesi gadā un arī tad lielākajai daļai no faniem zināšanas par hokeju ir tik minimālas, ka nesaprot, kāpēc "mūris" nav vārtos.

Es domāju, ka hokeja funkcionāri ir uztaisījuši pietiekami daudz kļūdu, lai tagad basketbols un arī futbols spētu sist augstāku vilni, arī emociju ziņā kā faniem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: duriks
, 2007-11-27 12:20, pirms 16 gadiem
piekrītu tev orient.lv!
Katru pavasari mēs ceram, ka nu beidzot varētu iekļūt PČ četriniekā, nu varbūt sešiniekā, bet katru gadu aplaužamies, tapēc arī katru gadu līdzjūtēji uz PČ brauc arvien mazāk un mazāk... Nešaubos, ja vienu gadu Latvijas izlase iekļūtu kaut vai sešiniekā, popularitāte atkal atgriestos tajā līmeni, kāds bija pirms 8-10 gadiem. Tad paliek jautājums, kas un kam ir jāizdara, lai tā notiktu?
Jautājums Jums cien. Jāni Stepīti!
, 2007-11-27 12:23, pirms 16 gadiem
Un vēl par to o-sportu tur man tā liekas piedalās tie kuri nevienā citā sportā neko nevar parādīt.Atceros,kad bijām jauniešu vecumā,kad vēl nopietni trenējos,treneris mūs palaida vienos mačos nu noskrējām tos vienos vārtos ar visu to ,ka meklēšana tā īsti nepadevās
P.S šahs brīvā dabā
, 2007-11-27 12:24, pirms 16 gadiem
nu basketbols tik un tā ir plašāk pieejams un populārāks! LJBL spēlē daudz vairāk spēlētāju nekā hokeja līgā un arī amatieru līgas un turnīri ir neskaitāmā daudzumā katrā Latvijas nostūrī!

Sasniegumi profesionālajiem basketbolistiem nav tik spoži, kā hokejistiem, bet to nu kategorijā "Sports visiem" nebūtu jāvērtē!
, 2007-11-27 12:30, pirms 16 gadiem
muljki hokejs ir un buus 1 vietaa
un kaa piemeeru es jums teikshu shogada eiropas chempi basketbolaa ......
ko tad muuseejie paraadiija..... Andri Biedrinju un tas arii bij viss.....
toties hokejaa aug jaunaa paaaudze un daudzi speelee aarpus Latvijas robezhas .....
, 2007-11-27 12:35, pirms 16 gadiem
Nu cik var cepties tie orientieristi un basketbolisti vislaik, pie tam ar diezgan stulbiem argumentiem, tiešām laikam nav ko darīt. Lai gan man pašām visvairāk simpatizē basketbols, hokejs un pēdējā laikā arī regbijs, taču reāli takš ir saprotams, ka ja skatās kopēji uz kritērijiem populārākais un pieejamākais, tad manuprāt šeit pirmais ir tomēr futbols, jo tas ir gan pietiekami pieejams (var spēlēt gan telpās, gan ārā, pagalmā, jūrmalā vai pļavā, nezinu nevienu, kas nebūtu ne reizi fūzi uzrāvis) gan arī ļoti populārs (diez vai vēl kāds sporta veids spētu piepulcēt pilnu stadionu, komandai atrodoties knapi simtniekā pēc ranga), pie tam Latvijas iedzīvotāju vidū ir arī ļoti daudz krievalodīgo, kam futbols un hokejs tomēr ir sporta veidi Nr1. Reāli šī aptauja varbūt var tikai pierādīt kuram sporta veidam ir aktīvāki un saliedētāki līdzjutēji, kā arī stulbāki, izlasot dažau labu komentāru.
, 2007-11-27 12:39, pirms 16 gadiem
=Marty82=
Par fuci tev var piekrist
, 2007-11-27 12:39, pirms 16 gadiem
haljava

Tur jau tā nelaime, ka spēlē ārpus Latvijas, jo Latvijā nav atbilstošu treneru un arī nacionālā čempionāta. Vai ar kādu no jaunajiem, kas spēlē Ziemeļamerikā var nopietni rēķināties, ka viņu palaidīs uz PČ? Zinam atbildi taču paši. Nu šogad iespējams būs citādi, jo viņiem nav jābrauc uz čempionātu, bet čempionāts brauc pie viņiem Tad varētu būt arī kāda atlaide un komandas varētu papildus uzmanību piesaistīt, ka pie viņiem izlašu spēlētāji spēlē. Es gan ne par NHL, bet zemākajām līgām ...
, 2007-11-27 12:44, pirms 16 gadiem
Par to pieejamību ir kā ir! Daudzās mazpilsētās pagalmā uzstādi grozu vai vārtus un tik spēlē, kautvai cauru gadu. Hokeja halles ir tikai 15 un lielākajās pilsētās. Bez tam kādas ir izmaksas trenējoties basīti, futbolu un kādas ir hokejā, te nu svaru kauss noliecās par labu basītim un arī futbolam, vai tam pašam orientēšanās sportam.
, 2007-11-27 12:48, pirms 16 gadiem
Populārākais? Agrāk jā,bet tagad vairs nē! Pieejamākais? Vai tad visi var trenēties un spēlēt kam naudiņas makā tā pamazāk?!
, 2007-11-27 12:52, pirms 16 gadiem
Marty82
Var piekrist tev, tāpēc arī pasaulē futbols ir populārākais. Tāpēc arī Latvijā ir saglabājies tas fons pēc Portugāles, ka iet uz spēlēm, bet, ja saproti, tad atkal runa pārsvarā iet par izlases spēlēm. Pašmāju čempionāta spēļu apmeklētāji ir zem katras kritikas, kur nu vēl, lai piemēram uz turieni bērnus ņemtu un vestu skatīties. Bet tas jau ir cits stāsts, tāpat kā spēļu pirkšanas keisi šajā sezonā.

Bet tad varbūt nav ko cilvēkiem čakarēt prātus ar balsošanu organizēšanu, paņemam statistikas datus pasaulē un lepni paziņojam, ka Latvijā pētījumu rezultātā ir ieguvusi, ka futbols ir populārākais un pieejamākais. Bet, ja tomēr tāda balsošana notiek, tad jebkuram noteikumu robežās ir tiesības paust savu viedokli. Kā redzam pēdējās dienas nekas nemainās un kā jau pirmajās diskusijās orientieristi teica, viņu skaits ir galīgs un viņi aktīvi nobalsoja sākumā. Ja citiem sporta veidiem ir liels atbalstītāju skaits, tad pakāpeniski viņi ieņems savas vietas. Tiesa, krievvalodīgie visticamāk to neizdarīs, uz tas būs balsojums par latviešiem pieejamāko sporta veidu. Tur tev var piekrist uz 100%.
, 2007-11-27 13:21, pirms 16 gadiem
orient,
Tas, ka nav apmeklēta vietējā futbola līga jau liecina nevis par paša sporta veida popularitāti, bet gan par līgas slikto popularitāti. Tajā pat laikā daudzi aktīvi seko līdzi citu valstu līgām un klubiem, čempionu līgai utt., ir ļoti daudz citu valstu klubu un izlašu fani, kas liecina, ka kopumā šis sporta veids interesē ļoti daudz Latvijas iedzīvotāju.
Savukārt, runājot par balsošanas organizēšanu, tad šī lieta varēja tikt vienkārši vairāk izreklamēta un tad arī varētu varbūt iegūt kādu reālāku situācijas attainojumu, jo, ja es neapmeklētu esports.lv, tad par šo aptauju varbūt nemaz neuzzinātu. Ja jau dara kautko tad dara kārtīgi, nevis kautko mazā bariņā nomuhļī un pēc tam vēl nosauc par tautas viedokli.
, 2007-11-27 13:35, pirms 16 gadiem
Lai kāds izdara kārtīgāk un Japiņa aktivitātes aplikt nu ir galīgi garām, kamēr kāds nav pamēģinājis pats to pārsist.
, 2007-11-27 13:36, pirms 16 gadiem
=>>> TheView, 2007-11-27 12:07
Ne Tu orientieristus taisīji, ne Tu regulēsi. Paši zināsim, kad iet prom no šīs vai citas lapas.

Jau vairākkārt rakstīju:
Tas kurš grib nodarboties ar sportu, tam ir pieejams jebkuurš sporta veids. Un tāpec šeit katrs balso par sev tuvāko sporta veidu.
par kuru sporta veidu es esmu balsojis, tas paliek manā ziņā un man nevienam par to nav jāatskaitās.

Un vēl - jebkura sporta veida aktīvam sportistam, gandrīz jebkurš cits sporta veids ir labs treniņš.
jau biju rakstījis, kad hokejs arī ir foršs treniņš orientieristam un pat ļoti tuvu ir daudz kā kopīga darbībā:
- hokejistam pat milisekunžu laikā ir jāpieņem lēmums, kā rīkoties ar nūju, kur raidīt ripu, ar kuru kāju labāk atsperteis slidojumam utt
- orientieristam tā pat, pat milisekunžu laikā jāizlemj, pa kuru taciņu skriet labāk, vai ātrāk būs skriet gar šā izcirtuma malu, vai gar sūnaino purva malu utt

Kas grib nodarboties ar hokeju, viņam tas ir pieejams un var teikt, pat cauru gadu - netiks viņš dārgajā ledus hallē iekšā - gribēs nodarboties - ripu un nūju sadabūs un gan jau sadabūs arī domubiedru kompāniju, tad jau vieta kur nodarbietis, kopīgiem spēkiem arī atradīsies. Galvenais, lai būtu vēlēsanas un pie pirmās neveiksmes necelt ķepas gaisā, lai laistos dibenā, bet turpināt aktīvu cīņu.

Nevienam neviens sporta veids nav pieejams - tā tikai runā tie, kam neinteresē sports.
, 2007-11-27 13:37, pirms 16 gadiem
Viss turpinās ...
Reāli jau tomēr laikam 1.vietā, kā jau te daži izteicās, būtu jābūt futbolam ...
Ja norobežojamies no emocionālās puses, tad ko puikas dara pagalmā - nu pamatā - spēlē futbolu. Ja ir grozs un šādas tādas priekszināšanas, tad streetb vai mīnusi ... oretēties, toč neiet, cik atceros (sooy, bik sarkasms). Tas tomēr ir demokrātiskākais ... tur kaut kā var nodarbināt arī pēdējo nūģi (parasti liek spēlēt aizsardzībā ) ... dod nejēgam kadu kompasu gribi, šis apmaldīsies 3 triedēs ka maz neliekas, basī līdzīgi - tiklīdz iedod absolūtai nullei bumbu, tā 9 no 10 gadījumu pāries pretiniekam, katrā ziņā saturīga risinājuma spēlei toč nebūs ...
tai spēlē var savā līmenī piedalīties visi ... kas var skrien un sit, kas ne skrien lidzi baram
P.s. Vēl jau varētu arī kartupeļus likt kā demokrātiskāko, jo vismaz vidū patupēt spēj katrs
Mārtiņš Rubenis un Aldons Vrubļevskis
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com
5

Gada labākos godinās 23. decembrī

Šodien Latvijas Olimpiskās komitejas telpās norisinājās preses konference par godu gada nogalē gaidāmajai tradicionālajai ceremonijai "Latvijas Gada balvai sportā", kas norisināsies jau piekto reizi.
Māris Štrombergs
Foto: AFP
75

Gada sportists - Štrombergs

Par Latvijas Gada balvas sportā ieguvēju nominācijā Gada sportists kļuvis Eiropas, pasaules un olimpiskais čempions BMX - Māris Štrombergs. Balvu pasniedza slavenais vāciešu kamaniņu braucējs Georgs Hakls.
Ieva Tāre
Foto: Romualds Vambuts, eSports.lv
22

Labākā cīnītāja - Tāre

Par Latvijas Gada balvas sportā ieguvēju nominācijā par cīņasgribu kļuvusi Latvijas basketbola valstsvienības uzbrucēja Ieva Tāre, kura, neskatoties uz elkoņa savainojumu, spēja piedalīties un palīdzēt Latvijai olimpiskajās spēlēs Pekinā.