Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Andžejs Ļebedevs: "Gribu pierādīt, ka neesmu GP seriālā nejauši"

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Andžejs Ļebedevs: "Gribu pierādīt, ka neesmu GP seriālā nejauši"
Andžejs Ļebedevs. Foto: no Andžeja Ļebedeva arhīva

Jau pavisam drīz - 27. aprīlī - startēs 2024. gada spīdveja "Grand Prix" seriāls jeb individuālais pasaules čempionāts. Pirmo reizi vēsturē starp tā pamatdalībniekiem būs Latvijas spīdvejists - daugavpilietis Andžejs Ļebedevs. 2017. gada Eiropas čempions sekmīgi sāka jauno sezonu un cer sekmīgi sākt arī GP seriālu Horvātijā.

Pavisam šosezon būs 11 posmi un pirmais no tiem risināsies "Milenium" spīdveja stadionā Donji Kraljevecā, Horvātijā. Tā pati Goričana un tas pats Goričanas mototreks tas vien ir - vienkārši tagad tas ir Donji Kraljevecas mototreks. Devītais jeb trešais no beigām GP posms risināsies CSDD Biķetnieku mototrekā Rīgā 7. septembrī. Trešdienas vakarā Andžejs Ļebedevs devās uz Lešno, kur sava kluba "FOGO Unia" mototrekā aizvadīs treniņus, bet tad jau dosies uz Horvātiju.

Andžejs sekmīgi sāka jauno sezonu gan Polijas Ekstralīgā, gan Čehijas, gan Dānijas spīdveja līgās, taču kritiens pēdējā mačā Toruņas mototrekā Polijā radīja uztraukumu par viņa gatavību pirmajam GP posmam. Pagājušo svētdien Andžejs bija klāt Daugavpils "Optibet Lokomotīve" komandas mačā Polijas Nacionālajā līgā, bija smaidīgs un labā noskaņojumā ne tikai tāpēc, ka Daugavpils komanda uzvarēja.

"Viss ir labi. Sākumā patiešām likās, ka savainojums būs nopietnāks, bet tā tikai likās. Ja jau es izbraucu uz nākamo braucienu, tad viss ir labi," teica Andžejs Ļebedevs.

- Kā tev līdz šim ir veicies Goričanas jeb tagad Donji Kraljevecas mototrekā?
- Divreiz tur esmu braucis un abas reizes sekmīgi. Pirmā reize bija vēl tad, kad biju juniors, toreiz rezervista lomā pat iekļuvu nākamā gada GP pretendentu finālā, bet otrā reize bija pavisam nesen - 2021. gada vasarā ieņēmu otro vietu aiz sava tagadējā kluba biedra Lešno komandā Januša Kolodzeja, bet apsteidzu britu Robertu Lambertu un iekļuvu nākamā gada GP pretendentu finālā (trešais savā pirmajā braucienā un tad četras uzvaras pēc kārtas - A.K.). Cerams, ka sekmīga būs arī trešā reize.

- Divas sekmīgas sacensības Donji Kraljevecas mototrekā iepriekš un labs sezonas sākums tagad gan Polijas Ekstralīgā, gan Čehijā un Dānijā noteikti nāks par labu šo sestdien...
- Jūtos patiešām labi. Esmu apmierināts ar tehniku, visu iecerēto izdevās paveikt sagatavošanās posmā ziemā, nekas kaut kādu iemeslu dēļ neaizķērās. Galvenais, lai galvā būtu pozitīvas domas. Toruņas mototrekā man nekad nebija labi gājis, šoreiz centos lauzt tradīciju un sākums nebija slikts, arī tajā braucienā, kurā piedzīvoju kritienu, biju līderis un, visticamāk, būtu uzvarējis, bet... Tā jau ir vēsturē. Tas jāaizmirst un jākoncetrējas nākamajām sacensībām.

- Daži poļu spīdveja apskatnieki tevi nosauca par iespējamo GP sezonas "tumšo zirdziņu"... Kā skaties uz šādu lomu?
- Negribas viņus pievilt... Ceru sagādāt pārsteigumu un ceru iepriecināt savus līdzjutējus.

- Šogad GP seriālā esat pieci debitanti - pieci spīdvejisti, kuri pirmo reizi ir pamatsastāvā - bez tevis vēl vācietis Kais Hukenbeks, poļi Dominiks Kubera un Šimons Vožņaks, kā arī čejs Jans Kvjehs. Skaidrs, ka katrs grib pierādīt, ka nav šeit ticis nejauši...
- Tas ir galvenais - es arī gribu apliecināt, ka neesmu nejauši ticis starp GP pamatdalībniekiem. Lai to izdarītu, svarīgi ir sekmīgi sākt GP seriālu un stabili aizvadīt visu sezonu.

- Kas tev būtu sekmīgs sākums?
- Iekļūšanā pusfinālā jeb starp pirmajiem astoņiem. Tas nav nereāli, trīs reizes pusfinālos jau biju un vairākas reizes biju tiem tuvu.

- Kā vērtē jaunievedumu - proti, Varšavas un Kārdifas posmos varēs iegūt papildus punktus kvalifikācijā. Būsiet sadal'iti četrās grupās, katras grupas ātrākie tiksies vienā braucienā, kurā sadalīs desmit punktus - 4 par pirmo, 3 par otro, 2 par trešo un viens par ceturto?
- Tas ir eksperiments un laiks rādīs, kāda būs tā nākotne. Labi ir tas, ka šāda kvalifikācija būs tā sauktajos vienas dienas mototrekos, kur visi ir līdzīgos apstakļos un tas nav kāda kluba treks, kurā viens vai daži braukuši daudz vairāk nekā pārējie. Spīdveja GP sacensību rīkotāji meklē iespējas padarīt tās vēl aizraujošākas un spēkošanos par titulu spraigāku un interesantāku. Redzēsim, kā šāds jaunievedums ietekmēs spēkošanos par titulu.

- Kurš šosezon ir galvenais favorīts - titula īašnieks Bartošs Zmarzliks?
- Noteikti Bartošs Zmarzliks. Viņu būs ļoti grūti nostumt no troņa. Dānis Leoms Madsens varētu būt galvenais Bartoša konkurents. Atsevišķā braucienā viņu var apsteigt vairāki, taču posmā un sezonā kopumā... Zmarzliks ir pretendents uz titulu numur viens.

Arī šosezon pirmie seši GP seriāla kopvērtējumā iegūs vietu 2025. gada GP seriālā, viņiem pievienosies pirmo četru (agrāk bija triju) vietu ieguvēji GP pretendentu finālā un Eiropas čempions. Pārējos uzaicinās GP seriāla rīkotāji, bet viena vieta katrā posmā ir tā ŗikotāju pārstāvim (tas nozīmē, ka 7. septembrī Rīgā mums būs divi pārstāvji).
Bez jau Andžejs Ļebedeva pieminēta dāņa Madesena izaicinājumu Znarzlikam metīs arī pērnā gada vicečempions zviedrs Fredriks Lindgrens, bronzas medaļas ieguvējs slovāks Martins vaculiks, austrālietis Džekijs Holders, briti Roberts Lamberts un Dens Bjūlijs, nav metis plinti krūmos viņu tautietis Tais Vofindens, sevi apliecināt alkst Eiropas čempions dānis Mikels Mihelsens... Sevi apliecināt alkst visi pieci GP seriāla pamatsastāva debitanti.

Gandrīz puse no šīs sezonas GP dalībniekiem ne reizes nav uzvarējusi kaut vienā GP posmā - tie ir visi pieci jau minētie debitanti, kā arī Holders, Mihelsens un Lamberts. Tas arī rada papildus intrigu pirms jaunās szeonas. Savukārt visvairāk uzvaru no pašreizējiem GP dalībniekiem ir titula ipašniekam Zmarzlikam - 23 (rekords). Vofindens ir uzvarējis 11 GP posmos, Vaculiks - 7, Lindgrens un austrālietis Džeisons Doils (šosezon arī piedalās) - pa 6, Madsens - 4 un Bjūlijs - 3 reizes.

Pērn Horvātijas GP izcīņa arī bija pirmais posms un toreiz tajā uzvarēja Zmarzliks, otrais finālbraucienā bija Lamberts, trešais - Lindgrens un ceturtais - Doils. Arī šosezon kopā tiks rēķināti nevis katrā posmā iegūti punkti, bet gan punkti par vietu posmā: 20 - 18 - 16- 14 - 12 - 11 un tālāk ik par punktu mazāk par katru nākamo vietu.
Pagājušajā sezonā Andžejs Ļebedevs bija GP seriāla rezervists un piedalījās piecos pēdējos posmos, kuros ieguva 30 punktus un sezonas kopvērtējumā ierindojās 16. vietā. Augstākā vieta atsevišķos posmos viņam bija Zviedrijas GP izcīņā Molillā - 9. vieta. Eiropas čempionātā Ļebedevs ieņēma 5. vietu un līdz ar to nodrošināja sev piedalīšanos visos četros šīs sezonas SEC finālposmos.