Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:271, Did:0, useCase: 3

Šaha drāma Toronto ar traģisku neizšķirtu un visu laiku jaunāko uzvarētāju

Rolands Eliņš

Šaha drāma Toronto ar traģisku neizšķirtu un visu laiku jaunāko uzvarētāju
Fabiāno Karuana un Jans Ņepomnjaščijs spēles izskaņā. Foto: FIDE

Stereotips, ka šahs ir tīri mehāniska bez-emociju spēle, ko par sportu nemaz nevajadzētu saukt, šonedēļ tika apgāzts jau kārtējo reizi. FIDE pasaules čempiona titula kandidātu turnīrā Toronto, Kanādā, konkurence bija fantastiski sīva, intriga bija teju fiziski sataustāma un spēlētāju emocijas un sāpes grieza sirdī arī neitrālajiem līdzjutējiem.

Mihails Tāls, Burvis no Rīgas, 1959. gadā uzvarēja FIDE titula kandidātu turnīrā un kļuva par visu laiku jaunāko šī turnīra, kurā tiek noskaidrots pasaules čempiona izaicinātājs, uzvarētāju. Viņš to paveica 22 gadu vecumā un gadu vēlāk kļuva par pasaules čempionu. Tāla paveiktais joprojām atbalsojas šaha pasaulē, un viņa spēles joprojām tiek aktīvi analizētas arī mūsdienu interneta laikmetā, šaha ekspertiem un lielmeistariem sajūsminoties par Tāla neatdarināmo un romantisko uzbrūkošo šahu.

Pēc Tāla tikai četri spēlētāji spējuši kļūt par titula kandidātiem jaunākā vecumā - Magnuss Kārlsens, Garijs Kasparovs un Peters Leko. Šonedēļ šim sarakstam pievienojies indietis Dommaradžu Gukešs, kurš ir pirmais, kurš to paveicis pirms 20. dzimšanas dienas. Gukešs ir tikai 17 gadus vecs, bet šogad cīnīsies par pasaules čempiona titulu pret čempionu Dingu Lirenu no Ķīnas, kurš Kārlsena atbrīvoto titulu ieguva pagājušajā gadā.

Gukeša vēsturiskais sasniegums, triumfējot astoņu titula kandidātu turnīrā, kas visa aprīļa garumā norisinājās Toronto, protams, izpelnījies milzu atzinību Indijā. Taču viņa paveikto nedaudz ēnā atstāja konkurentu sarīkotais emociju trilleris turnīra pēdējā kārtā, kas dažādos formātos aplidojis internetu. Ar aprakstiem "šahs ir brutāls", "kad neizšķirts neder nevienam", "salauztas sirdis", "abpusēja atvainošanās" un līdzīgiem tika raksturota pēdējās kārtas izspēle, kas atstāja trīs šaha ģēnijus puspunkta attālumā no Gukeša.

Jans Ņepomnjaščijs pārdzīvo pēc pēdējās spēles beigām. Foto: FIDE

Kas tad īsti notika? Vispirms jāatgādina kandidātu turnīra formāts - tam kvalificējas astoņi šahisti, kuri cīnās tikai par pirmo vietu (otrā vai astotā vieta, tam jau vairs nav lielas nozīmes), kas kvalificēsies titulcīņai. Tiek izspēlēts divu apļu turnīrs, proti, katram 14 spēles. Uzvarētāju nosaka pēc iegūtajiem punktiem, un nekādas izslēgšanas spēles šeit nenotiek. Loģiski, ka tas noved pie situācijām, ka vietu sadalījums pēdējās kārtās tiek noteikts ne-savstarpējos mačos.

Lielāko daļu turnīra vadībā atradās Jans Ņepomnjaščijs (Nepo), krievu šahists, kurš publiski iestājies pret savas valsts karu Ukrainā un solidarizējies ar Ukrainas tautu (viņš turnīros tagad piedalās ar FIDE karogu kā neitrālais spēlētājs), un Gukešs, kamēr uz papēžiem mina ASV lielmeistari Hikaru Nakamura un Fabiāno Karuana.

12. kārta tika pabeigta ar izteiktu favorītu četrinieku priekšgalā - gan Gukešam, gan Nakamuram, gan Nepo bija pa 7.5 punktiem, kamēr Karuanam bija 7 punkti. Priekšpēdējā kārtā Nakamura un Nepo aizvadīja savstarpēju spēli, kurā neviens nevēlējās īpaši riskēt, un tā beidzās ar salīdzinoši ātru neizšķirtu 27 gājienos. Tikmēr Gukešs guva uzvaru pār Francijas šahistu Alīrezu Firūzdžu, revanšējoties par pirmajā aplī ciesto zaudējumu (savu vienīgo šajā turnīrā), bet Karuana guva trešo uzvaru pēc kārtas, apspēlējot citu Indijas spēlētāju Pragnanandhu.

Līdz ar to pēdējā kārtā vēl četri spēlētāji bija ar reālām izredzēm uz pirmo vietu. Gukešam bija 8.5 punkti, kamēr visiem trim viņa sekotājiem pa 8 punktiem. Vienāda punktu skaita gadījumā sekotu pārspēles, turklāt intrigu vēl vairāk palielināja tas, ka visiem četriem bija jāaizvada savstarpējas spēles - Nakamura pret Gukešu un Nepo pret Karuanu.

Šajā situācijā tikai Gukešu apmierināja neizšķirts rezultāts, kas viņam nodrošinātu vismaz pārspēles. Nakamuram tas nederēja, un Hikaru spēles gaitā upurēja bandinieku, cenšoties "atvērt" spēli. 24. gājienā viņš piedāvāja apmainīties dāmām - kā norādīts "Chess.com" spēles aprakstā, cenšoties izprovocēt Gukešu tiekties pēc uzvaras. Taču Gukešs neriskēja, apmainījās ar dāmām un nospēlēja līdz neizšķirtam 71. gājienā, lai gan spēles aprakstā minēts, ka Hikaru nebija reālu izredžu uz uzvaru jau 25. gājienā.

Nakamura (baltie) pret Gukešu (melnie)

Šis neizšķirts nozīmēja, ka Nakamura 1. vietu turnīrā neiegūs, bet Gukešam vēl bija jāsagaida blakus notiekošās Nepo un Karuanas spēles beigas, un gaidīt nācās krietnu laiciņu, jo abi lielmeistari cīnījās līdz pēdējam. Kā to raksturoja "Chess India" materiāla, šī bija "maģiska, bet traģiska pēdējās kārtas spēle". "Titānu cīņa, kurā abiem nederēja neizšķirts - reta situācija šahā," rakstīja "Chess.com" savā publikācijā.

Sešas stundas ilgajā mačā Karuana ieguva pārsvaru un izskatījās esam ceļā uz uzvaru šajā spēlē un dalītu pirmo vietu turnīrā (Gukešam preses konferencē jau tika vaicāts, kā viņš gatavosies pārspēlēm pret Karuanu). Nepo, kurš turnīra gaitā ne reizi nebija uzvarēts, bija veicis dažus sasteigtus gājienus, taču Karuana nokļuva problēmās ar laika ierobežojumu un arī vairākus savus gājienus bija spiests veikt ātrāk nekā varbūt vēlētos, kas noveda pie kļūdas 41. gājienā, kas uzvarošo pozīciju pārvērta neizšķirtu nesošā.

Taču neviens nevēlējās piekāpties, un sekoja, kā raksta "Chess.com", tracinoši sarežģīta spēles izskaņa, kurā abi spēlētāji pieļāva vairākas kļūdas. Karuanam bija vēl vairākas iespējas pavērst spēli sev par labu un gūt uzvaru, taču šīs iespējas bija sarežģītas jau teorijā, kamēr praksē savu lomu spēlēja arī nervi. Abu šahistu nogurums bija acīmredzams, un viņu ķermeņa valoda liecināja par nenovēršamo izmisumu, ka uzvaru šajā mačā nevar gūt, pieejams tikai abiem nederīgais neizšķirts.

Pēc 109. gājiena, kad Karuana bija izmēģinājis visas savas iespējas tomēr kaut kur sameklēt uzvaru un piespiest Nepo kļūdīties, viņš sāpinātā balsī piedāvāja neizšķirtu. Ņepomnjaščijs, kurš jau vairākas minūtes izskatījās esam uz asaru robežas, brītiņu apdomājās, taču citu risinājumu neredzēja un samierinājās ar likteni, piekrītot neizšķirtam un sagumstot krēslā. Skatītāju ovācijas par sarīkoto trilleri uz šaha dēlīša Karuana un Ņepomnjaščijs uzklausīja tā, it kā abi būtu zaudējuši.

"Man ļoti, ļoti žēl," pēc neilgas diskusijas par aizvadīto maču savam pretiniekam teica Nepo.

Karuana sāpīgi pasmaidīja. "Mana vaina," viņš atbildēja un piecēlās.

Spēles dramatiskā izskaņa

Karuana (baltie) pret Ņepomnjaščiju (melnie)

FIDE kandidātu turnīra rezultāti

V.SpēlētājsValstsPunkti
1.Dommaradžu GukešsIndija9
2.Hikaru NakamuraASV8.5
3.Jans ŅepomnjaščijsFIDE8.5
4.Fabiāno KaruanaASV8.5
5.R. PragnanandhaIndija7
6.Vidits GudžrathiIndija6
7.Alīreza FirūzdžaFrancija5
8.Nidžats AbasovsAzerbaidžāna3.5

Visu laiku jaunākie kandidātu turnīra uzvarētāji

V.SpēlētājsVecums
1.Dommarahu Gukešs17 gadi 10 mēneši 24 dienas
2.Garijs Kasparovs20 gadi 11 mēneši 27 dienas
3.Magnuss Kārlsens22 gadi 2 mēneši 4 dienas
4.Peters Leko22 gadi 10 mēneši 13 dienas
5.Mihails Tāls22 gadi 11 mēneši 20 dienas
6.Anatolijs Karpovs23 gadi 5 mēneši 30 dienas

Izmantotie resursi:
https://www.chess.com/news/view/202...
https://indianexpress.com/article/s...



  +1 [+] [-]

, 2024-04-26 16:08, pirms nedēļas
Labrīt!

  +2 [+] [-]

, 2024-04-26 16:12, pirms nedēļas
Gratianus Funarius rakstīja: Labrīt!
cik tad laiks pagājis ? Nedēļa vēl nav apkārt nemaz, ja ? Nu tad jau var teikt ka smuks reportēšanas ātrums iekš to SC !

  +1 [+] [-]

, 2024-04-26 16:22, pirms nedēļas
Šis turnīrs nav ne blitz, ne bullet. Tātad var rezultātus paziņot pēc nedēļas

  +2 [+] [-]

, 2024-04-26 16:26, pirms nedēļas
Nepo reakcijas mačā pret Dingu īstenībā bija vēl daudz episkākas.

  +1 [+] [-]

, 2024-04-26 16:43, pirms nedēļas
Sporta centrs uzdevuma augstumos. Operatīvi paziņoja par turnīru. Nemaz nepagāja mēnesis.Kaut gan varēja plnīgi nepaziņot , ka tāds turnīrs bijis.

  -1 [+] [-]

, 2024-04-26 16:50, pirms nedēļas
Nu tad beidzot ielikāt ziņu!

  +2 [+] [-]

, 2024-04-26 17:00, pirms nedēļas
Mans klases biedrs zināja teikt , ka SC nav vainīgs. Viņiem neviens nebija paziņojis par mazsvarīgā turnīra norisi.

  +2 [+] [-]

, 2024-04-26 17:00, pirms nedēļas
Laicigi bet nu vismaz kads atcerejas

     [+] [-]

, 2024-04-26 17:01, pirms nedēļas
un vispār, ja jau SC grib izcelties kā galvenie guru un spečuki Latvijas internetā uzvārdu jautājumos, tad precīzāk būtu nevis Ņepomnjaščijs , bet gan Ņepomņjaščijs !

  -3 [+] [-]

, 2024-04-26 17:18, pirms nedēļas
WHITE Legend rakstīja: cik tad laiks pagājis ? Nedēļa vēl nav apkārt nemaz, ja ? Nu tad jau var teikt ka smuks reportēšanas ātrums iekš to SC !
Nu te jau viss atkarīgs no mūsu federācijas. Viņa iedotu informāciju un mēs būtu informēti.

  +1 [+] [-]

, 2024-04-26 17:23, pirms nedēļas
WHITE Legend rakstīja: un vispār, ja jau SC grib izcelties kā galvenie guru un spečuki Latvijas internetā uzvārdu jautājumos, tad precīzāk būtu nevis Ņepomnjaščijs , bet gan Ņepomņjaščijs !
Pareizs atveidojums ir Ņepomņaščijs, bez visādiem j.

  +1 [+] [-]

, 2024-04-26 17:52, pirms nedēļas
marta rakstīja: Nu te jau viss atkarīgs no mūsu federācijas. Viņa iedotu informāciju un mēs būtu informēti.
Par Balceru un Merzļikinu arī nekāda federācija viņus neinformē!
Sporta centram ir jāseko svarīgākajiem sporta notikumiem pasaulē!

  +3 [+] [-]

, 2024-04-26 19:54, pirms nedēļas
Korektais Jana uzvārda attēlojums visos gadījumos ir Nepo.

  +4 [+] [-]

, 2024-04-26 21:08, pirms nedēļas
Nav, ko pārdzīvot. Tā kā neapšaubāmi pašlaik labākais spēlētājs pasaulē tajā pasākumā vispār jau otro reizi nepiedalās, tad tas tituls tāpat neko nenozīmē. Visi tāpat zina, kurš vēl aizvien ir labākais.

  -1 [+] [-]

, 2024-04-26 22:24, pirms nedēļas
LuleHaha rakstīja: Nav, ko pārdzīvot. Tā kā neapšaubāmi pašlaik labākais spēlētājs pasaulē tajā pasākumā vispār jau otro reizi nepiedalās, tad tas tituls tāpat neko nenozīmē. Visi tāpat zina, kurš vēl aizvien ir labākais.
Pasākums nozīmē ļoti daudz.
Karlsens man nekad nav paticis, un labi vien ir ka viņš aizgāja pensijā.
Senāk Kasparovs arī labprātīgi aizgāja pensija un pateica ka vairāk par troni necīnīsies;

  +1 [+] [-]

, 2024-04-26 22:32, pirms nedēļas
oxa rakstīja: Pasākums nozīmē ļoti daudz.
Karlsens man nekad nav paticis, un labi vien ir ka viņš aizgāja pensijā.
Senāk Kasparovs arī labprātīgi aizgāja pensija un pateica ka vairāk par troni necīnīsies;
Prātiņ nāc mājās! Viņš ir Pasaules čempions rapidā un blitzā un ar strāvienu patlaban labākais šahists pasaulé un arī klasikā TOP3 stabili! Visi vadošie šahisti viennozīmīgi atzīst ka viņš bez variantiem ir labākais ! Tas ka viņš atteicās no klasiskā troņa tas neko daudz nenozīmē!

  +1 [+] [-]

, 2024-04-26 22:35, pirms nedēļas
oxa rakstīja: Pasākums nozīmē ļoti daudz.
Karlsens man nekad nav paticis, un labi vien ir ka viņš aizgāja pensijā.
Senāk Kasparovs arī labprātīgi aizgāja pensija un pateica ka vairāk par troni necīnīsies;
Nekādā pensijā Kārlsens nav aizgājis - tūrē vēl aizvien spēlē un dominē. Tikai no šī turnīra atteicies, jo nepatīk formāts.
Par Kasparovu - viņš neizgāja no šaha esot čempions, savu titulu viņš zaudēja un tikai pēc tam aizgāja pensijā. Kārlsens no titula aizstāvēšanas attiecās vēl esot pašā virsotnē (kur viņš ir vēl arī šobrīd un būs visticamāk vēl gadus 5 kā minimums).

  +1 [+] [-]

, 2024-04-26 22:49, pirms nedēļas
Bzh rakstīja: Šis turnīrs nav ne blitz, ne bullet. Tātad var rezultātus paziņot pēc nedēļas
Neviens taču nekad nenāks SC uzzināt šaha rezultātu. Kam interesēja, tie zināja uzreiz, šis ir vnk kā interesants lasāmgabals pārējiem.

  +2 [+] [-]

, 2024-04-26 23:01, pirms nedēļas
oxa rakstīja: Pasākums nozīmē ļoti daudz.
Karlsens man nekad nav paticis, un labi vien ir ka viņš aizgāja pensijā.
Senāk Kasparovs arī labprātīgi aizgāja pensija un pateica ka vairāk par troni necīnīsies;
Nav lielāka komplimenta cilvēkam, kā tas, ka nepatīk Tev Jo, ja tev patiktu, tas nozīmētu, ka viņš ir vai nu vatenis vai dvielis.

Labums no viņa aiziešanas tāds, ka citiem lielāka motivācija censties iet caur visu to gaļasmašīnu. Un Nepo ar Dingu spēlēja tik sūdīgi, ka skatītājiem bija ļoti interesanti.

  -2 [+] [-]

, 2024-04-26 23:06, pirms nedēļas
Es Black Bullet rakstīja: Nav lielāka komplimenta cilvēkam, kā tas, ka nepatīk Tev Jo, ja tev patiktu, tas nozīmētu, ka viņš ir vai nu vatenis vai dvielis.

Labums no viņa aiziešanas tāds, ka citiem lielāka motivācija censties iet caur visu to gaļasmašīnu. Un Nepo ar Dingu spēlēja tik sūdīgi, ka skatītājiem bija ļoti interesanti.
Es tomēr fanoju par Padomju un Krievijas šahistiem, labi, tur var būt Indieši vai Ķīnieši, bet Karlsens galīgi nav no tādas valsts lai man tas interesētu!

     [+] [-]

, 2024-04-26 23:08, pirms nedēļas
Es Black Bullet rakstīja: Neviens taču nekad nenāks SC uzzināt šaha rezultātu. Kam interesēja, tie zināja uzreiz, šis ir vnk kā interesants lasāmgabals pārējiem.
Šahs ir Sports, un es sāku apmeklēt šo portalu tikai tādēļ ka tas ir sporta portāls, un es esmu šahists un šaha fans, un mums nav labāka specializēta šaha Sporta portāla;

     [+] [-]

, 2024-04-26 23:59, pirms nedēļas
oxa rakstīja: Es tomēr fanoju par Padomju un Krievijas šahistiem, labi, tur var būt Indieši vai Ķīnieši, bet Karlsens galīgi nav no tādas valsts lai man tas interesētu!
Nu kā jau teicu - ja nepatīk Tev, tātad savējais.

  +1 [+] [-]

, 2024-04-27 00:04, pirms nedēļas
oxa rakstīja: Šahs ir Sports, un es sāku apmeklēt šo portalu tikai tādēļ ka tas ir sporta portāls, un es esmu šahists un šaha fans, un mums nav labāka specializēta šaha Sporta portāla;
Es vnk pēc fakta saku. Man jau arī nebūtu nekas pretī, ja šeit regulāri par šahu rakstītu, bet reālā situācija ir tāda, ka šāds rakstiņš ir priekš palasīšanas, nevis operatīvai rezultātu ziņošanai domāts.

     [+] [-]

, 2024-04-27 00:23, pirms nedēļas
Ieraudzīju tabulu ar to fakino Abasova uzvārdu, gribēju pajautāt - te ir vēl kāds, kurš netic viņa godīgumam Pasaules Kausā, vai arī es tāds vienīgais?

     [+] [-]

, 2024-04-27 11:47, pirms nedēļas
Es Black Bullet rakstīja: Ieraudzīju tabulu ar to fakino Abasova uzvārdu, gribēju pajautāt - te ir vēl kāds, kurš netic viņa godīgumam Pasaules Kausā, vai arī es tāds vienīgais?
Kādā nozīmē ''netic'' tas ir domāts ? Ja domā ka kaut kā krāpās izmantojot kādus palīglīdzekļus tad tas ir absolūti izslēgts jo tur bija ļoti augsta līmeņa kontrole ņemot vērā visus skandālus kas bijuši pēdējos gados ... Nu var jau teikt ka krāpnieki vienmēr ies pa priekšu izmantojot pēdējos zinātnes sasniegumus, bet tīri pēc purna skatoties un uzvedības un gaitas - tad nu tas nav tas cilvēks kurš būtu spējīgs uz ko tādu principā. Katrs slotas kāts vismaz vienreiz izšauj un tas bija viņa turnīrs kur viņam viss salikās un bija uz viļņa, bet pretendentu turnīrs parādīja viņa īsto vietu - tas arī viss. Nav te ko būvēt kādas sazvērestības teorijas

     [+] [-]

, 2024-04-27 11:51, pirms nedēļas
Es Black Bullet rakstīja: Nav lielāka komplimenta cilvēkam, kā tas, ka nepatīk Tev Jo, ja tev patiktu, tas nozīmētu, ka viņš ir vai nu vatenis vai dvielis.

Labums no viņa aiziešanas tāds, ka citiem lielāka motivācija censties iet caur visu to gaļasmašīnu. Un Nepo ar Dingu spēlēja tik sūdīgi, ka skatītājiem bija ļoti interesanti.
Jā, Nepo ar Dingu bija priekš skatītājiem un intrigas ļoti interesants mačs! Bet ja Gukešam ar nerviem būs kārtībā un nepārdegs, tad domāju ka ar Dingu izrēķināsies viegli un tur tai mačā nekādas intrigas lielas unintereses vairs nebūs ...

     [+] [-]

, 2024-04-27 13:58, pirms nedēļas
WHITE Legend rakstīja: Kādā nozīmē ''netic'' tas ir domāts ? Ja domā ka kaut kā krāpās izmantojot kādus palīglīdzekļus tad tas ir absolūti izslēgts jo tur bija ļoti augsta līmeņa kontrole ņemot vērā visus skandālus kas bijuši pēdējos gados ...
Tur jau tā lieta, ka visu šo skandālu dēļ tagad jebkurā nopietnā turnīrā ir pārraides nobīde (lai tavs iespējamais kompanjons aiz durvīm uzzina aktuālos gājienus ar 15-30 minūšu nokavēšanos), bet pārsteidzoši, ka šajā Pasaules Kausā tā nebija. Un tā ir liela halle ar ļoti daudz cilvēkiem, Abasova MĀJAS halle. Un tā ir Azerbaidžāna, kur 50k ir liela nauda, tas ir Abasovs, kuram citas izdevības tā nopelnīt nebūs.
Par to, kādi tikumi ir tajā reģionā, paskaties, teiksim, Aroniana intervijas - kad viņš auga, kaut ko pašmaukties bija pilnīga norma, treneris mierīgi varēja čukstēt priekšā gājienus utt. Tīri pēc purna es galīgi nebūtu tik drošs par tādu Abasovu, fasāde mierīgi var būt maldīga. No kurienes pēkšņi viņam tik gludas spēles? Tā pēdējā uzvara pret Viditu vispār kā pēc notīm, ļoti lēnām, ļoti pārliecinoši pakāpeniski nospiež. Kandidātos viņš parādīja, ka viņa līmenim atbilstoši ir tādā spēlē neizbēgami kādā brīdī kļūdīties, nevis maukt kā mašīnai.

Pret šo ķipa sazvērestības teoriju nepalīdz arī tas, ka bija vispārzināms, ka viņš ierodas uz spēlēm pēdējā brīdī, "lai nav jānervozē". It kā jau nekas tāds, bet - ja es gribētu, lai mazāk acu redz mani ejam cauri čekingam, es arī nāktu pēdējais.

Plus - arī viņš esot agrāk banots no chess.com. Cik saprotu, sen tas bij, viņš vēl tīņa gados, bet tik un tā, tāds fakts parādījās.