Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Juglas U15 puiši pusfinālā uzvar "Žalgiri" un triumfē Eiropas jaunatnes līgā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Juglas U15 puiši pusfinālā uzvar "Žalgiri" un triumfē Eiropas jaunatnes līgā
Juglas U15 saspēles vadītājs Leonards Papāns. Foto: EYBL

Ziedoņa Jansona trenētie Juglas puiši svētdien, 14. aprīlī, Varšavā uzvarēja Polijas komandu "Akademia Mlodych Dzikow" ar 69:65 un kļuva par Eiropas Jaunatnes basketbola līgas (EYBL) čempioniem U15 vecuma grupā. Kristofers Fībigs nopelnīja vērtīgākā spēlētāja balvu.

EYBL U15 čempionātam, kurā piedalās 2009. gadā dzimuši spēlētāji, pieteicās 67 komandas. Tās tika iedalītas Ziemeļu un Dienvidu apgabalos. Pirmajā apgabalā spēlēja 31 vienība, tai skaitā 16 komandas pirmajā divīzijā un 15 vienības – otrajā divīzijā. Otrajā apgabalā 36 komandas tika sadalītas četrās grupās pa deviņām vienībām katrā.

Finālturnīram kvalificējās 12 vienības, tostarp Dienvidu apgabala C grupas labākā komanda “Valecnici Dečin” no Čehijas. Ziemeļu apgabalu pārstāvēja deviņas komandas no pirmās divīzijas, tai skaitā basketbola skola “Jugla”, Daugavas sporta nams un “Cēsu basketbola attīstībai”/Cēsu pilsētas sporta skola, kā arī otrās divīzijas čempione “Rīdzene” un poļu “Radom”.

“Sacensību organizācija un atmosfēra bija izcila – pēdējos gados jaunatnes sacensībās neko līdzīgu nebiju piedzīvojis,” otrdien telefonsarunā pastāstīja Juglas treneris Ziedonis Jansons. “Varšavas jauno basketbolistu vecāki parūpējās par īpašu viesmīlību. Piemēram, uzklāja galdu, pie kura varēja mieloties ne tikai spēlētāji un treneri, bet arī sanākušie skatītāji.”

Piektdien, 12. aprīlī, komandas cīnījās par ceļazīmēm uz ceturtdaļfinālu. “Spēku samēri bija līdzīgi un spēles raksturoja liela spriedze. Astoņos no rīta uzvarējām vienu no labākajām Dienvidu apgabala komandām “Valecnici Dečin” ar 54:38. Pusdienlaikā sekoja spraiga cīņa pret Tallinas “TalTech” labāko virknējumu. Uzvarējām ar 78:65 un iekļuvām labāko astoņniekā.”

Ceturtdaļfināls pret Arvo Kallastes trenēto “Rīdzeni” notika 13. aprīlī plkst. 12:40 pēc Latvijas laika. “Tā kļuva par vieglāko spēli turnīrā. Otrās divīzijas komandas jūtami atpaliek meistarībā un tām bija grūti izrādīt pretestību augšgala vienībām.”

Nākamais lielais pārbaudījums bija pusfināls pret Kauņas “Žalgira” jauno maiņu. Rolands Rakutis un “zaļi-baltie” pēc trīs nospēlētām ceturtdaļām atradās vadībā ar 29:31, taču izšķirošajā spēles nogrieznī Jugla veica 24:5 izrāvienu un nopelnīja vietu finālā – 53:36.

Finālā latviešiem pretī stājās mājinieki. “Augumā ļoti gara komanda, kurā pulcēti labākie Varšavas jaunie basketbolisti. Ja Rīgā 11. tramvaja maršrutā gandrīz katrā pieturā ir pa sporta skolai, tad “Akademia Mlodych Dzikow” var veikt spēlētāju atlasi pilsētā ar diviem miljoniem iedzīvotāju.”

Polijas klubs cenšas strādāt pēc labākajiem paraugiem. “Fināla sākumā jutos kā Robinsons Krūzo uz vientuļas salas. Juglā esmu treneris, menedžeris, psihologs un dakteris vienā personā, kamēr uz pretinieku sola atradās teju desmit treneri, ārsti un fizioterapeiti.”

Jugla bez atbalstītājiem nepalika – latviešus uzmundrināja Raivo Otersons ar Daugavas sporta nama puišiem, palīdzēja DSN fizioterapeites Gunta un Ieva. Ziedoņa Jansona puiši, neskatoties uz augumu starpību, uzvarēja cīņu par atlēkušajām bumbām (51-50), iemeta par sešiem tālmetieniem vairāk (7/35 pret 1/15) un izcīnīja lielu uzvaru – 69:65 (12:16, 8:11, 31:20, 18:18).

Kristofers Fībigs finālā spēlēja 37:45 minūtes un guva 22 punktus (2p 8/18, 3p 1/7, 1p 3/6). Universālais spēlētājs pamanījās izcīnīt 18 atlēkušās bumbas, tai skaitā sešas pie pretinieku groza. Fībigs nopelnīja finālturnīra vērtīgākā spēlētāja balvu.

Simboliskajā komandā iekļuva vēl divi latvieši. Leonards Papāns – saspēles vadītājs ar 24. numuru – finālā guva 18 punktus. Centra spēlētājs Roberts Deičs septiņiem punktiem pievienoja deviņas atlēkušās un trīs pārķertas, tiesa, pabeidza spēli ar personiskajām piezīmēm.

“Trešo reizi jaunatnes trenera gaitās strādāju ar tik prasmīgu komandu,” Ziedonis Jansons neslēpa gandarījumu. “Pirmā reize bija gadsimtu mijā – 1984. gadā dzimušo puišu vienībā spēlēja Gatis Jahovičs, Edgars Čunda un Salvis Mētra. Vēlāk ar 1992. gadā dzimušo spēlētāju paaudzi – Dāvi Bertānu, Jāni Timmu un citiem – pārsvarā spēlējām pret gados vecākiem pretiniekiem.”

Ziedonis Jansons pirms vairāk nekā 30 gadiem kļuva par Latvijas Basketbola līgas pirmā trīspunktu metienu konkursa uzvarētāju. Trenera gaitās viņš kopā ar Daini Bertānu 2010. gadā izcīnīja bronzas medaļu Eiropas U18 čempionātā Viļņā, bet gadu vēlāk Valmierā un Rīgā debitēja Pasaules U19 kausa izcīņā.

Juglas 2009. gadā dzimušo puišu komandā spēlēja: #0 Miks Pastars, #2 Kristaps Hokonens, #8 Markuss Kovals, #9 Bruno Skrinda, #10 Kristers Grīnvalds, #13 Kristofets Fībigs, #16 Raivo Sabulis, #22 Roberts Deičs, #24 Leonards Papāns, #69 Gustavs Gailītis. Mājās palika apslimušais Mārtiņš Lācis un savainotais Kārlis Tīrums. Treneris: Ziedonis Jansons.

Komandā pārstāvētas vairākas basketbola ģimenes. Bruno Skrinda ir “Rīgas Zeļļu” spēlētāja Kristera Skrindas vidējais brālis. Gustavs Gailītis – VEF trenera Jāņa Gailīša dēls. Ziedoņa Jansona ģimenē basketbolu spēlē vai trenē visi – sieva Daiga, meitas Liene un Līga.

Sezonā palicis vēl viens notikums. Krāšņā Sigulda 26.-28. aprīlī uzņems Latvijas Jaunatnes basketbola līgas U15 finālturnīru.

  +1 [+] [-]

, 2024-04-16 15:01, pirms 2 nedēļām
varbūt, kāds var nokomentēt - ir kāds šajā komandā ar NBA potenciālu? Vai, vismaz, Euroleague?

  -2 [+] [-]

, 2024-04-16 16:48, pirms 2 nedēļām
Noviks savā līmenī,nesen nez par ko par kādu superzvaigzni uztaisija Kitiju ,tagad Ziedoni ,viss jau skaisti bet ,bet ,bet , lai jau Dievs dod ka kāds no čaļiem tiek tālāk par Zeļļu komandu....

  +1 [+] [-]

, 2024-04-16 18:13, pirms 2 nedēļām
Malacis Ziedonis, atkal uztrenējis labu jauno maiņu 👍

  -1 [+] [-]

, 2024-04-16 18:41, pirms 2 nedēļām
Nu bet Kitija līdz WNBA draftam arī bija augstākais tīrradnis, kas dāmu basketbolā mums ir bijis.

Vēl Ziečam diezgan interesanta komanda bija 96. gadi, kas kaut kādā U16 vecumā spēlēja 2. divīzijā, bet pie U18 jau sitās par medaļām.

Savukārt U15 vecums manuprāt ir gadu-divus par agru kaut ko zīlēt, jo esošie ātraudži var arī palikt pie 180-190cm, kāds cits propsekts vasarā izstiepties pa 20cm, traumas, ballītes, vai nepareiza basketbola akadēmijas izvēle, un tad jau LBL2 paliek karjeras griesti.

  +1 [+] [-]

, 2024-04-16 23:16, pirms 2 nedēļām
Nu virsraksts -pilnīgi dīvains, jo kā uzvarot pusfinālu var triumfēt Eiropas līgā ?

     [+] [-]

, 2024-04-17 00:17, pirms 2 nedēļām
[quote calvin]
varbūt, kāds var nokomentēt - ir kāds šajā komandā ar NBA potenciālu? Vai, vismaz, Euroleague?
NAV un NEBŪS ,bet tā ir KOMANDA ....

     [+] [-]

, 2024-04-17 00:18, pirms 2 nedēļām
[quote norden]
Noviks savā līmenī,nesen nez par ko par kādu superzvaigzni uztaisija Kitiju ,tagad Ziedoni ,viss jau skaisti bet ,bet ,bet , lai jau Dievs dod ka kāds no čaļiem tiek tālāk par Zeļļu komandu....
*Sēžot dīvānā ,pat zeļļos netiksi...

     [+] [-]

, 2024-04-17 10:55, pirms 2 nedēļām
Šajā vecumā nav nekāds brīnums uzvarēt leišus, jo viņi reāli 5 vs 5 sāk spēlēt tikai U 14. Mūsējie krietni agrāk...