Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2890, Did:0, useCase: 3

Kadru pa kadram: niansēta Porziņģa ''play-off'' spēles analīze

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Kadru pa kadram: niansēta Porziņģa ''play-off'' spēles analīze
Kristaps Porziņģis pret Haimi Hakesu. Foto: AP/Scanpix

Naktī uz ceturtdienu Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) izslēgšanas spēļu otrajā mačā Kristapa Porziņģa pārstāvētā Bostonas ''Celtics'' savā laukumā ar 101:111 piekāpās Maiami ''Heat'' basketbolistiem. Latvijas basketbola spilgtākā zvaigzne aizvadīja neizteiksmīgu maču, izceļoties vien ar sešiem punktiem. Portāls ''Sportacentrs.com'' nolēma padziļinātāk ieskatīties tajā, kas ''Celtics'' komandai nogāja greizi sērijas otrajā cīņā.

Aizsardzība

Pirmajā epizodē, ko aplūkosim no ''Celtics'' un ''Heat'' otrās spēles, uzskatāmi redzama bostoniešu izvēlētā taktika pick'n'roll aizsardzībā jeb aizsardzībā pret populārāko divu spēlētāju sadarbību basketbolā. Tiesa, vispirms Kristaps Porziņģis paveic labu darbu aizsardzībā, skarot Adebajo adresēto piespēli un izceļoties ar deflection, tādējādi nedaudz izsitot ''Heat'' uzbrukumu no ritma. Šajā spēlē viņš bija ''Celtics'' līderis aizskartajās bumbās aizsardzībā.

Driblētāja sedzējs Drū Holidejs cenšas Bema Adebajo aizsegam tikt garām pa apakšu (go under), savukārt Porziņģis, kurš tobrīd ir aizsega licēja Adebajo galvenais sedzējs, ir nolaidies zemāk uz aptuveni soda līnijas, sedzot drop aizsardzību un izvēloties pēc aizsega uzreiz nemainīties sedzamajiem, kā to teju visa mača garumā sekmīgi darīja ''Heat'' basketbolisti.

Teorētiski, redzot, ka Holidejs cenšas aizsegam tikt garām pa apakšu, Porziņģis varētu apgrūtināt Adebajo veikto aizsegu (jam the screen), tādējādi potenciāli atvieglojot Holideja ceļu zem aizsega un atgriešanos pie driblētāja Hirro. Šādu aizsegu apgrūtināšanu visa mača garumā regulāri piekopa ''Heat'' komanda, pēc divu spēlētāju sadarbībām mainoties sedzamajiem (switch).

Otrs variants, ko šajā un citās epizodēs pret bīstamu metēju kā Hirro potenciāli varēja darīt, būtu parādīt žodziņu no aizsega licēja sedzēja, uz brīdi apturot driblētāja kustību, un atgriezties pie sava sedzamā tad, kad Holidejs atgriezies, lai segtu bumbu (hedge and recover).

Episodes turpinājumā Hirro ar driblu tiek garām Holidejam, kurš paliek pret Porziņģi. ''Celtics'' aizsargs paveic labu darbu, lai atgrieztos un nosegtu piespēles līniju pret kustību groza virzienā sākušo Adebajo, Porziņģa un Holideja duetam praktiski apstādinot ''Heat'' divu vīru sadarbību. To ar nevajadzīgu palīdzību no stiprās puses (strong side help) izjauc Džeilens Brauns, kurš pamet Joviču, lai palīdzētu aizsardzībā pret bumbu, kas kopumā no stiprās puses basketbolā tiek darīts ārkārtīgi reti. Hirro veic apstāšanos uz divām kājām, atrod stūrī brīvo Joviču, kurš realizē trīspunktnieku.

Otrajā ''Celtics'' aizsardzības epizodē Haime Hakess kā driblētājs ar Bemu Adebajo izspēlē divu spēlētāju sadarbību pick'n'pop, kurā Adebajo paliek ārpus trīspunktu līnijas. Porziņģis turpina segt drop aizsardzību un šķietami tiek galā ar Hakesa caurgājienu, taču kustību līdzi ''Heat'' pirmgadniekam turpina arī Brauns, atstājot brīvu Adebajo aiz trīspunktu metiena līnijas. Hakess, protams, pret Porziņģi neuzbrūk, tā vietā izspēlējot ārā Adebajo, kurš ir neviena nepieskatīts un tiek pie brīva trīspunktnieka. ''Celtics'' nenorotē aizsardzībā, taču paliek nesodīta, Adebajo esot neprecīzam.

Lūk arī labs ''Celtics'' pikenrola aizsardzības piemērs. Holidejs līdzi driblētājam mēģina tikt pa augšu, Porziņģis ir drop aizsardzībā un tiek atpakaļ pie Adebajo, bet Brauns lasa situāciju un kā tag aizsargs piepalīdz Holidejam, izslēdzot potenciālu Hirro caurgājienu. ''Heat'' nekas neizdodas, Hirro nākas sākt visu no jauna, taču uzbrukuma laiks iet uz beigām un bumba tiek nogādāta stūrī esošajam Hakesam, kurš sezonā no laukuma kreisā stūra realizēja 37,3% tālmetienu. Brauns ir gana tuvu, taču būtiski neapgrūtina Hakesa metienu, tomēr tas ir neprecīzs.

Problēma, ar ko ''Celtics'' saskārās visas otrās spēles garumā, bija pārejas (transition) aizsardzība. Konkrētajā epizodē ķeltiem neizdodas sadalīt cilvēkus – Horfords paliek pret bumbu un Dankanu Robinsonu, Porziņģim jāsedz Mārtins, Vaits ir pret Adebajo un Pričards stūrī sedz Haismitu. Vienīgā ierastā divcīņa šajā aizsardzības pozīcijā ir Braunam, kurš spēcīgajā pusē darbojas pret Hirro. Horfords cenšas apturēt bumbu, pie kuras ir ''Heat'' snaiperis Robinsons, reizē cenšoties neatdot brīvu tālmetienu. Robinsons to izmanto, ar driblu viegli tiekot garām ''Celtics'' centram. Savlaicīgi to pamana arī KP, kurš steidz palīgā savam pieredzējušajam kolēģim un bloķē Robinsona centienu gūt punktus.

Šādu situāciju mača gaitā nebija daudz, taču tās ir epizodes, kurās Porziņģa faktors un fiziskie parametri var atsevišķos brīžos glābt ''Celtics'' lažas aizsardzībā. Primāri, protams, būtu jāuzlabo atgriešanās pārejas aizsardzībā.

Kārtējā neizteiksmīgā pārejas aizsardzība no ''Celtics''. Iepriekšējā uzbrukumā pret Porziņģi agresīvi nospēlē Haismits, džemojot latvieša potenciālo aizsegu, savukārt Vaits izšķiras par neprecīzu trejaci. ''Heat'' ātri dodas uz priekšu, bet ''Celtics'' bumbas apturēšanu atstāj Porziņģa pārziņā, uz ko latvietis sākotnēji nebija gatavs, signalizējot komandas biedram. Hirro tiek pie viena no 23 ''Heat'' precīzajiem trejačiem.

Individuālajās divcīņās pret Adebajo liepājnieks bija ļoti labs. Konkrētajā epizodē Porziņģis apgrūtina bumbas saņemšanu un, izmantojot savus fiziskos parametrus, aizskar to, pēc kā cenšas pārtvert bumbu, taču zaudē pozīciju, kas noved pie Adebajo caurgājiena un diviem soda metieniem ''Heat'' centram.

​​

Ķelti aizsardzības ievadā nosedz ''Heat'' pikenrolu kā iecerējuši – Porziņģis dropā, Brauns dodas driblētājam līdzi pa augšu, bet Vaits pilda tag aizsarga pozīciju. Sekmīgi aizsardzībā darbojas arī pārējie Bostonas pārstāvji un aptur Maiami pirmo mēģinājumu iekarot grozu. Viesi bumbu izspēlē ārā, lai sāktu sadarbību no jauna. Vaits klūp un ''Celtics'' aizsardzība izjūk, ''Heat'' iegūstot pārsvaru pieci pret četri. Porziņģis gatavojas palīdzēt uz potenciālo Hakesa trīspunktnieku, bet groza apakšā ierāvies Adebajo, par kura klātesamību nenojauš Holidejs, kuram būtu jālaižas zemāk uz palīdzību. Tas netiek izdarīts un ''Heat'' triec bumbu grozā.

Problēma šajā epizodē sākas ar Holideja lēmumu pie augsta pikenrola (high pick'n'roll) doties aizsegam pa augšu. Porziņģis potenciāli varētu konkrētajā situācijā sagaidīt Hirro augstāk ar, piemēram, žodziņu un pēcāk atgriezties pie Adebajo, kur jau uz palīdzību no mugurpuses gaidītu Holidejs. Tā vietā ''Celtics'' atdod brīvu trīspunktnieku ''Heat'' uzbrukuma līderim, kurš ir precīzs.

Epizodes ievadā Porziņģis izceļas ar kārtējo bumbas izsišanu un ''Heat'' uzbrukuma traucēšanu – lietu, kas klasiskajā spēles protokolā neparādās, taču ir ļoti būtiska. Pēc auta izspēles Maiami basketbolisti spēlē pikenrolu, ko ievadā ''Celtics'' apstādina sekmīgi. Holidejs nedaudz iestrēgst aizsegā un tāpēc Porziņģis lūko aktīvāk apturēt Hirro. Holidejs galu galā tiek atpakaļ, taču Porziņģis vairs nepagūst atgriezties pie Adebajo, kuram bumba tiek uzkarināta virs stīpas.

Pick'n'roll aizsardzības variācija, ko ''Celtics'' otrajā spēlē neizmantoja praktiski nemaz, šādā situācijā būtu ice jeb iesaldēšana – neļaut Hirro izmantot Adebajo aizsegu, liekot virzīt bumbu uz tuvāko sānu līniju, kur potenciāli arī Porziņģis un Holidejs varētu ieslēgt ''Heat'' līderi slazdā (trap).

Hirro un Adebajo spēlē kārtējo pikenrolu šajā mačā, pilnībā brīvai paliekot laukuma kreisajai pusei. Porziņģis sedz drop aizsardzību, bet Brauns turpina sekot pa augšu. Adebajo nedaudz iegrūž Braunu, ''Celtics'' basketbolistam nespējot vairs tikt līdzi Hirro, kurš tiek pie brīva trīspunktnieka. Arī šajā epizodē mājinieki potenciāli varēja izvēlēties agresīvāku aizsardzības shēmu, neļaujot izpauzties driblētājam – piemēram, iepriekš minēto hedge and recover.

Pričards un Horfords sākotnēji pēc aizsega samainās (switch) sedzamajiem, bet Vaits nolaižas zemāk, gaidot uz palīdzību. Iespēju pieslēgties aizsardzībā uz bumbu gaida arī Porziņģis, kurš teorijā varētu arī būt augstāk, lai segtu ārā uz trīspunktnieku izskrējušos pretspēlētājus. No epizodes izslēdzies Brauns, bet Adebajo pēc tam, kad Pričards un Horfords nāk segt divatā, izspēlē bumbu aiz trīspunktu metiena līnijas, kam seko ekstra piespēle un brīvs trejacis Haismitam.

Piecas minūtes līdz ceturtās ceturtdaļas beigām ''Heat'' galvenais treneris Eriks Spolstra pieprasīja minūtes pārtraukumu, lai uzzīmētu 14 sekunžu uzbrukumu. Džo Mazulla pārsteidza pretinieku stratēģi, veicot taktiskās izmaiņas aizsardzībā uz neilgu brīdi un piedāvājot 2-1-2 zonas aizsardzību, kas pēc pirmās piespēles pārslēdzās uz cilvēks-cilvēku aizsardzību un Porziņģi atstāja duelī pret Keilebu Mārtinu. Latvietis gana labi tika līdzi par sevi 25 centimetrus īsākajam pretspēlētājam un krietni apgrūtināja viņa izpildīto tālmetienu, to bloķējot.

Ļoti svarīgā aizsardzības pozīcijā ''Celtics'' zaudē koncentrēšanos. ''Heat'' sānu autu nesarežģī, Hirro izlecot ārā uz trīspunktnieku un mānot, kas ļauj nekavējoties iegūt pārsvaru pār aizsardzību, Braunam no epizodes faktiski izslēdzoties. Seko rotācijas aizsardzībā, ļaujot Braunam atgriezties aizsardzībā. Hirro spēlē pick'n'roll ar Adebajo, kurš raujas uz grozu un tiek pie visai brīva floater metiena.

Porziņģis aizsardzībā viens pret vienu pret Adebajo teicami tika līdzi amerikāņu centram, nelaižot viņu garām, un apgrūtināja metienu no pustālas distances, kas arī bija neprecīzs.

Svarīga aizsardzība ''Celtics'' – jāspēlē trīs minūtes un starpība ir tikai seši punkti. Vaits pieņem lēmumu iesaistīties pikenrola aizsardzībā un atstāj brīvu Mārtinu. Brauns norotē par vēlu, Porziņģis laicīgi veic skrējienu uz stūri, lai pārņemtu Hakesa segšanu, taču jau pirms tā ''Heat'' tiek pie brīva trejača – Vaita pamestais Mārtins ir precīzs un atjauno deviņu punktu pārsvaru viesiem, kas, autoraprāt, arī bija izšķirošais ''Heat'' trieciens sērijas otrajā mačā.

Uzbrukums

Šajā uzbrukuma epizodē Porziņģis kā bloka licējs spēlē pick'n'roll sadarbību ar Braunu. Regulārajā sezonā, Porziņģim pēc divu vīru sadarbībām raujoties uz grozu (roll), Bostona ik uzbrukumu guva 1,28 punktus. Šoreiz epizode noslēdzās ar kļūdu – Brauns neizvēlas Porziņģim dot kabatas (pocket) piespēli ar atsitienu pret parketu, bet cenšas atrast liepājnieku ar piespēli pa gaisu šaurā zonā. ''Heat'' nolasa situāciju un pārtver bumbu.

Brauns pēc aizsega no Pričarda atrod nomināli pateicīgu divcīņu pret Hirro. Horfords dodas pēc potenciālas atlēkušās bumbas un ar šķietamu (down) aizsegu atbrīvo Porziņģi neviena nepiesegtu aiz trīspunktu metiena līnijas. Brauns atrod Porziņģi, kurš netrāpa brīvu tālmetienu. Līdzšinējā sezonā liepājnieks noķer un met jeb catch-and-shoot trīspunktniekus izpildījis ar 38,8% precizitāti, vidēji mačā pēc šādām situācijām gūstot 6,3 punktus, kas ir otrais augstvērtīgākais rādītājs ''Celtics'' rindās aiz trīspunktnieku speciālista Sema Hauzera. Minētā statistika rosina apgalvot, ka, tiekot pie labiem metieniem, kāds bija šis, Porziņģa vājajam metienu procentam, kāds bija otrajā spēlē, nevajadzētu atkārtoties un tā drīzāk ir novirze no normas.

Porziņģis regulārajā sezonā bija labākais post up situācijās starp basketbolistiem, kuri pie tādas iespējas tiek vismaz reizi mačā, uz uzbrukumu gūstot 1,3 punktus. Situācijas, kurās Porziņģis saņem bumbu ar muguru pret grozu, visas sezonas garumā sagādāja milzu galvassāpes pretinieku aizsardzībām, sniedza papildu dimensiju ''Celtics'' uzbrukumam un ļāva pašam latvietim sodīt visbiežāk pēc pozīcijas neatbilstošus sedzējus (mismatch).

Sērijas otrajā mačā ''Heat'' aizsardzība lika lielu uzsvaru uz Porziņģa apturēšanu postā. Video redzamajā epizodē Keilebs Mārtins fiziski darbojas pret latvieti jau pirms bumbas saņemšanas, bet Hirro, līdzko Porziņģis saņēmis bumbu, dodas uz palīdzību no vājās puses (weak side help), teorijā izslēdzot iespēju liepājniekam doties uz gala līniju. Zemāk jeb tuvāk bumbai nolaižas arī pārējā ''Heat'' aizsardzība, uzskatāmi cenšoties ierobežot Porziņģa vienu no spēcīgākajiem ieročiem. Vienradzis nolasa situāciju un izspēlē Horfordam, kurš tālāk atrod Braunu. Šoreiz neprecīzi.

Lai arī no ''Heat'' play-off rotācijas basketbolistiem Hirro, visticamāk, ir aizsargs, kuru ''Celtics'' vēlas redzēt sedzam Porziņģi post up situācijās, latvietim karjeras gaitā, spēlējot ar muguru pret grozu, problēmas sagādājuši kustīgi un spēcīgi uzbrūkošie aizsargi un vieglie uzbrucēji, kuri spēj ar fizisku cīņu apgrūtināt bumbas saņemšanu un pēcāk izrādīt gana nopietnu pretestību, Porziņģim cenšoties tikt tuvāk grozam. Sliktā ziņa – ''Heat'' rindās šāda tipa spēlētāju ir gana daudz (Hirro, Keilebs Mārtins, Haime Hakess, Heivuds Haismits, Nikola Jovičs).

Uzskatāms piemērs ''Heat'' aizsardzības uzsvaram uz Porziņģa ierobežošanu. Pričards dodas caurgājienā pa gala līniju un izspēlē topā esošajam Derikam Vaitam, kurš māna ar piespēli tālāk perimetrā Porziņģim. Piespēles līniju nekavējoties cenšas bloķēt Adebajo, bet Jovičs un Hakess trauc palīdzēt uz Porziņģi. Rezultātā Vaits tiek pie gana netraucēta caurgājiena, pievienojot divus punktus Bostonas rēķinam.

Vēl viena Porziņģa post up situācija pēc pick'n'roll, kurā latvietis tiek pie potenciāli vispateicīgākās iespējamās divcīņas pret Hirro. Jovičs no augšas nolaižas zemāk, cenšoties piespiest Porziņģi atbrīvoties no bumbas. Latvietis ar māņkustībām nospēlē pacietīgi un turpina ceļu uz grozu. Zemu nolaidušies arī pārējie ''Heat'' aizsargi, lai palīdzētu Hirro, taču šoreiz Porziņģis savlaicīgi nonāk ļoti labā metiena pozīcijā, tomēr ir neprecīzs.

Porziņģis kā garais ierodas uzbrukumā pēdējais (trail). Citreiz šādās situācijās latvietis paliek ārpus trīspunktnieka līnijas un izpilda salīdzinoši brīvu trejaci, taču šoreiz viņš lēma par vietas ieņemšanu ar muguru pret grozu pret Joviču, arī saņemot bumbu. Adebajo marķē liepājnieku, atverot rokas Horfordam, kurš veic izrāvienu uz grozu (cut). Porziņģis teicami nolasa situāciju un piespēlē centram, kurš tālāk bumbu adresē stūrī nepiesegtajam Braunam. ''Heat'' labi norotē aizsardzībā, bet ''Celtics'' mača rezultatīvākais spēlētājs izšķiras par caurgājienu un pievieno divus punktus.

Uzbrukuma ievadā Porziņģi sedz Hirro, kurš saprot potenciālu nevienlīdzīgas maiņas izmantošanu un signalizē Haismitam samainīšanos sedzamajiem. Porziņģis dodas ieņemt vietu ar muguru pret grozu, bet Horfords sasteidz piespēli, latvietim vēl neesot pozīcijā. ''Celtics'' kļūdās, dāvājot Maiami basketbolistiem ātro pretuzbrukumu. Šī ir viena no tām sliktajām piespēlēm, par ko pēcspēles preses konferencē runāja ''Celtics'' galvenais treneris Džo Mazulla.

Porziņģis dodas likt aizsegu Braunam, bet Adebajo spēlē fiziski un džemo latvieša aizsegu. Liepājnieks tiek izsists no līdzsvara un teicami pārdod noteikumu pārkāpumu pret sevi. No visiem aizsegiem, ko Porziņģis mača gaitā veica, šādu epizožu bija maz. Potenciāli tā ir viena no lietām, ko turpmākās sērijas gaitā ''Celtics'' varētu piekopt biežāk, pieņemot, ka ''Heat'' strādājošu aizsardzības knifu nemainīs. Tādējādi bostonieši varētu tikt pie lētiem sodiem.

Piemērs ''Heat'' agresīvajai aizsardzībai pret Porziņģi. Mārtins fiziskā cīņā apgrūtina bumbas saņemšanu postā, bet Hirro māna uz potenciālu palīdzības sniegšanu, rezultātā bumbai nonākot pie Brauna. Cīņā par atlēkušo bumbu Mārtins turpina fiziski darboties pret Porziņģi un latvietis izprovocē noteikumu pārkāpumu.

​​

Iespējams, Porziņģa vieglākie punkti sērijas otrajā mačā. ''Heat'' aizsardzības fokuss pāriet uz caurgājienā esošā Teituma apturēšanu, bet latvietis piezogas Adebajo no muguras cīņā par bumbu, uzvar un triec to grozā. Arī šādu epizožu bija gana maz, taču ne vienmēr latvieša pasivitātes dēļ – bieži, kā tas redzams citās epizodēs, ''Heat'' Porziņģi atbloķēja vai darbojās ļoti fiziski, neļaujot doties cīņā par atlēkušo bumbu uzbrukumā.

Konkrētajā epizodē Porziņģis māna aizsega veikšanu un raujas groza virzienā (slip) [šis gan nav klasiskākais slip screen piemērs un kāds veiktajam apzīmējumam varētu nepiekrist – KD], savukārt to nolasa Teitums, mēģinot ar piespēli atrast ''Celtics'' astoto numuru. Mārtins no spēcīgā stūra pamet Vaitu un dodas palīgā, lai apturētu bumbu. No vājās puses zemāk nolaidies Delons Raits, bet Adebajo pamet Teitumu, lai apturētu Porziņģa bumbas saņemšanu. Latvietis izprovocē noteikumu pārkāpumu.

Pirmajā puslaikā ''Celtics'' biežāk centās atrast iespējas Porziņģim. Vienā no epizodēm Holidejs ar klasisku cross aizsegu mēģināja atbrīvot latvieti post up situācijai. Jovičs nedaudz Holideja aizsegā ieķērās, bet Hirro marķēja Porziņģi līdz serbu basketbolists atgriezās aizsardzības pozīcijā un izjauca ''Celtics'' sākotnējo ieceri – izvirzīt latvieti spēlei ar muguru pret grozu pret Taileru Hirro. Uzsākot centienu apspēlēt, agresīvu palīdzību Jovičam sniedza Adebajo, piespiežot Porziņģi kļūdīties.

Otrais brīvais trejacis Porziņģa izpildījumā pēc pick'n'pop sadarbības, kurā latvietis izpildīja kaut ko līdzīgu iepriekš minētajam slip screen. ''Heat'' aizsardzība zina, cik Porziņģis ir bīstams no tālās distances un par to liek manīt – Hirro metas atgūt pozīciju, lai apgrūtinātu 221 centimetru garā basketbolista tālmetienu, Adebajo rotē prom no stūrī esošā Teituma, bet Mārtins dodas pārņemt Teituma segšanu.

Porziņģim izdodas saņemt bumbu ar muguru pret grozu. ''Heat'' turpina centienus izslēgt Porziņģa ieroci un paveic to sekmīgi – latvietis atspēlē stūrī esošajam Holidejam, kura caurgājienu ''Heat'' vairs nevar apturēt.

Viens no iemesliem, kāpēc ''Heat'' var atļauties tik agresīvi palīdzēt uz Porziņģa post up situācijām, ir tas, ka liepājnieks nav izcils piespēlētājs. Tā ''Heat'' paļaujas uz to, ka Porziņģis ne vienmēr atradīs labākās piespēļu opcijas un izveidos produktīvākās situācijas komandas biedriem. Šajā mačā Porziņģis piespēlēs no post up situācijām bija gana veiksmīgs, sodot ''Heat'' par riskēšanu.

​​

Kristaps Porziņģis atkārtoti tiek pie post up situācijas pret Hirro. Vaits sagandē piespēļu opcijas ar došanos soda laukumā, kur ''Heat'' aizsargi nosedz piespēles līniju. Porziņģa apturēšanā iesaistās arī Jovičs un Mārtins, no kuriem otrais māna potenciālu palīdzību. Aktīvi ar rokām darbojas Hirro un Porziņģis izšķiras par ļoti apgrūtinātu un neprecīzu pustālo metienu.

Divas sliktas piespēles ''Celtics'' izpildījumā, cenšoties atrast Porziņģi postā. Pirmajā epizodē Jovičam izdodas tikt labā pozīcijā, lai traucētu piespēles saņemšanu un ''Heat'' pārķer bumbu. Otrajā situācijā Porziņģim ar pirmo piegājienu izdodas saņemt bumbu, taču ''Heat'' milzīgais uzsvars uz viņa apturēšanu un teju visas aizsardzības iesaiste liek bumbu izspēlēt ārā un sākt no jauna. Mēģinot pie bumbas postā tikt otro reizi, Mārtins ir aktīvs ar rokām un to izsit – kļūda ''Celtics''.

Svarīgs uzbrukums mača izskaņā, kurā ''Celtics'' saskaras ar problēmām uzbrukuma organizēšanā. Vaits ilgi driblē un piespēlē Porziņģim, kurš nav pozīcijā, lai mestu pa grozu. Mājinieku saspēlnieks turpina kustību uz stūri, kur saņem atpakaļ bumbu no liepājnieka un, uzbrukuma laikam tuvojoties beigām, met sarežģītu trīspunktnieku pāri Adebajo. Šoreiz precīzi, taču ''Heat'' būtībā teicami neļāva ķeltiem izveidot sakarīgu uzbrukumu.

Secinājumi

Lai arī Porziņģis klasiskā spēles protokola izpratnē aizvadīja neizteiksmīgu maču, viņš nebūt nebija vienīgais vai galvenais zaudējuma vaininieks starp ''Celtics'' pamatpiecinieka basketbolistiem.

Latvijas basketbola superzvaigzne individuālajās divcīņās labi tika galā ar ''Heat'' vadošo centru Bemu Adebajo un izpildīja treneru plānu aizsardzībā pret divu spēlētāju sadarbību. Atsevišķās epizodēs Porziņģis apliecināja savu lietderību groza tuvumā, apgrūtinot viesu basketbolistu metienus.

Mačam virzoties tuvāk izskaņai, Porziņģis retāk tika iesaistīts ''Celtics'' uzbrukumā un bija situācijas ķīlnieks – ''Heat'' aizsardzības galvenais uzdevums bija tieši Porziņģa neitralizēšana. Lai arī Vienradzis tika pie pāris labiem metieniem, šoreiz tie nekrita grozā, taču arī pārlieku bažīties par to nevajadzētu – augstākā līmeņa basketbolists ilgstoši no labām pozīcijām garām nemetīs. Ierobežojot liepājnieku, Eriks Spolstra un Maiami ''Heat'' faktiski spēkojās pret komandu, ko pagājušās sezonas Austrumu konferences finālā apturēja. Tas izdevās arī sērijas otrajā mačā.

Sērijas turpinājumā daudz būs atkarīgs tieši no Porziņģa – basketbolista, kurš izpleš ''Celtics'' uzbrukumu garajā galā un vairāku apskatnieku acīs ir iztrūkstošais puzles gabaliņš, lai Bostonas organizācija tiktu pie 18. čempiontitula.

Nu sērija pārcelsies uz Floridas štatu. Trešā cīņa norisināsies naktī uz svētdienu, pulksten 1.00 pēc Latvijas laika.

  +2 [+] [-]

, 2024-04-26 15:31, pirms nedēļas
Atšķirībā no Celtics, Heat ir kapļi, tur visi grauzīs zemi, kad tiks laukumā.
Brauna pastaigāšanās aizsardzība vispār ir komiska... Apmaksātais basketbolists NBA ibio...

  -1 [+] [-]

, 2024-04-26 16:14, pirms nedēļas
Ja Brūnais,Baltais un Brīvdiena turpinās glābt nāciju-rezultāts būs tas pats!

  +1 [+] [-]

, 2024-04-26 17:34, pirms nedēļas
Ko tur analizēt.
3/4 no Heat trīņiem bija brīvi.End of story

  +4 [+] [-]

, 2024-04-26 17:38, pirms nedēļas
Kristiān, ļoti labs, perfekts un varbūt pat drusku sīkumains analītisks raksts, tādus lasītāji labprāt redzētu biežāk. Tiešām labs darbs (ceru, ka nav fenderis), taču ko tas līdz sc kopskatā? Pareizi, pilnīgi neko un nekā. Jo vismaz regulārajā sezonā neviens no jums lielākoties mačus neskatās (vismaz tiešraidē), redzu laikus (nba mača beigas un laiks, kad "reportāža" parādās sc). "Reportāža" sastāv no tupiem statistikas datiem (nba.com, espn utt.) un labākajā gadījumā no pāris hailaitiem. Ja jūs domājiet, ka tā jāstrādā sporta žurnālistiem (naktīs jākrāc un pēc tam vēlā rīta stundā publicē paša neskatītu infu), tā ir jūsu izvēle.

     [+] [-]

, 2024-04-26 17:48, pirms nedēļas
Krēmam un Cepumiņiem jāsaņemas!

  +6 [+] [-]

, 2024-04-26 17:53, pirms nedēļas
Par rakstu jāpiekrīt-labs! Tik smalku analīzi negaidīju.

  -1 [+] [-]

, 2024-04-26 18:07, pirms nedēļas
Bostona ar Kristapu nav kapļi un to tagad var redzēt. Ja nesaņemsies vieglā klasiskā pastaiga ātri beigsies.

  +6 [+] [-]

, 2024-04-26 18:44, pirms nedēļas
dzabarbols rakstīja: Kristiān, ļoti labs, perfekts un varbūt pat drusku sīkumains analītisks raksts, tādus lasītāji labprāt redzētu biežāk. Tiešām labs darbs (ceru, ka nav fenderis), taču ko tas līdz sc kopskatā? Pareizi, pilnīgi neko un nekā. Jo vismaz regulārajā sezonā neviens no jums lielākoties mačus neskatās (vismaz tiešraidē), redzu laikus (nba mača beigas un laiks, kad "reportāža" parādās sc). "Reportāža" sastāv no tupiem statistikas datiem (nba.com, espn utt.) un labākajā gadījumā no pāris hailaitiem. Ja jūs domājiet, ka tā jāstrādā sporta žurnālistiem (naktīs jākrāc un pēc tam vēlā rīta stundā publicē paša neskatītu infu), tā ir jūsu izvēle.
Šajā lapā strādā entuziasti bez atlīdzības! Vai arī saņem simbolisku atlīdzību. Tāpēc pārmest nav korekti. Var iet pārmest uz lielo redakciju lapām, kur tiešām cilvēkiem tas ir pamatdarbs. Šeit visiem žurnālistiem 9:00 sākas pamatdarbs birojos, nevis var iet gulēt kā kaut kādi DELFI žurnālisti!

  +1 [+] [-]

, 2024-04-26 18:49, pirms nedēļas
paldies par analīzi!

  +2 [+] [-]

, 2024-04-26 23:28, pirms nedēļas
Paldies Kristiān par analīzi, apjomīgs darbs! Šāda iniciatīva ir kolosāla, prieks lasīt!

  -1 [+] [-]

, 2024-04-27 06:34, pirms nedēļas
Skudriniekss rakstīja: Šajā lapā strādā entuziasti bez atlīdzības! Vai arī saņem simbolisku atlīdzību. Tāpēc pārmest nav korekti. Var iet pārmest uz lielo redakciju lapām, kur tiešām cilvēkiem tas ir pamatdarbs. Šeit visiem žurnālistiem 9:00 sākas pamatdarbs birojos, nevis var iet gulēt kā kaut kādi DELFI žurnālisti!
Par Novicki zinu, esam sarakstījušies senākos laikos. Kaut kādas kapeikas SC kori (par žurnālistiem viņus saukt nebūtu patiesi) saņem. Un varbūt pat ne kapeikas, kāpēc tad šeit parādās darba piedāvājumi SC sporta TV pārraižu veidošanā, un tur, man liekas, tika piedāvāts normāls atalgojums. Skudriniek, vai tiešām tu man vēlies sacīt, ka Celmiņa pamatdarbs ir jaunākais laborants "Rīgas Ūdenī"?

  -4 [+] [-]

, 2024-04-27 07:04, pirms nedēļas
Turklāt, cienījamais Skudriniekss, šodien ir sestdiena, tātad visi birojnieki var dusēt mājās, kedas uz spilveniem saslējuši. Divas NBA p/o spēles jau krietni pasen kā noskrietas, trešā patlaban ir pusē. Un nevienas rindiņas SC par šo maču (Pacers - Bucks; Clipers - Mavericks) gaitu. Lai gan Matīss Kučinskis jau ielicis gabaliņu par Teda Bļugera gaitām NHL p/o, varbūt par hoķīti brangāk maksā? Jautājums - cikos pulksteņos SC parādīsies "reportāža" par NBA izslēgšanas spēlēm? Tad, kad klerki būs izgulējušies no drausmīgi smagā pamatdarba? Viņiem taču algas darbā jākrāmē vismaz ogles no vagoniem vai jālauž caurumainais asfalts Rīgas ielās un jālej jauns?

  -1 [+] [-]

, 2024-04-27 11:46, pirms nedēļas
Porzingim nav lielas pieredzes saspringtos Play off macos , vareja redzet , ka bija loti nobijies , iespejams , tas bus izskirosais cela Celtics uz NBA trofeju !Un Madzulas kaa nepieredzejusa trenera deel , Play off ir pavisam citas likmes nekaa regularaja sezonaa!

  +1 [+] [-]

, 2024-04-27 11:55, pirms nedēļas
dzabarbols rakstīja: Par Novicki zinu, esam sarakstījušies senākos laikos. Kaut kādas kapeikas SC kori (par žurnālistiem viņus saukt nebūtu patiesi) saņem. Un varbūt pat ne kapeikas, kāpēc tad šeit parādās darba piedāvājumi SC sporta TV pārraižu veidošanā, un tur, man liekas, tika piedāvāts normāls atalgojums. Skudriniek, vai tiešām tu man vēlies sacīt, ka Celmiņa pamatdarbs ir jaunākais laborants "Rīgas Ūdenī"?
Arnim "skudriniekam-suņu Jēkabam" Smirnovam ļoti patīk skaļi izteikties

  +1 [+] [-]

, 2024-04-27 13:15, pirms nedēļas
IZCILS pasaules līmeņa raksts!! Autoram bravo-darbs ielikts mežonīgs!

     [+] [-]

, 2024-04-27 16:11, pirms nedēļas
dzabarbols rakstīja: Kristiān, ļoti labs, perfekts un varbūt pat drusku sīkumains analītisks raksts, tādus lasītāji labprāt redzētu biežāk. Tiešām labs darbs (ceru, ka nav fenderis), taču ko tas līdz sc kopskatā? Pareizi, pilnīgi neko un nekā. Jo vismaz regulārajā sezonā neviens no jums lielākoties mačus neskatās (vismaz tiešraidē), redzu laikus (nba mača beigas un laiks, kad "reportāža" parādās sc). "Reportāža" sastāv no tupiem statistikas datiem (nba.com, espn utt.) un labākajā gadījumā no pāris hailaitiem. Ja jūs domājiet, ka tā jāstrādā sporta žurnālistiem (naktīs jākrāc un pēc tam vēlā rīta stundā publicē paša neskatītu infu), tā ir jūsu izvēle.
Kopš kuriem laikiem žurnālistiem ir obligāti jāskatās spēles, pietiek pastīties hailaitus tu klaun

  +1 [+] [-]

, 2024-04-27 18:41, pirms nedēļas
labs darbs ielikts, norm

  +1 [+] [-]

, 2024-04-27 19:47, pirms nedēļas
Paldies raksta autoram, novērtēju, visu cieņu!

  +1 [+] [-]

, 2024-04-27 21:03, pirms nedēļas
Liels paldies autoram par milzīgo darbu veidojot šo rakstu! Ļoti, ļoti interesanti kaut ko jaunu iemācīties par basketbolu.

Vienīgais ieteikums nākamajiem līdzīgiem rakstiem, kas arī ietaupītu nedaudz laiku raksta sagatavošanai - gribētos varbūt mazāk video fragmentos redzamo notikumu atstāstījumu, bet vairāk autora redzējumu kopumā par spēli - kas strādāja, kas nestrādāja un kādēļ rezultāts bija tāds kāds tas ir. Idejiski - nedaudz plašāka seicinājumu sadaļa ar vairākiem video, kas pierāda secinājumos teikto.

Paldies vēlreiz un ceru uz līdzīgiem rakstiem turpmāk!

     [+] [-]

, 2024-04-27 22:02, pirms nedēļas
Dilans ir darítájs