Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2890, Did:0, useCase: 3

Porziņģis pret Adebajo: ''Celtics'' ceturto reizi piecos gados duelis pret ''Heat''

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Porziņģis pret Adebajo: ''Celtics'' ceturto reizi piecos gados duelis pret ''Heat''
Kristaps Porziņģis bloķē Bemu Adebajo. Foto: AP/Scanpix

Naktī uz sestdienu noskaidrojās, ka Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā Kristapa Porziņģa pārstāvētā Bostonas ‘’Celtics’’ spēkosies pret jau sev labi zināmo ‘’play-off’’ pretinieci, Maiami ‘’Heat’’. Komandas pavasara cīņās par titulu savstarpēji spēkosies ceturto reizi pēdējo piecu sezonu laikā.

Bostona savu pretinieci pirmajā kārtā gaidīja jau kopš 14. aprīļa, kad noslēdzās regulārais turnīrs. Maiami bija jāspēlē tā saucamajās pārspēlēs, kurās vispirms tika zaudēts Filadelfijas ‘’76ers’’ (104:105), bet izšķirošajā mačā uzvarēta Čikāgas ‘’Bulls’’ (112:91). Komandas sēriju sāks rīt Bostonā, plkst. 20:00 pēc Latvijas laika.

Abas viena pret otru izslēgšanas mačos tikušās vairākkārtīgi
Kopš 2009./2010. gada sezonas Bostonas ‘’Celtics’’ pret Maiami ‘’Heat’’ izslēgšanas spēlēs spēkojusies veselas sešas reizes, bet trīs no tām notikušas kopš 2019./2020. gada sezonas, kad par Maiami līderi kļuvis Džimijs Batlers.

Tā kļuvusi pagaidām par vienīgo reizi pēdējo trīs laikā, kad komandas nespēlēja maksimālās septiņas spēles. Kad sezona tika izspēlēta burbulī, komandas savstarpēji spēkojās Austrumu konferences finālā, ‘’Heat’’ uzvarot ar 4-2. 2021./2022., kā arī 2022./2023. gada sezonās komandas arī savstarpēji cīnījās konferences finālā – pirmajā sezonā septiņās spēlēs uzvarēja ‘’Celtics’’, bet pagājušajā sezonā Maiami revanšējās.

Pēdējo reizi abas komandas viena pret otru izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā tikās 2009./2010. gada sezonā. Bostona sezona pabeidza kā ceturtās vietas ieguvēja, bet ‘’Heat’’ – kā piektā Austrumu konferencē. ‘’Celtics’’ pietika ar piecām spēlēm, lai triumfētu sērijā (4-1), kas vēlāk ļāva aizspēlēties līdz NBA finālam. Tajā, izšķirošajā septītajā spēlē, tika zaudēts Losandželosas ‘’Lakers’’. Maiami līderis tolaik bija Dveins Veids un pēc tās sezonas komandā notika vērienīgas izmaiņas ar Lebrona Džeimsa pievienošanos, bet Bostonā sastāvs tika veidots ap Kevinu Gārnetu, Reju Alenu, Polu Pīrsu un Reižonu Rondo.

Raugoties pēdējo četru sezonu aizvadītajās savstarpējās sērijās, var pamanīt spēlētājus, kuri viens otru ļoti labi pazīst. Džeilens Brauns un Džeisons Teitums piedalījušās visās šajās izslēgšanas spēļu sērijās. Tieši viņi ir šī brīža Bostonas vadošie spēlētāji, un tieši viņus kā pirmos centīsies apstādināt Maiami ‘’Heat’’ aizsardzība. Veseli četri spēlētāji ilggadēji pārstāv Maiami krāsas – Džimijs Batlers, Bems Adebajo, Tailers Hero un Dankans Robinsons. Nozīmīgs iztrūkums būs Batlers, bet līdera lomas būs jāuzņemas pārējiem trīs spēlētājiem. Izšķirošajā pārspēlē Hero trāpīja četrus no deviņiem tālmetieniem (24 punkti), bet Adebajo guva 13 punktus.

’’Heat’’ maģiskās pārvērtības uz ‘’play-off’’ laiku un Batlera iztrūkums
Kopš Maiami rindās līdera lomu uzņemies jau minētais Batlers, regulārais turnīrs netiek vērtēts pārlieku augstu, tajā nemēģinot izcīnīt pēc iespējas augstvērtīgāku vietu. 2019./2020. gadā uz finālu tā aizspēlējās kā piektā labākā Austrumu konferences komanda, bet pirms gada, līdzīgi kā šajā sezonā, klubs piedalījās pārspēlēs un ‘’play-off’’ sasniedza kā astotās vietas ieguvēja. Vienīgais izņēmums ir 2021./2022. gada sezona, kurā ‘’Heat’’ ieņēma pirmo vietu Austrumos, vēlāk konferences finālā zaudējot tam pašam ‘’Celtics’’.

Par pamatu ņemot pagājušo sezonu, var vilkt mazas paralēles ‘’Heat’’ sniegumā un tamdēļ ar nelielu piesardzību jālūko ‘’Celtics’’ favorītes statuss. Tikpat liels favorītes statuss tika atvēlēts Milvoki ‘’Bucks’’ pirms gada, taču tas viss izplēnēja piecu spēļu laikā, kurā ‘’Heat’’ bija pārāks ar 4-1. Vēlāk 4-2 uzvara sērijā pār ‘’Knicks’’ un 4-3 uzvara pār ‘’Celtics’’, kam sekoja zaudējums finālā pret Denveras ‘’Nuggets’’. Izslēgšanas spēlēs savu labāko sezonas sniegumu demonstrēja Geibs Vinsents, Makss Struss un Keilebs Mārtins – Vinsents un Struss 2023. gada vasarā pārcēlās uz attiecīgi ‘’Lakers’’ un ‘’Cavaliers’’, bet Mārtinam vidēji punktos vēl ir kur augt. Ja pagājušās sezonas izslēgšanas spēlēs viņš vidēji meta 12.7 punktus (karjeras rekords), šīs sezonas regulārajā turnīrā iespēti vidēji desmit punkti. Pagājušās sezonas sastāvā bija manāmi arī trīs veterāni, no kuriem komandā palicis viens – Judonis Haslems noslēdzis garo karjeru, Kails Laurijs sezonas gaitā aizmainīts uz Šarlotas ‘’Hornets’’ (pēc izpirkuma pievienojies ‘’76ers), bet Kevins Lavs otrajā sezonā ar Maiami uzlabojis savus vidējos rādītājus (no 7.7 uz 8.8 punktiem spēlē).

‘’Heat’’ rindās gan joprojām netrūkst basketbolistu, kuri prot spēlēt. Debitanta sezonā vērtīgus punktus klubam dod Haime Hakess (11.9 punkti spēlē), progresējis serbs Nikola Jovičs (no 5.5 līdz 7.7 punktiem spēlē), Heivuds Haismits aizvada karjeras labāko sezonu (6.1 punkts spēlē), bet aizsardzībā vērtīgas minūtes var dot aizsargs Delons Raits, kuram ir pieredze spēlēšanā kopā ar Kristapu Porziņģi ‘’Wizards’’ sastāvā. Nav aizmirsts par veterāniem – centra pozīcijā pievienojies Tomass Braients (38 spēles, 5.7 punkti), bet aizsarga – Petijs Milss (13 spēles, 5.8 punkti).

Iespējams, sērijas iznākums būtu vēl neprognozējamāks, ja vien ceļgala traumā pirmajā pārspēlē pret ‘’76ers’’ neiedzīvotos Džimijs Batlers. Viņš traumējis ceļgala sāna saites un jau paziņots, ka nespēlēšot vairākas nedēļas. Trauma pagaidām liedz spēlēt arī sezonas papildinājumam no ‘’Hornets’’ – Terijam Rozjēram. 31 spēlē kopā ar ‘’Heat’’ viņš caurmērā meta 16.4 punktus un atdeva 4.6 rezultatīvās piespēles. Viņam konstatēts kakla savainojums, kas liedzis spēlēt sešos mačos pēc kārtas. Nav izslēgts, ka sērijas laikā pret ‘’Celtics’’ rezultatīvais aizsargs var atgriezties kluba ierindā. Tas gan nozīmē, ka pagaidām lielāku spēles laiku un lomu iegūst Tailers Hero, kurš vismaz izšķirošajā pārspēlē pret ‘’Bulls’’ tam bija gatavs. ‘’Džimijs ietekmē spēli tik daudzos veidos – dalās ar bumbu, veic pareizās izspēles. Šonakt centos spēlēt līdzīgi viņam. Esmu priecīgs atgriezties izslēgšanas spēlēs vesels,’’ pēc uzvaras teica kluba rezultatīvākais basketbolists.

’’Celtics’’ – cita komanda pret iepriekšējām sezonām un uzvarējusi visos sezonas dueļos
Pēc sāpīgās izstāšanās no pagājušās sezonas cīņas par titulu, Bostonā notika vērienīgas pārmaiņas. Divos maiņas darījumos vispirms tika iegūts Kristaps Porziņģis, bet pēc tam – Drū Holidejs. Tas nozīmēja citādāku spēles manieri komandai, kas šobrīd uzbrukumā grozu var apdraudēt visdažādākajos veidos. Džeisons Teitums un Džeilens Brauns joprojām uzskatāmi par kluba līderiem, taču nozīmīgu artavu 64 izcīnītajās uzvarās regulārā turnīra laikā deva Porziņgis, Deriks Vaits, Drū Holidejs, Els Horfords un arī rezervisti ar Peitonu Pričardu un Semu Hauzeru priekšgalā. Tieši rezervistu pienesums var būt viens no svarīgākajiem momentiem visu izslēgšanas spēļu laikā.

64 izcīnītās uzvaras ir Bostonas labākais sniegums regulārajā turnīrā kopš 2007./2008. gada sezonas, kad tika gūtas 66 uzvaras. Tieši konkrētā sezona kļuvusi par pēdējo, kurā ‘’Celtics’’ virs galvām cēla NBA trofeju – 17. kluba pastāvēšanas vēsturē. Trīs no šajā sezonā izcīnītajām 64 uzvarām tika gūtas tieši pret ‘’Heat’’ (sezonas bilance 3-0). Sezonas otrajā spēlē ‘’Celtics’’ bija pārāks ar 119:111, bet šī gada janvāra beigās un februāra vidū ar 143:110 un 110:106.

Visās trijās šīs sezonas spēlēs pret Maiami ‘’Celtics’’ ļoti precīzi uzbrukusi no tālienes – pirmajā un trešajā spēlē realizēti 16 tālmetieni, bet 33 punktu uzvarā – veseli 22. Tas nozīmē, ka šīs sezonas trijās spēlēs vidēji trāpīti 18 tālmetieni. Rezultatīvu sniegumu visos mačos demonstrējis Džeisons Teitums – 22, 26 un 26 punkti jeb vidēji 24.66 punkti. Kristapam Porziņģim par rezultatīvāko kļuva trešais savstarpējais mačs, kurā viņš guva 25 punktus un izcīnīja deviņas bumbas zem groziem. Trijās spēlēs pret ‘’Heat’’ latvietim 20.33 punkti spēlē.

Visās trijās spēlēs labākie Maiami rindās bijuši Bems Adebajo un Tailers Hero. Pirmajā spēlē Adebajo guva 27 punktus, otrajā 19, bet trešajā 22 (22.66 vidēji), bet Hero 28, 19 un 24 punkti (vidēji 23.66 punkti). Tas nozīmē, ka jau šobrīd lielākā ‘’Celtics’’ uzmanība aizsardzībā jāvērš šo abu spēlētāju ierobežošanai. Viens no šiem uzdevumiem var atteikties uz Porziņģi, kuram būs jāspēkojas pret jau minēto Adebajo. Savukārt ''Heat'' kā vienu no saviem ieročiem aizsardzībā var piedāvāt zonu - 13.4% (visvairāk līgā) no spēles pavadītā laika aizsardzībā Maiami piekopusi tieši šo taktiku. ''Celtics'' pagaidām pret zonu guvusi vidēji 1.12 punktus, taču vismaz trijos zaudējumus ''Heat'' zonu pielietoja maz (tikai 16 reizes).

Komandas sēriju Austrumu konferencē sāks ‘’Celtics’’ laukumā 21. aprīļa vakarā plkst. 20:00 pēc Latvijas laika. Sērija turpināsies naktī uz 25. aprīli, bet maksimālā septītā spēle gaidāma 5. maijā vai naktī uz 6. maiju (laiks vēl nav paziņots). Sērijas uzvarētāja Austrumu konferences pusfinālā spēkosies pret Orlando ‘’Magic’’ un Klīvlendas ‘’Cavaliers’’ sērijas labāko.

Komandu statistika regulārajā sezonā

RādītājsCelticsHeat
Punkti spēlē120.6 (2.v)110.1 (26.v)
Atlēkušās bumbas46.3 (2.v)42.3 (26.v)
Rezultatīvās piespēles26.9 (14.v)25.8 (18.v)
Bloķētie metieni6.6 (1.v)3.4 (30.v)
Pārķertās bumbas6.8 (27.v)7.5 (15.v)
Metienu precizitāte48.7% (8.v)46.5% (22.v)
Realizētie 3p.1351 (1.v)1022 (19.v)
Tālmetienu %38.8 % (2.v)37.0 % (12.v)
Uzbrukuma reitings122.2 (1.v)113.3 (21.v)
Aizsardzības reitings110.6 (2.v)111.5 (5.v)

Celtics pirmās kārtas kalendārs

DatumsLaiksSpēle
21.0420:00Celtics – Heat
25.042:00Celtics – Heat
28.041:00Heat – Celtics
30.04nav zināmsHeat- Cetlics
02.05*nav zināmsCeltics – Heat
04.05*nav zināmsHeat – Celtics
05.05*nav zināmsCeltics – Heat

* - ja nepieciešams

Kāds būs sērijas rezultāts?

  • 220

  • 344

  • 131

  • 18


Slēpts komentārs: dzabarbols

     [+] [-]

, 2024-04-20 11:38, pirms 2 nedēļām
Skatīsimies pie Daiņa

  +5 [+] [-]

, 2024-04-20 14:11, pirms 2 nedēļām
dzabarbols rakstīja: Muļķības, aizsardzībā pret Adebaijo spēlēs Horfords. KP tikai brīžos, kad Horfords pūtīsies.
Nemuldi. Als nāks no soliņa, tāpat kā visās 3 šīs regulārās sezonas spēlēs pret Heat.

  -3 [+] [-]

, 2024-04-20 18:35, pirms 2 nedēļām
LuleHaha rakstīja: Nemuldi. Als nāks no soliņa, tāpat kā visās 3 šīs regulārās sezonas spēlēs pret Heat.
un? tāpat vairāk minūtes Als segs

  -3 [+] [-]

, 2024-04-20 19:26, pirms 2 nedēļām
Galvenais lai Bostona nelieliem bikšelēs jau pirmajā kārtā 😏

  +2 [+] [-]

, 2024-04-21 06:38, pirms 2 nedēļām
Un protams ka GO3 nerāda šo spēli😀

     [+] [-]

, 2024-04-21 08:23, pirms 2 nedēļām
gircc rakstīja: Un protams ka GO3 nerāda šo spēli😀
It kā Go3sport3 rāda gan. Vismaz tā izskatās.

     [+] [-]

, 2024-04-21 11:05, pirms 2 nedēļām
gircc , 06:38, pirms 4 stundām , ignorēt , atbildēt
Un protams ka GO3 nerāda šo spēli😀
============
rāda, rāda gan, viss ir bumbās

     [+] [-]

, 2024-04-21 11:20, pirms 2 nedēļām
Bostonai galvenais,lai pirmo kārtu bez traumām..tfu tfu tfu.Sevišķi jau Porziņģim tas ir svarīgi.Jācer,ka Adebajo nespēlēs netīri...

     [+] [-]

, 2024-04-21 13:54, pirms 2 nedēļām
Diez KP vilks olu sargu pēc pēdējās tikšanās ar Bamu
Galvenais pašiem spēlēt savu spēli vnk neizslēdzoties un izvairīties no traumām kuras Bams pēdējās sezonās dala visiem

Vispār būs interesanti ko Miami ar savu aizsardzību darīs ,jo parasto zonu ar KP viņi nevar spēlēt.

     [+] [-]

, 2024-04-21 19:04, pirms 2 nedēļām
Iespéjams, riebígāgais pretinieks austrumu pusē kāds varēja iekrist.